Farmaciile veterinare din Focșani au rămas fără ivermectină. Este INTERZISĂ eliberarea fără prescripție medicală

0
642

Bună ziua! Aveți ivermectină?!‟, întreb la o farmacie veterinară din Piața Moldovei, Focșani. Grăbită, doamna din spatele tejghelei spune că nu are, și că oricum nu-mi poate da ivermectină fără rețetă de la medicul veterinar. Situația se repetă și la alte patru farmacii veterinare. Din curiozitate, întreb și la câteva farmacii umane dacă există vreun medicament pe bază de ivermectină. Răspunsul este tot nu. Cum a început totul?! Încă din vara anului trecut, informația privind existența unui produs medicinal veterinar care ar vindeca formele ușoare de COVID-19 s-a răspândit cu repeziciune, fapt pentru care oamenii au invadat farmaciile veterinare în căutarea „medicamentului minune‟.

Medicul deramtolog Călin Belmega a confirmat faptul că există o cremă de uz uman pe bază de ivermectină utilizată în tratamentul rozaceei papulo-pustuloase și a demodecidozei, o boală provocată de infecția cu un parazit, Demodex. La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România  (ANMDMR) a fost publicat următorul anunț:„Ivermectina este un chimioterapic antiparazitar, fiind utilizat în tratamentul bolilor parazitare atât în medicina veterinară cât și în medicina umană. Este folosită de asemenea în tratamentul unor boli parazitare ale pielii, inclusiv scabia și pediculoza. În România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de cremă, administrat în acnee rozacee. În Europa sunt disponibile mai multe medicamente care conțin ivermectină pentru indicații antiparazitare precum și cea pentru acnee rozacee‟.

Produsele medicinal veterinare care conțin ivermectină sunt recomandate strict pentru uz veterinar!

În urma unei solicitări trimise către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea, am aflat că: „Produsele medicinal veterinare care conțin ivermectină se eliberează doar pe bază de rețetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, care a examinat animalul și a stabilit un diagnostic. (…) Utilizarea altor formulare pentru prescrierea produselor medicinal veterinare, în afara celor prevăzute în legislație, precum și eliberearea fără prescripție medicală a produselor medicinal veterinare, inclusiv a celor care conțin ivermectină, atrage răspunderea disciplinară, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate‟.

Conform sursei citate, speciile țintă cărora le pot fi administrate tratamente pe bază de ivermectină sunt bovinele, ovinele, caprinele, suinele, cabalinele și câinii, „cunoscându-se aproximativ 71 de produse autorizate de către ICBMV pentru a putea fi folosite în tratarea diferitelor boli parazitare la animale. Ele sunt autorizate pentru comercializare și utilizare numai pentru animale domestice și animale de compainie, nu pentru utilizarea la oameni! În funcție de specia țintă, ivermectina fiind un antiparazitar cu spectru larg, este activă atât pentru paraziți interni, cât și pentru paraziți externi, acționând la bovine asupra nematodelor gastrointenstinale, pulmonare, a miazelor, păduchi, căpușe, acariani; la ovine asupra nematodelor gastrointestinale, pulmonare, miaze și căpușe, acarieri, iar la cabaline asupra nematodelor gastrointestinale, pulmonare, miaze, căpușe, acarieni; la câine este indicată pentru tratarea parazitozelor interne și externe, respectiv endoparazitoze produse de nematode și ectoparazitoze produse de acarieni inclusiv Demodex spp.  De asemenea, în funcție de produsul medicinal veterinar, specia țintă  și prospectul produsului există indicații pentru utilizare, contraindicații și reacții adverse‟, potrivit reprezentanților DSVSA Vrancea.

Utilizarea ivermectinei în tratamentul uman, încă sub lupa studiilor clinice

În prezent, în România nu este recomandată utilizarea ivermectinei în combaterea COVID-19 deoarece nu sunt date certe privind eficiența acestui medicament în tratarea acestei boli. „Dacă este un medicament de uz veterinar, nu ai cum să-l folosești la oameni. Pacienții mei nu m-au întrebat despre acest trament pe bază de ivermectină pentru că, majoritatea, doresc vaccinarea împotriva COVID-19. Și la medicamentele de uz uman ne putem confrunta cu reacții adverse, la cele de uz veterinar se pune, în primul rând, problema dozării. Medicina populară sau tradițională este altceva, dar a merge să alegi în disperare un tratament pentru cai sau pentru câini, să-l faci tu ca om, când ai altenativa unui vaccin pentru om, înseamnă că avem câteva probleme. Dacă ar fi după mine, nu aș da niciun medicament fără prescripție medicală! La primele semne de afecțiune respiratorie, se recomandă izolarea și contactarea medicului de familie, după care medicul adoptă conduita în funcție de cazul în sine‟, a precizat dr. Grigore Hanță, medic de familie de peste 37 de ani.

Oamenii au lăsat câinii din Focșani fără ivermectină?!

La noi nu se mai găsește ivermectina, cred că de vreo lună. Nu mai știu exact. Înainte să înceapă toată nebunia asta, venea proprietarul, spunea ce problemă are cu câinele, și noi o recomandam (s.n. ivermectină). Știu că este folosită doar pentru câini și pisici. Există ivermectină injectabilă care se folosește ca antiparazitar la animale mari, dar se găsește sub o altă denumire. Ivermectina este substanța activă. O cutie cu pastile costa 20 de lei, și avea 40 de comprimate. Oricum, ați văzut și la televizor, indiferent cum ar fi, nu mai avem voie să comercializăm produsul respectiv fără rețetă cu regim special, strict pentr uz veterinar.

          Deci, persoana care are nevoie de medicamentul acesta, va trebui să meargă la un medic și să vină la noi cu rețetă. Am înțeles că va apărea în farmacii într-o săptămână, două, dar sunt convinsă că vor apărea și modificări de prețuri. Eu nu sunt de acord ca ivermectina să fie folosită la om din moment ce este un medicamentde uz veterinar‟, ne-a spus vânzătoarea unei farmacii veterinare.

Într-un comunicat al ANSVSA, postat pe site-ul instituției este specificat faptul că: „În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfășurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcție de rezultatele obținute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizații de punere pe piață a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here