Ședință extraordinară a Consiliului Local pentru investițiile din Focșani

0
236

Consilierii locali focșăneni se întrunesc, astăzi, în ședință extraordinară, pentru a relua votul pe proiectele de hotărâre care privesc banii alocați proiectelor de investiții din municipiu. Ședința extraordinară convocată de primarul Cristi Misăilă are doar două puncte pe ordinea de zi. Primul punct se referă la aprobarea utilizării, în anul 2021, a excedentului bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar a anului precedent. Primarul propune revocarea hotărârii adoptate la ultima ședință a Consiliului local, în care consilierii PNL-USR au votat ca banii din excedentul bugetar să fie folosit pentru vouchere, respectiv șase milioane de lei pentru 30 mii de doamne și domnișoare. Amendamentul respectiv, făcut de un consilier local PNL și votat de majoritatea PNL-USR, nu respectă legea finanțelor publice prin care banii din excedentul bugetar pot fi cheltuiți doar pentru dezvoltare și pentru acoperirea temporară a golurilor de casă. Această cheltuială nu se încadrează în secțiunea de dezvoltare și prin urmare nu se poate finanța din excedentul bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar a anului precedent, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

Primarul Cristi Misăilă propune ca 4,6 milioane lei să fie alocați pentru proiectele de investiți din municipiu și 2,2 milioane lei să fie alocați pentru acoperirea temporară a golurilor de casă, respectiv când sunt decalaje între veniturile și cheltuielile municipalității. Pe lista proiectelor de investiții se află lucrări aflate în derulare și care au termen de finalizare primul trimestru din acest an, cum este cazul Proiectului care vizează reabilitarea unui pachet de 28 de străzi, din care o parte au fost deja realizate : Timotei Cipariu, Divizie, Gloriei, I.L. Caragiale, Traian Ionescu, Moș Ion Roată, Transilvaniei, Rodnei, Alecu Russo, Albinei, Cărăbuș, Jiliștei, 13 Decembrie, Putnei, Arh. Ion Mincu, 1 Mai, Podgoriei, Ion Creangă, Aleea Școlii, Aleea Florilor, Cartier CFR, Emil Racoviță, Slt. Tătulescu, Nicolae Titulescu, Miron Costin, Mărăști, Muncitori și Duiliu Zamfirescu.

Al doilea proiect de hotărâre este cel privind aprobarea Bugetului creditelor interne al municipiului Focșani pe anul 2021. Acest proiect de hotărâre a mai fost supus votului consilierilor locali la ultimele trei ședințe însă a fost blocat de majoritatea PNL-USR.

Pe ordinea de zi se mai află prezentarea plângerilor prealabile formulate de consilierii PSD, Gongu Emanuel, Iorga Marius-Eusebiu, Mocanu Georgian Cristinel, Nedelcu Cristina-Mirela, Nedelcu Mihai, Nistoroiu Alexandru, Radu Nițu, Șelaru Aurel, Ungureanu Daniel prin care se solicită reanalizarea și revocarea hotărârilor referitoare la alegerea viceprimarilor și la utilizarea excedentului bugetului local din anul trecut. În cazul viceprimarilor, consilierii PSD susțin că votul nu a fost secret, fapt confirmat de raportul de nelegalitate semnat de secretarul municipiului, dar acuză și starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat Corina Atanasiu. Aceasta era deja numită secretar de stat la data ședinței Consiliuui Locali și a solicitat inclusiv suspendarea ședinței de consiliu local pentru a participa la o ședință care se desfășura concomitent la Guvern. De altfel, a fost deja sesizată Agenția Națională de Integritate cu privire la eventuala stare de incompatibilitate. În ceea ce privește hotărârea referitoare la utilizarea excedentului bugetar pentru anul trecut, consilierii PSD au reclamat că nu este respectată legea finanțelor publice locale referitoare la modul în care poate fi cheltuit excedentul bugetar, lipsa avizelor și rapoartelor comisiilor de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here