Prima naştere în Franţa după un transplant de uter

0
147

Un copil s-a născut în Franţa în urma unui transplant de uter de care a beneficiat mama sa, o premieră în această ţară, a anunţat miercuri pentru AFP Spitalul Foch din Suresnes. Bebeluşul, o fetiţă cu greutatea de 1,845 kg, s-a născut vineri, 12 februarie. „Mama şi copilul sunt bine‟, a declarat pentru AFP profesor Jean-Marc Ayoubi, directorul departamentului de obstetrică-ginecologie şi medicină reproductivă la Spitalul Foch din apropiere de Paris, a cărui echipă a făcut posibilă această premieră în Franţa.Mama, Deborah, în vârstă de 36 de ani, a beneficiat în martie 2019 de primul transplant de uter realizat în Franţa, efectuat de aceeaşi echipă. Uterul provenea de la o donatoare vie, care era de fapt mama sa, în vârstă de 57 de ani.

Născută fără uter, pacienta care a beneficiat de transplant suferă de sindromul Rokitansky (MRKH), care afectează una din 4.500 de femei la naştere.
Această sarcină oferă o speranţă pacientelor născute fără uter sau celor cărora a trebuit să le fie îndepărtat acest organ. Reprezintă o alternativă experimentală la maternitatea de substituţie gestaţională, interzisă în Franţa, sau la adopţie.Prima naştere din lume după un transplant de uter a avut loc în Suedia, în 2014. Naşterea, survenită la un an de la transplant, a fost anunţată în prestigioasa revistă medicală The Lancet de echipa condusă de profesorul Mats Brännström de la Universitatea din Göteborg. Donatoarea vie avea 61 de ani.

Sursa foto: Shutterstock

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here