Focșani. Scrisoare deschisă pentru protejarea zonei de case de pe strada Ion Basgan

0
1126

Unii focșăneni de pe strada Ion Basgan sunt nemulțumiți de un proiect privind construcția unui bloc în zona de case. Din acest motiv, ne-a fost trimisă o scrisoare deschisă adresată primarului Cristi Misăilă și consilierilor locali în care sunt arătate motivele pentru care consideră nu este justificată construcția unui bloc într-o zonă „din vechiul târg al Focșaniului”.

Zilele trecute am constatat cu surprindere că pe o „limbă de pământ” de doar 500 mp, cineva (…) vrea să construiască un bloc de locuințe într-o zonă exclusiv de case. Nu găsesc cuvinte decente să exprim cum va arăta din punct de vedere arhitectural acest bloc cât un vapor într-o zonă exclusiv de case, zgârie ochiul, nu credem că persoanele în funcție de decizie dacă sunt de bună credință pot aproba acest proiect. Dacă din punct de vedere arhitectural nu se încadrează de nicio culoare această construcție în zonă, cu 15-20 de apartamente va genera și un disconfort major privind calitatea vieții într-o zonă supraaglomerată care și așa este sufocată în permanență de mașini parcate pe toate străduțele adiacente, în zonă aflându-se obiective de utilitate publică, Școala nr 2, Grădinița nr 4, piața agroalimentară.

Am mai constatat că acest investitor nu are teren să asigure locuri de parcare și a găsit o chichiță să treacă proiectul spunând că asigură parcări subterane, dar vă asigur că mașinile tot în stradă vor fi parcate pentru faptul că subsolul nu va fi suficient de mare pentru a permite manevrarea cu ușurință a unei mașini când vor fi garate și alte mașini, rampa de acces un va avea suficientă lungime pentru a avea o înclinație comodă care să asigure un acces facil la subsol, iar din comoditate, cum altfel, locatarii vor lăsa mașinile tot în stradă, nu mai vorbim de faptul că acum multe dintre familii dețin câte două mașini.

Mai constat cu indignare că datorită faptului că terenul este destul de mic, 500 mp, acest investitor va face organizarea de șantier în stradă, pe domeniul public, astfel întreb: unde vor sta mașinile care vor căra pământul rezultat în urma săpăturilor? Evident, în stradă, pe domeniul public. Unde vor staționa mașinile care vor aproviziona cu materiale: fier, cărămidă, cherestea și alte materiale? Evident, în stradă, pe domeniul public. Unde vor staționa cifele care vor aproviziona cu beton această construcție? Evident, în stradă, pe domeniul public. Puteți permite acest lucru? În ce țară civilizată s-ar permite așa ceva?

Acestea fiind spuse, nu credem că este corect și nu credem că această construcție își are rostul și utilitatea în această zonă. Discrepanța din punct de vedere arhitectural este prea mare.

Domnule primar, în septembrie v-am votat și ați fost votat de mulți cetățeni nu pentru că ați candidat pe listele unui partid politic, ci pentru faptul că în patru ani de mandat ați reușit prin muncă să schimbați fața orașului, dar și pentru faptul că ați promis că veți fi un primar pentru toți focșănenii. Vă rugăm, în numele a 22 de familii, să vă împotriviți acestui proiect cu toată ființa dvs. și cu toată convingerea că respectați votul cetățenilor. Domnilor consilieri locali, vă rugăm să nu fiți de acord cu acest proiect din considerentele arătate mai sus. Vă rugăm să nu aprobați o fantasmagorie într-o zonă exclusiv de case. Vom urmări cu interes dacă votul dumneavoastră va fi în favoarea cetățenilor de bună credință care v-au trimis să le reprezentați interesele în Consiliu (…).

Domnule arhitect Florin Mândru, știm că v-ați mai opus unor construcții de acest gen, din considerente strict profesionale vă rugăm să nu fiți de acord cu sluțirea orașului, să păstrăm o bucată din vechiul târg al Focșaniului, așa cum ne-a fost lăsat să îl transmitem mai departe altor generații”, se arată în scrisoare deschisă, semnată de dr Guriță Ion Căpățână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here