Vineri seară, cu mai puțin de trei zile înainte de începerea școlii, Ministerul Sănătății a publicat formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală, recomandând părinților care sunt de acord cu testarea rapidă, să aducă din prima zi de școală formularul semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat, atunci când este nevoie.
Ministerul Educației spune însă că acest lucru nu e legal. „Ar fi legal doar în cazul copiilor cu simptome. Până luni departamentul juridic al ministerului va mai analiza situația”, a spus ministrul Sorin Câmpeanu, tot vineri seară, într-un interviu la digi24.ro.
Sorin Cîmpeanu mai spune că luni, 8 februarie, nu va avea cine să preia acest formular de consimţământ pentru testarea copiilor.
„Ministerul Educaţiei nu a cerut să fie adus acest formular luni. Pentru că Ordinul de ministru – Educaţie, Sănătate, nu precizează acest lucru. Am înţeles recomandarea ministrului Sănătății, dar Ministerul Educaţiei nu s-a pronunţat cu privire la această recomandare, întrucât am căzut de acord să respectăm procedurile din Ordinul comun de ministru, proceduri în cadrul cărora nu se află acordul anticipat pentru testare”. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a mai adăugat că „până luni, departamentul juridic al ministerului va mai analiza situația”
Ministerul Sănătății a recomandat testarea cu teste antigen rapide, în cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19. Testarea se va realiza în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil, potrivit edupedu.ro.
Pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor și profesorilor și pentru binele întregii comunități, testarea este esențială, subliniază Ministerul Sănătății.
Ce prevede formularul:
Îmi exprim consimțământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu, de către personalul medical din unitatea de învățământ, în condițiile în care: Prezintă simptome sugestive infecției COVID-19/a fost în contact cu un coleg(ă) confirmat(ă) pozitiv COVID-19.
Datele vor fi folosite de Direcțiile de Sănătate Publică în scopul înscrierii în baza de date Coronaforms.
Descarcă de AICI formularul!
UPDATE! Sâmbătă 6 februarie, după toate aceste neînțelegeri între ministere pe tema formularului, apărute cu mai puțin de trei zile înainte de începerea școlii, Ministerul Educației a transmis „clarificări” în legătură cu testarea elevilor, dar și a profesorilor care ar începe să aibă simptome, în timp ce se află la școală. Astfel:
- În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.
- În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.
- Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal.
- Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.
- Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
Când se face testarea cu teste antigen rapide
Testarea cu teste antigen rapide se recomandă:
- și cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;
- colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă), cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.
Precizam că „toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativă”, a mai adăugat, în comunicat, Ministerul Educației.
„În interesul bunei organizări și al siguranței sanitare în școli, Ministerul Educației va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale”, mai arată ministerul condus de Sorin Cîmpeanu.