Tribunalul Vrancea urmează să se pronunțe asupra legalității modului în care au fost votați viceprimarii municipiului Focșani și, totodată, să decidă dacă dorința consilierilor PNL și USR-PLUS de a utiliza excedentul bugetar pentru vouchere este în conformitate cu legea. Consilierii PSD din Consiliul Local Focșani au introdus două acțiuni în instanță, prin care solicită atât suspendarea cât și anularea celor două acte administrative emise în urma votului aleșilor PNL și USR-PLUS. În paralel, cei 9 consilieri PSD au trimis către Primăria Focșani două plângeri prealabile legate de aceste două aspecte, plângeri prealabile care vor fi discutate astăzi în cadrul ședinței extraordinare convocate de primarul Cristi Valentin Misăilă.
Alexandra Tătaru și Ana Maria Dimitriu au fost alese viceprimari prin vot în ședința de 28 ianuarie, însă încă de la acel moment consilierii social democrați au subliniat că procedura a fost viciată și, printre alte nereguli, nu a fost respectat secretul votului. Grupul PSD nu a participat la acel simulacru de vot și inclusiv secretarul general al municipiului a întocmit un raport ulterior, în care a subliniat că hotărârea de CL privind alegerea viceprimarilor este nelegală. „Nu a vrut nimeni să iasă urât, ei au considerat că trebuie să joace necinstit. Firesc este ca alegerile să fie corecte, fără tot felul de tertipuri. Nu putem spune că cetățenii au fost încântați de cei de la PNL și le-au acordat toată încrederea. Normal și firesc, în urma voturilor exprimate de focșăneni, era ca noi să avem un viceprimar, iar ei un viceprimar. Dar așa cum ne-au obișnuit deja, pierzătorii sunt la masa câștigătorilor, împreună cu USR, care nu au mișcat un deget în oraș. Din păcate, acum se demonstrează aceasta”, ne-a spus Mihai Nedelcu, liderul de grup al consilierilor PSD.
Între timp, Prefectura a dat aviz de legalitate, prin pixul subprefectului Claudia-Lavinia Serafimciuc. Una peste alta, ieri, cele două consiliere au devenit oficial viceprimari, după ce le-a fost comunicată hotărârea de alegere.
Aceasta nu înseamnă însă că procesul intentat de consilierii social democrați nu poate merge înainte la tribunal, dat fiind că în primă fază instanța trebuie să decidă asupra cererii de suspendare a hotărârii de consiliu local. „Abținerile grupului de consilieri PSD au fost generate de faptul că inclusiv prin modul de structurare a proiectului de hotărâre și implicit a buletinului de vot s-a dorit un control nedemocratic al votului, dat fiind că au fost înscrise pe două buletine de vot propunerile de candidați. Astfel, i s-a asigurat unuia dintre candidați înscrierea exclusivă pe buletinul de vot, urmând să îi fie garantată alegerea în funcție.
După exprimarea votului de către grupurile PNL și USR- PLUS, grupul PSD a refuzat să participe la vot deoarece s-a constatat flagrant că buletinele de vot, la ieșirea din cabină, au fost înmânate deschise membrilor PNL și USR din comisia de numărare a voturilor secret exprimate, care le împătureau și le introduceau în urnă. Domnul consilier Mihai Nedelcu a atras atenția asupra acestei situații, reclamând faptul că procedând astfel, consilierii PNL și USR au compromis în totalitate securitatea votului, votul nemaiputând fi catalogat drept „secret”, atâta vreme cât se cunoștea deja modul în care au fost completate buletinele de vot de către majoritatea consilierilor locali. Consilierii PSD nu au mai primit buletinele de vot, abținerile acestora fiind contabilizate ca voturi „împotrivă”.
Un alt motiv de nelegalitate al Hotărârii Consiliului Local Focșani nr. 4/28 ianuarie 2021 este acela că la adoptarea actului administrativ a participat consilierul local ales pe lista USR, doamna Atanasiu Corina, care a exercitat concomitent funcția de Secretar de stat. Ba mai mult, în calitatea sa de Secretar de stat, a solicitat suspendarea ședinței de consiliu local pentru a participa la o ședință care se desfășura concomitent la Guvernul României. Facem precizarea că Hotărârea privind alegerea viceprimarilor municipiului Focșani nu a fost contrasemnată de legalitate, fiind depus în acest sens Raportul întocmit de Secretarul General al UAT Focșani, doamna Marta-Carmen Ghiuță”, se arată în cererea de chemare în judecată.
