Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în cazul în care se vor redeschide şcolile pe data de 8 februarie, elevii simptomatici vor fi verificaţi cu teste rapide privind infecţia cu SARS-CoV-2. „Testarea va cuprinde elevii simptomatici, în ideea în care aceştia vor ajunge totuşi la şcoală. Drept pentru care profit de această ocazie pentru a face un apel părinţilor atunci când se va începe şcoala să le facă, în primul rând, copiilor un triaj epidemiologic acasă, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la şcoală. Dacă, totuşi, un astfel de copil va merge la şcoală şi va trece şi de triajul epidemiologic care se face la intrarea în şcoală şi el dezvoltă simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat cu un test antigen rapid, urmând să discutăm şi cu părinţii, cu reprezentanţii părinţilor pentru a le explica de fapt interesul comun în a avea o amprentă corectă a ceea ce se întâmplă în şcoală, astfel încât să putem face testul copilului să vedem dacă acesta este pozitiv sau nu”, a afirmat Moldovan.
Ea a precizat că vor fi anunţaţi părinţii, medicul de familie, iar în cazul în care testul copilului este pozitiv se va anunţa şi Direcţia de sănătate publică. „Vor fi testaţi în principiu toţi copiii care au simptome, pentru că în cazul acestora nu este neapărat un risc din punct de vedere al evoluţiei bolii. (…) Este important să ştim impactul şi nivelul de infectare al copiilor mai ales în ceea ce priveşte colectivitatea din care ei vin de acasă, pentru că au părinţi, au bunici care îi îngrijesc şi atunci interesul va fi să îi testăm să ştim ce se întâmplă ca să putem lua măsurile corecte”, a explicat secretarul de stat.
Andreea Moldovan a subliniat importanţa recoltării corecte de probe pentru testare. „Vrem să fie disponibilitatea de un cadru medical care să poată să facă acea recoltare de test corectă. Pentru că este foarte important ca testul să fie recoltat corespunzător, conform prospectului produsului respectiv. Există riscul ca printr-o recoltare incorectă testul să fie fals negativ şi atunci nu ne ajută, ne dă un fals sentiment de siguranţă că este negativ şi nu avem nimic”, a susţinut ea.
Potrivit secretarului de stat, un ghid de bune practici referitor la acest aspect este „foarte avansat”. Moldovan a menţionat că triajul în unităţile de învăţământ va fi făcut de medicul şcolar sau de asistentul medical. „Acolo unde există medic, va fi medic şcolar. Unde există asistentă, va fi asistentă şcolară, care va face triajul respectiv”, a indicat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.
Și ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a recomandat părinţilor să ţină acasă copiii când şcoala va începe cu prezenţă fizică, dacă aceştia prezintă orice simptom. „Atunci când vor începe şcolile, dacă aveţi copilul cu orice fel de simptom, ţineţi-l acasă! Nu-l trimiteţi la şcoală! Poate să-i facă rău lui şi multor altor oameni şi nu numai copiilor, ci şi celor de acasă. Dacă are orice fel de simptom, lăsaţi-l să stea acasă”, a afirmat Voiculescu, miercuri, într-o conferinţă de presă.
El a reamintit că decizia redeschiderii şcolilor va fi luată pe 2 februarie în funcţie de situaţia epidemiologică.
Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat miercuri că se poate spune că România se află, în prezent, pe un platou în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, însă autorităţile sunt în „alertă” având în vedere capacitatea de transmisibilitate a virusului şi ceea ce se întâmplă în Europa.
Sorin Cîmpeanu: Educaţia va avea o linie dedicată pentru vaccinarea împotriva COVID-19
Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că personalul din sistemul de educaţie va avea o linie dedicată pentru vaccinarea împotriva COVID-19. „Ştiu foarte sigur din discuţiile repetate pe care le-am avut cu colonelul Valeriu Gheorghiţă că a încercat din răsputeri prioritizarea de sistem. Se amână cu 10 zile momentul în care educaţia va avea o prioritate de sistem, adică o linie dedicată. Şi se amână din motive obiective, factorul limitativ fiind acela al numărului de doze de vaccin disponibile. Facem ce se poate în condiţiile date”, a declarat, la B1TV, ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu a subliniat că factorul determinant pentru decizia de a deschide şcolile cu prezenţă fizică este evoluţia ratei de infectare. El a explicat că disponibilitatea de vaccinare şi gradul de vaccinare sunt factori importanţi, dar nu determinanţi. Ministrul a mai spus că circa 110.600 angajaţi din învăţământ s-au programat pentru vaccinare, dintre care 18.600 s-au vaccinat deja.