VIDEO și GALERIE FOTO: ”Recunoștință eroilor-Mica Unire, mare… ”, proiect al Centrului de Tineret Focşani

0
105

În data de 23 ianuarie 2021, la Centrul de Tineret Focșani s-a desfășurat proiectul de tineret ”Recunoștință eroilor – Mica Unire, mare… ”.  Activităţile proiectului au fost de marcare a unui eveniment de importanță natională, Unirea de la 24 ianuarie 1859 a Principatelor Romane sub domnia lui Cuza, proiectul fiind realizat în colaborare cu Muzeul Vrancei–Mausoleul Mărăşeşti.

Despre semnificația și importanța Zilei de 24 Ianuarie 1859, le-a vorbit tinerilor participanți, doamna muzeograf Emilia Atanasiu. Tinerii au aflat că Mica Unire, așa cum a fost ea numită în istorie, a avut un rol hotărâtor în istoria noastră, fără de care Unirea de la 1 Decembrie 1918 nu ar fi fost posibilă. În același timp, ei nu trebuie să uite nicicând să fie mândri de faptul că sunt vrânceni. Focșaniul a jucat un rol important în istoria noastră, aici funcționând Comisia centrală ce avea rolul de a pregăti legile, precum și Curtea de Casație comună a Principatelor Unite. Mai mult, la un moment dat s-a discutat despre posibilitatea ca Focșaniul să devină capitala țării.

Evident, a fost evocată și personalitatea lui Al. I. Cuza, domnul Unirii, cel care devine domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859, iar pe 24 ianuarie domn al Țării Românești și care în drumul său de la Iași la București a făcut un scurt popas la Focșani. Se spune că domnul Cuza a avut aici parte de cea mai frumoasă primire. În timpul domniei sale s-au înfăptuit reforme în domeniul politic, economic, cultural, legislativ, administrativ, agrar etc.

În timpul domniei sale a fost adoptat Codul penal și Codul Civil, învățământul primar de 4 clase devine obligatoriu, este desființată claca și vor fi împroprietăriți țăranii, are loc secularizarea averilor mânăstirești. O atenție deosebită a acordat Armatei Române pe care a reorganizat-o pe baze moderne. În septembrie 1863, într-un cadru festiv, pe Câmpia de la Cotroceni au fost înmânate noile steaguri de luptă în culorile roșu, galben și albastru pe care erau scrise cu fir auriu HONOR ET PATRIA, precum și numărul și numele unității. La 11 februarie 1866, Cuza, trădat fiind, a fost nevoit să semneze actul de abdicarea după care a părăsit țara stabilindu-se la Viena. Se spune că înainte de a pleca din București, Cuza ar fi afirmat „Să dea Domnul să-i fie țării mai bine fără mine, decât cu mine. Trăiască România!

La proiectul de tineret “Recunoștință eroilor-Mica Unire, mare…“ trebuia să participe domnul colonel în rezervă Ion Durnescu – invitat de onoare al Centrului de tineret Focșani, veteran al celui de al II-lea război mondial, în vârstă de 97 de ani. Din motive personale, nu a reușit să fie alături de noi. Cu toate acestea, tinerii au aflat că Ion Durnescu este un simbol al tuturor veteranilor de război, reprezintă un fragment din coloana infinitului neamului românesc, fragment de istorie vie, reper pentru generația tânără, generația care își descoperă valorile și drumul către viitorul nescris al patriei. Vorbind tinerilor despre acest erou al nostru, ne exprimăm recunoștința si respectul pentru toți militarii români care în vremurile cele mai grele ale istoriei au luptat pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială și interesele țării!

Considerăm că dovada cea mai mare de respect față de toți acești eroi este ca noi, la rândul nostru, să-i atragem pe tineri să cunoască istoria și să aprecieze exemplul de dăruire și curaj al celor care au luptat pentru idealurile românilor. Cu arma în mână pe câmpul de luptă sau din spitalele de pe front, sau din frigul și întunericul temnițelor în care au fost închiși pentru că au militat pentru libertate și democrație, eroii secolelor și deceniilor trecute au avut grijă de viitorul țării.

Doar cunoscând istoria poporului nostru, tinerii vor reuși să prețuiască, să cinstească efortul și sacrificiul bunicilor și strabunicilor noștri, fiind recunoscători pentru tot ce avem și pentru tot ce reprezintă România de azi. Patriotismul și naționalismul din păcate sunt concepte demult uitate, dar păstrând vii faptele înaintașilor noștri, vom putea avea pentru noi și generațiile viitoare o Românie mai bună. La finalul activității, ne-am deplasat împreună cu o parte din tinerii participanți și cu profesorii coordonatori, la spectacolul de la Sala Balada dedicat Unirii Principatelor ”Uniți în cuget și-n simțiri”.

Mulțumim tinerilor de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani și de la Centrul Şcolar Pentru  Educaţie Incluzivă „Elena Doamna” Focșani pentru participarea și implicarea în proiectul de tineret ”Recunoștință eroilor – Mica Unire, mare… ”. De asemenea, mulțumim coordonatorilor, prof. Agache Corina, prof. Batog Ionela, pedagog Iancu Lenuța, secretar Iancu Sorinel, precum și partenerilor din acest proiect, Muzeul Vrancei și C.J.R.A.E.Vrancea.

Comunicat de presă DJST Vrancea, 26 ianuarie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here