Ministerul Agriculturii schimbă, din nou, regulile privind creșterea porcilor în gospodăriile populației. Dacă va fi aprobat ordinul în această formă, noile reguli vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2021. Noul proiect de ordin menține limita de cinci porci care pot fi crescuți în gospodăriile populației dar elimină sintagma „la îngrășat”, criticată de micii producători pentru că nu oferea posibilitatea reproducerii porcilor în sistem gospodăresc, necomercial. O altă modificare propusă prin noul proiect de ordin se referă la introducerea unei categorii noi, exploatație de suine din rasele Bazna și Mangalița care comercializează animale. Acest tip de exploatație poate fi „deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului”. Proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică la Ministerul Agriculturii menține o singură categorie pentru exploatațiile comerciale, fără o limită de animale, singura condiție fiind respectarea normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate și obținerea autorizației sanitar veterinare.
Practic, de la 1 septembrie, vor fi trei categorii de exploatații pentru creșterea suinelor, respectiv exploataţie noncomercială de suine, exploataţie comercială de suine și exploatație de suine din rasele Bazna și Mangalița care comercializează animale.
Reamintim că micii producători au criticat prevederile proiectului de ordin prin care Ministerul Agriculturii vrea să modifice condițiile în care sunt crescuți porcii în gospodăriile țărănești și exploatațiile comerciale. Fermierii grupați în Asociaţia ţărănească Eco Ruralis au acuzat că limitarea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești subminează economia locală și securitatea alimentară, iar eliminarea unor categorii de exploatații comerciale crează o concurență neloială între producătorii mici și cei mari.Fermierii atrag atenția că limita de cinci porci este impusă arbitrar, fără consultarea asociațiilor de producători, asociațiile de crescători de porcine și subminează economia locală, interesele a milioane de țărani din România precum și securitatea alimentară. „Limitarea la un efectiv de maximum 5 capete de porci la îngrășat exclude nejustificat posibilitatea reproducerii porcilor în sistem gospodăresc, necomercial. Considerăm că interdicția activității de reproducție a porcinelor din gospodăriile țărănești crește riscul asupra securității alimentare, creând transport inutil de animale vii de proveniență industrială, cu un fond genetic nediversificat, potențial inferior față de cele reproduse în gospodăriile populației, neadaptat condițiilor agroclimatice locale”, arată Asociația Eco Ruralis. Aceasta precizează că eliminarea categoriilor de exploatații comerciale existente acum, în funcție de dimensiunea, de la mici la mari, crează premize de inegalitate și concurență neloială între producătorii mici și cei mari. „Omogenizarea categoriei de exploatații comerciale „indiferent de numărul de suine” reprezintă de facto condamnarea micilor producători pentru că va conduce la impunerea acelorași standarde și implicit la forțarea micilor producători de a renunța la o activitate tradițonală care le asigură atât hrana propriei familii, cât și un venit minim necesar pentru a supraviețui”, precizează Asociația.