VIDEO! Pe Valea Prahovei, urșii au escaladat gardurile și au intrat în curți, iar un schior a fost fugărit de urs, pe pârtie! Japonezii propun SOLUȚIA: „Robotul Lup”

0
854

Urșii de pe Valea Prahovei au cu totul alte planuri decât hibernarea.
Imaginile cu schiorul fugărit de un urs pe o pârtie din Predeal au făcut înconjurul lumii, nu numai pe rețelele sociale, ci au fost preluate și de site-urile de știri și de televiziuni din Statele Unite și Canada, trecând prin Europa și până în India și Australia. Postul de televiziune ABC News a făcut chiar un reportaj despre incidentul care a avut loc weekendul trecut în România. Jurnaliștii americani au stat de vorbă și cu unii dintre martorii care au filmat totul.

În Bușteni, o femelă și puiul ei au intrat într-o gospodărie prin față și au zăbovit minute bune ca să tragă resturile din tomberoanele de gunoi. Un localnic a surprins imaginile inedite: cei doi urși, mamă și pui, s-au cățărat, pe rând, pe gardurile gospodăriilor de pe strada Nestor Ureche din Bușteni și au luat la verificat curțile, cel mai probabil în căutare de hrană. Uluitoarea scenă s-a petrecut pe lumină, în jurul orei 16. Pe strada respectivă treceau oameni, iar cei care locuiesc în curtea invadată de urşi nu au putut decât să asiste la festinul animalelor. Pubelele erau pline de resturi lăsate de turiştii care tocmai plecaseră acasă, iar sălbăticiunile nu au renunțat la ele, deși localnicii au făcut gălăgie – așa cum este și recomandat în astfel de situații.

În acest moment al anului, în care ar fi trebuit să hiberneze, urșii au căpătat o schimbare majoră de comportament. Ei coboară în zonele populate, în căutare de hrană, încurajați și de faptul că oamenii nu realizează pericolul la care se expun și îi ademenesc să îi hrănească sau să-i fotografieze. Specialiștii atrag atenția că este periculos ca oamenii să se apropie de urșii înfometați care, în această perioadă, nu mai hibernează, ci au un somn de iarnă din care pot fi treziţi. Devin activi dacă simt că e rost de hrană sau dacă sunt deranjaţi. Zgomotul ATV-urilor, exploatările forestiere sau simpla prezenţă a oamenilor îi pot să face să iasă din bârlog.

 

Arma secretă împotriva urșilor: Robotul Lup

Un Japonia a fost inventată o metodă inedită de a speria urșii nepoftiți: o mașinărie zgomotoasă care emite lumini strălucitoare atunci când detectează animale din apropiere și are aspect de lup fioros. 

Lupii robot sunt folosiți deja în mai multe sate din Japonia, pentru a speria urșii ale căror atacuri s-au înmulțit în ultima perioadă. Poreclit „Lupul Monstru”, mașinăria cu ochi roșii este dotată cu senzor cu infraroșu cu ajutorul căruia sunt detectați urșii sau alte animale.

Robotul, care poate scoate peste 60 de tipuri de sunete,  mișcă din cap, face gălăgie și emite lumini strălucitoare atunci când detectează animale prin apropiere. Această metodă de a-i speria pe urşi se pare că a funcţionat, spun oamenii din satele dotate cu lupi robot. Compania care îi produce spune că a vândut peste 70 de astfel de mașinării în ultimii doi ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here