Adolescent de 16 ani, cea mai tânără persoană vaccinată anti-COVID în Botoșani

0
389

Cel mai în vârstă beneficiar de vaccin anti-COVID-19 din judeţul Botoşani are 97 de ani, iar cea mai tânără persoană imunizată are 16 ani, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei. Potrivit sursei citate, bătrânul imunizat este internat la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială din oraşul Ştefăneşti şi a fost vaccinat în cadrul programului de vaccinare a persoanelor aflate în centrele rezidenţiale. Până în prezent, din totalul celor 737 de persoane din centrele sociale din judeţul Botoşani au fost vaccinate 310.

De asemenea, cea mai tânără persoană imunizată are 16 ani şi este beneficiară a serviciilor sociale în cadrul Centrului „Sfântul Mina” din municipiul Botoşani. „Mai sunt copii între 17 şi 18 ani pe care părinţii au vrut să îi vaccineze. Conform instrucţiunilor, acest vaccin se poate administra celor peste 16 ani”, a precizat Monica Adăscăliţei. De la începutul campaniei de vaccinare, judeţul Botoşani a primit 5.686 de doze de vaccin, dintre care 4.618 au fost deja administrate. Din totalul celor 4.618 vaccinuri administrate, 4.476 au reprezentat prima doză pentru tot atâtea persoane, iar 142 au primit a doua doză la rapel.

Pe de altă parte, autorităţile din judeţul Botoşani au fost nevoite să împrumute aproximativ 15.000 de seringi din judeţele Iaşi şi Suceava, după ce centrele de vaccinare anti-COVID din judeţ au rămas fără aceste materiale sanitare, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, prefectul Dan Nechifor. Potrivit acestuia, situaţia a fost generată de faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, care este cel mai mare spital din judeţ, dar şi celelalte unităţi medicale nu aveau pe stoc seringi. „Săptămâna trecută am rămas fără seringi în procesul de vaccinare şi am solicitat, într-o videoconferinţă cu domnul preşedinte Gheorghiţă (n.r. – medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare), şi ne-au acordat 15.000 de seringi de la Iaşi şi Suceava. S-a ajuns în această situaţie pentru că spitalele din judeţul Botoşani nu puteau să ne pună la dispoziţie un număr atât de mare de seringi, pentru că nu aveau. Dacă nu aveam sprijinul colegilor de la Bucureşti, chiar intram într-o perioadă destul de dificilă”, a afirmat Dan Nechifor.

Seringile vor fi restituite imediat după ce judeţul Botoşani va primi stocurile necesare de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliţei, a precizat că, de asemenea, centrele de vaccinare au beneficiat de donaţii de seringi de 1 ml de la farmaciile din judeţ. „În momentul respectiv aveam un mic colaps la aprovizionarea cu aceste seringi şi au sărit să ne ajute”, a arătat Adăscăliţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here