Peste 20 de pensionari au protestat, ieri, în Piața Unirii din Focșani. Ei au cerut guvernanților să fie respectată legea pensiilor și să fie majorat punctul de pensie. Protestul a fost organizat de Asociația județeană a Sindicatului Pensionarilor iar manifestări similare sunt așteptate în zilele următoare din partea altor organizații ale pensionarilor. Președintele Asociației, Nicolae Zamfir, a arătat că a fost o acțiune organizată la nivel național prin care se solicită guvernanților să respecte legea, fără alte solicitări suplimentare. „Am organizat un protest întrucât guvernanții nu respectă legea 127 din 2019 referitoare la punctul de pensie. Deși punctul de pensie trebuia să crească de la 1 septembrie 2020, nici până la momentul actual nu a crescut decât cu 14% deși trebuia să crească cu 40%. Ne-am adunat să solicităm guvernanților să respecte legea, să mărească punctul de pensie până la 1775 iar pentru 2021, de la 1 septembrie să mărească la 1875 lei”, a spus președintele Asociației, Nicolae Zamfir. Acesta a adăugat că pensionarii nu au încredere în promisiunile guvernanților. „Întotdeauna când vine alt guvern, îndeosebi de dreapta, se termină banii. Ni se spune că bugetul se duce pe șosele, pe investiții dar nu vedem investiții, nu vedem șosele, iar banii de pensie nici atât. Noi, pensionarii suntem hotărâți să nu mai votăm guvernele de dreapta care sunt numai cu promisiuni. Ei luptă mereu dar de făcut nu fac nimic”, a adăugat Nicolae Zamfir.
Unul dintre pensionarii prezenți în Piața Unirii ne-a spus că are o pensie de 1300 de lei după ce a lucrat 38 de ani la fostul ISEH. „Vrem să se respecte legile țării. Am greșit când l-am ales pe Iohannis, dar nu avem ce face. Mi se rup pantofii în picioare dar nu am bani să cumpăr alții. După 38 de ani de muncă la matrițe iau 1300 lei. Ce să faci cu banii ăștia? Mori de foame. Nu am cu ce să mai iau haine”, a povestit bărbatul.
Manifestații au avut loc și în capitală, dar și în alte orașe din țară. Propunerea Guvernului de indexare a pensiilor cu 3% reprezintă o umilire a milioanelor de pensionari din ţară, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu, în timpul mitingului din Piaţa Victoriei organizat de trei asociaţii de pensionari. „Am decis să atragem atenţia Guvernului în acest mod, ieşind în stradă, pentru a cere încă o dată, în mod foarte clar, să fie majorate pensiile aşa cum prevăd legile astăzi în vigoare. Am cerut şi cerem în continuare ca valoarea punctului de pensie să se majoreze cu 40%, respectiv anul acesta să ne dea diferenţa de 26% pentru a completa ceea ce s-a acordat anul trecut. Sunt milioane de pensionari care au pensii mici, până în 1.000 de lei. Suntem în dezacord cu Ministerul Muncii, cu Guvernul, care a sugerat la un moment dat să indexeze pensiile cu 3%. Nu putem accepta. Asta ar însemna o jignire, o umilire a milioanelor de pensionari din ţara asta. Noi ne-am adresat guvernanţilor, reamintindu-le că sunt fiii şi nepoţii pensionarilor, şi le-am cerut să nu îi umilească pe pensionari, să le acorde drepturile legale care au fost stabilite prin lege”, a afirmat Preda Nedelcu.
Acesta a susţinut că o parte dintre contribuţiile angajaţilor, care ar trebui să ajungă la bugetul de asigurări sociale, nu ajung acolo. „Era bine, dacă n-am fi fost forţaţi de atitudinea Guvernului, să nu ieşim în stradă. Suntem oameni în vârstă, sunt pensionari care suportă cu greu deplasarea în stradă şi totuşi o fac, pentru că nu suntem mulţumiţi de felul cum suntem trataţi. Am transmis o scrisoare deschisă pentru ministrul Muncii, în care explicăm în detaliu punctele noastre de vedere în legătură cu ceea ce se întâmplă azi cu pensionarii şi cu punctul de vedere al Guvernului, că nu sunt resurse financiare pentru a acorda majorările pe care noi le solicităm. (…) Noi am folosit date din execuţia de cont a bugetului de asigurări sociale, de la Casa de Pensii, din care rezultă o sursă de majorare: 10 miliarde de lei din contribuţiile plătite de angajaţi nu au fost virate în contul bugetului de asigurări sociale. ANAF-ul nu a încasat aceste sume, ci, dimpotrivă, pe unii i-a scutit să plătească datoriile pe care le aveau faţă de bugetul de asigurări sociale”, a menţionat Nedelcu.