Locuințe ANL: Vor fi majorate chiriile și prețul de vânzare din cauza unei decizii a liberalilor

0
2735

Consilierii locali vor decide joi majorarea chiriilor la locuințele ANL care urmează să fie repartizate noilor chiriași sau care vor fi vândute în perioada următoare. Majorarea chiriilor se face, conform procedurilor legale, în baza unui ordin al fostului ministru liberal al Lucrărilor Publice, Ion Ștefan prin care valoarea de înlocuire pe metru pătrat a locuințelor ANL a fost stabilită la 2.996,00 lei/mp inclusiv T.V.A.. Este o creștere cu peste 50% față de anul trecut când valoarea a fost stabilită la 1.916,42 lei/mp inclusiv T.V.A.. De asemenea, va fi stabilită o cotă de 1% care se aplică valorii de înlocuire a construcției, destinată administrării, întreținerii și reparațiilor curente la aceste locuințe ANL.

Valoarea de înlocuire a locuințelor ANL se calculează anual și este baza de calcul atât pentru chiriile care trebuie plătite de către chiriașii acestor locuințe dar și pentru prețul de vânzare, în cazul în care tinerii vor să cumpere apartamentele în care locuiesc acum. Conform procedurilor legale, valoarea de vânzare a unei locuințe ANL se calculează de către autorităţile administraţiei publice locale şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectivă, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia.

O situație similară este în cazul chiriilor locuințelor ANL, unde se ia în calcul valoarea de înlocuire a construcției la data stabilirii chirieri. Ulterior, chiria se actualizează anual cu valoarea indicelui de inflație. „Pentru actualizarea anuală a cuantumului chiriei, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, titularii contractelor de închiriere au obligația să transmită administratorilor locuințelor documentele din care să rezulte veniturile nete pe fiecare membru al familiei titularului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

Potrivit legislației în vigoare, la locuințele ANL, valoarea medie ponderată pe metru pătrat este calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condiţiile legii, în cursul anului anterior de către A.N.L. cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuinţelor puse în funcţiune în anul anterior şi valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuinţe.

Decizia de majorare a chiriilor și prețurilor locuințelor ANL a fost criticată de anul trecut de către opoziția social democrată care a arătat că în perioadă de criză economică, guvernarea liberală nu a fost preocupată să găsească o soluție prin care să vină în sprijinul tinerilor care locuiesc în aceste locuințe. În loc să înghețe aceste valori ale locuințelor ANL, liberalii se gândesc doar la încasările la bugetul de stat și mai puțin de nivelul de trai al unor persoane care trebuie să facă față unor cheltuieli majorate de scumpirile din perioada pandemiei de Covid 19.

Tot în cadrul ședinței de joi va fi discutată repartizarea a patru locuințe ANL pentru tinerii aflați pe lista de priorități. Este vorba despre patru garsoniere pe străzile Pinului, Democrației și Bradului. „În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021 au devenit libere din punct de vedere juridic ca urmare a cererilor de reziliere depuse de titularii contractului de închiriere, un număr de 4 (patru) unități locative situate în Cartierul Tineretului Sud și în Cartierul Brăilei. Conform prevederilor legale, aceste locuințe pot fi repartizare următorilor solicitanți din lista de priorități aprobată pentru anul 2020”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here