Bunicii cazați la Căminul pentru Persoane Vârstnice (CPV) Focșani au început deja să confecționeze mărțișoare, activitate care, de aproximativ șase ani, a devenit o tradiție în această perioadă a anului. Dintr-un total de 60 de locuri, în prezent, la CPV Focșani sunt internați 45 de seniori, dintre care 30 de femei și 15 bărbați. Mirela Poenaru, asistent social în cadrul CPV Focșani din 2014, este „motorul‟ celor mai multe activități derulate în cadrul căminului, ajutată, desigur, de colegi. „Îmi place să cred că mă ocup de sufletele celor de aici, că le fac viața mai frumoasă și traiul mult mai ușor. Niciun eveniment nu-l lăsăm să treacă neobservat și de fiecare dată încercăm să facem ceva. Ne-am apucat de făcut mărțișoare cred că din primul an când am venit aici. Având în vedere că lucrăm cu persoane vârstnice care se pricep la croșetat și la lucrul cu ața, am zis să valorificăm din plin.
Ideile îmi vin pur și simplu. Am zis că vine 1 martie și trebuie să facem și noi ceva. Nu avem un număr fix al persoanelor care participă la confecționarea mărțișoarelor. În anii trecuți, activitatea se desfășura în sala de activități de la etajul 1, tocmai pentru a oferi posibilitatea cât mai multor oameni să participe, dar acum am încercat să evităm strângerea într-un grup mai mare, așa că ne-am organizat la asistență socială. Cine vrea să participe, este binevenit. Avem în vedere și faptul că ei obosesc foarte repede, iar acuitatea vizuală nu mai este atât de bună, așa că mai facem și pauze‟, a precizat Mirela Poenaru.
Mărțișoare croșetate de „Furnica‟
Joi dimineață, când am ajuns la CPV Focșani, trei bunici lucrau de zor mărțișoare și felicitări pentru 1 Martie: Stănica Covaci, Dumitru Linescu și Lidia Pahoncea, fiecare cu povești de viață diferite, care au reușit totuși să vadă în continuare frumusețea din lucrurile mărunte. „«Furnica» este o doamnă pe nume Stănica Covaci care are aproximativ 74 de ani și care croșetează mărțișoare sub formă de botoșei, poșetuțe sau ghinde. A făcut chiar și hăinuțe pentru păpușele, suport și îmbrăcăminte pentru ceașca de ceai. Îi plac florile foarte mult, și este atrasă de tot ce este frumos. Îmi place că se îmbracă foarte colorat‟, spune Mirela Poenaru.
Pentru „Furnica‟, Căminul pentru Persoane Vârstnice Focșani a devenit a doua casă încă din anul 2013. „Croșetez mărțișoare pentru doamne și domnișoare. Este un obicei care te destinde puțin. Cred că de vreo trei ani încerc să confecționez astfel de mărțișoare. Mă simt foarte relaxată, toate necazurile le uiți și te ghidezi pe lucrul pe care-l faci‟, este de părere Stănica Covaci.
La cei 89 de ani ai săi, Dumitru Linescu caligrafiază cu precizia unui profesor universitar. Pe lângă pasiunea pentru lectură, domnul Linescu își petrece timpul colorând diverse felicitări sau planșe. „Este o onoare că-l avem din nou alături de noi, pentru că dumnealui a mai fost o perioadă de timp cu soția internat aici, însă, din păcate, dumneaei a decedat. Dumnelui caligrafiază foarte frumos și are ideei extraordinare. În fiecare zi îl găsesc citind din biblioteca noastră, pe care a a numit-o «micul tezaur», ceea ce m-a mișcat extraordinar de mult. Cărțile au fost donate, parte dintre ele de Biblioteca Județeanță, dar am primit și de la oameni din comunitate, chiar și din Panciu. Am făcut o bibliotecă la etajul 2 și o sală de lectură la parter, tocmai pentru a le permite tuturor să-și aleagă o carte‟, a explicat Mirela Poenaru.
Marcat pentru o perioadă de dispariția soției sale, Dumitru Linescu a reușit să-și revină datorită activităților în care a fost integrat la Căminul pentru Persoane Vârstnice Focșani. „Pentru a-mi ordona timpul, și pentru a fi un om normal, găsesc preocupări pe care le aveam și înainte, dar aici sunt mult mai concentrat asupra a ceea ce fac și sunt apreciat de conducerea unității. În primul rând fac lucruri care să fie de ordinul momentului: felicitări, aniversări, poate și comemorări pentru că fiecare are pe cineva care i-a fost drag și nu mai este‟, a spus Dumitru Linescu.
La începutul săptâmânii, Lidia Pahoncea a fost sărbătorita Căminului pentru Persoane Vârstnice Focșani. La cei 90 de ani ai săi, fosta învățătoare de la Panciu este apreciată de reprezentanții căminului pentru blândețea și calmul de care dă dovadă. „Am fost învățătoare 36 de ani la Panciu, la Crucea de Jos. La cămin sunt de 6 ani. Am învățat acum de la doamnele mai tinere să fac flori din hârtie. Este primul an în care particip la această activitate. Cum să nu-mi placă?! O viață-ntreagă am învățat copiii să lucreze. Pot spune că mă simt satisfăcută când particip la astfel de activități, pentru că mai sunt încă utilă la ceva, la cei 90 de ani‟, a spus Lidia Pahoncea.
De aproximativ un an, șeful de centru al Căminului pentru Persoane Vârstnice Focșani este Lucian Feroiu, în locul lui Cătălin Ifrim. Echipa CPV Focșani este formată din: 7 infirmieri activi, 5 asistenți medicali, doi bucătari, un administrator, un muncitor necalificat, doi îngrijitori, asistent social, psiholog și medic. Nicio persoană nu se internează fără test COVID, iar de la rezultatul testului, până la internare, nu trebuie să treacă mai mult de 24 de ore.