Aplicaţia de dating Grindr riscă o amendă record în Norvegia pentru distribuirea ilegală de date

0
52

Aplicaţie de dating Grindr riscă o amendă record de 100 de milioane de coroane (9,6 milioane de euro) în Norvegia pentru distribuirea ilegală de date, a anunţat marţi autoritatea norvegiană de protecţie a datelor, Datatilsynet, potrivit AFP. Grindr, care se prezintă drept „cea mai mare reţea mondială de dating pentru persoane gay, bi, trans şi queer”, este acuzată că a distribuit coordonatele GPS şi elemente de profil ale utilizatorilor săi către diverşi terţi în scopuri de marketing. „Concluzia noastră preliminară este că Grindr a furnizat date personale ale utilizatorilor săi unui anumit număr de terţi fără fundament legal”, a afirmat directorul Datatilsynet, Bjorn Erik Thon, citat într-un comunicat.

Conform autorităţii norvegiene, această practică încalcă Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR) introdus în Uniunea Europeană în mai 2018. Prin urmare, instituţia a decis să notifice Grindr în legătură cu riscul unei amenzi reprezentând 10% din cifra sa globală de afaceri, adică aproximativ 10 milioane de dolari, un nivel inedit în Norvegia. Grindr are ca dată-limită 15 februarie pentru a-şi prezenta poziţia.

Faptele de care este acuzată reţeaua sunt de dinainte de aprilie 2020, dată la care aplicaţia şi-a schimbat condiţiile de utilizare. În ianuarie 2020, Consiliul norvegian al consumatorilor a depus plângere împotriva Grindr şi a altor cinci aplicaţii, printre care şi MoPub controlată de Twitter, pentru încălcarea regulilor privind protecţia datelor personale. Celelalte plângeri sunt în continuare în curs de examinare, a precizat Datatilsynet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here