Vouchere de 6 milioane lei din excedentul bugetar
Cea de-a doua acțiune introdusă de aleșii PSD din CL Focșani are legătură cu decizia luată de majoritatea PNL și USR-PLUS de a folosi excedentul bugetar pentru achiziționarea de vouchere în valoare de 200 de lei pentru nu mai puțin de 30.000 de femei din municipiu. Primarul Misăilă este astfel obligat să emită un regulament, însă acesta a anunțat deja că nu va întocmi un asemenea act, pentru că ar însemna să încalce legea. De altfel, primarul municipiului a făcut o plângere penală împotriva celor 11 consilieri PNL și USR-PLUS, pentru abuz în serviciu, delapidare și deturnare de fonduri. „Prin hotărârea 9/04/02/2021, primarul municipiului Focșani este desemnat să întocmească în luna februarie un regulament de acordare a celor 30.000 de vouchere, pentru care, în calitate de ordonator principal de credite, urmează să execute în mod concret plățile, fiind obligat astfel să execute hotărârea adoptată cu încălcarea flagrantă a legii”, se arată în plângerea înaintată de primar procurorilor.
Pe de altă parte, în acțiunea introdusă la tribunal, consilierii PSD denunță hotararea Consiliului Local Focșani ca fiind nelegală și netemeinică. „În cadrul ședinței de plen, grupurile de consilieri PNL și USR- PLUS au depus un amendament prin care forma proiectului a fost radical modificată. Modificările propuse încalcă dispozițiile imperative ale legii în ceea ce privește utilizarea excedentului bugetar, situație care se impunea reanalizarea acestuia conform prevederilor art. 139 alin. 12 din Codul Administrativ, atât prin întocmirea unui raport de către direcția de specialitate, cât și avizarea în cadrul comisiei de specialitate. Amendamentul semnat de consilierii locali din grupurile PNL și USR-PLUS a fost prezentat direct în cadrul dezbaterilor pe proiect și adoptat prin votul inițiatorilor fără a fi însoțit de documentele obligatorii prevăzute de art. 136 alin. 8 Codul Administrativ (raportul direcției de specialitate și avizul comisiei de specialitate). Prin adoptarea Hotărârii Consiliului Local Focșani, suma de 6 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro), din excedentul anului 2020, a fost repartizat în vederea achiziționării unui număr de 30.000 de vouchere cadou (deși s-a atras atenția asupra nelegalității amendamentului în timpul prezentării acestuia), în vederea obținerii unui suport politic sporit la nivelul cetățenilor din Municipiul Focșani. La adoptarea Hotărârii nr. 9/04 februarie 2021 au participat doamnele consilier Dimitriu Ana Maria, Drumea Alina Ramona și Marcu Livia- Silvia, aflate în conflict de interese, întrucât sunt, conform hotărârii adoptate, beneficiare de drept a sumelor alocate prin votul exprimat de acestea în calitate de consilieri locali. Hotărârea nu a fost contrasemnată de legalitate, fiind depus în acest sens Raportul Nr. 14073/09.02.2021 întocmit de Secretarul General al UAT Focșani, doamna Marta-Carmen Ghiuță”, se arată în acțiune.
Tot aici se explică și că instanța ar trebui să admită cererea de suspendare a hotărârii până la soluţionarea definitivă a acţiunii, „împrejurările legate de starea de fapt şi de drept fiind de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ”. Explicația urgenței este simplă: „Pentru prevenirea unei pagube iminente (în sensul angajării sumei de 6 milioane lei pentru achiziționarea nelegală a 30.000 de vouchere ar putea duce la prejudicierea gravă a bugetului local), apreciem că se impune suspendarea executării hotărârii atacate, până la clarificarea aspectelor referitoare la legalitatea acestuia”.