Din cauza birocrației, Vrancea nu mai are niciun produs tradițional atestat

0
405

Vrancea nu mai are niciun produs tradițional atestat după ce niciunul dintre producătorii autorizați în anii trecuți nu a obținut avizul autorităților sanitar veterinare. Până anul trecut, atestatul de produs tradițional fusese obținut de trei producători de pâine, respectiv Pâinea lui Pitiș- Bogdan Tuchiluș de la Mărășești, Pâinea lui Cuza – Ionuț Grigore de la Câmpuri și Pâinea țărănească – Eugenia Motarschi de la Cotești. Situația s-a schimbat anul trecut. Printr-un ordin de ministru au fost modificate regulile stabilite în 2004 și a fost impus un termen limită pentru preschimbarea atestatelor de produse tradiționale deținute de producători, respectiv 31 decembrie 2020. Iar solicitarea de preschimbare trebuia însoțită obligatoriu de autorizarea/ înregistrarea sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor.

La Vrancea a fost o situație specială pentru că niciunul dintre producători nu a obținut această autorizare de la DSVSA. Explicația oficială a fost că nu au îndeplinit condițiile de autorizare stabilite la nivelul autorităților sanitar veterinare. Însă specialiștii  Direcției Agricole consideră că au fost impuse restricții prea dure la nivelul Direcției Sanitar Veterinare din Vrancea și care nu puteau fi respectate de producătorii din județ. De altfel, nu există nici măcar un ghid minim cu condițiile care trebuie îndeplinite de către acești producători tradiținali astfel încât să fie obținută autorizarea sanitar veterinară a activității.

Oamenii sunt trimiși să citească legislația specifică domeniului deși ar fi fost mai simplu să li se prezinte regulile minime pe care trebuie să le respecte fără să fie nevoie să apeleze la firme de specialitate. Însă așa se ajunge în situația ca la Vrancea să nu fie autorizat niciun produs tradițional iar în alte județe, precum Covasna, să fie 23 de produse atestate. Reprezentanții Direcției Agricole au purtat deja discuții cu conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea astfel încât să fie găsită o soluție și să fie susținuți producătorii din județ care vor să își înregistreze produsele tradițională. Fără acest sprijin, fără relaxarea condițiilor de autorizare a spațiilor se va menține situația actuală în care mulți producători preferă să își vândă produsele în semi legalitate, în mediul online, prin comenzi livrate direct clienților din Focșani. Cert este că producătorii au trebuit să reia procedura pentru obținerea atestatului de produs tradițional, cu toți pașii care trebuie urmați pentru a demonstra caracterul tradițional al produsului. Iar pentru a fi siguri că respectă toate condiții și nu se lovesc de refuzul autorităților sanitar veterinare, au fost încheiate și contracte cu firme specializate care să îi ajute la îndeplinirea condițiilor legale.

Regulile pentru obținerea atestatului de produs tradițional au fost modificate, cu mai multe condiții impuse producătorilor. De exemplu, la solicitarea depusă la Direcție Agricolă trebuie atașată autorizarea/înregistrarea sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor, document care în legislația anterioară trebuia obținut ulterior de către producători. De asemenea, buletinul de analiză a produsului trebuie realizat la un laborator acreditat iar producătorii trebuie să prezinte și un document doveditor privind deținerea spațiului unde se desfășoară activitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here