Muncitorii din Sri Lanka, dați afară de la o fabrică de confecții din Focșani, angajați la o fabrică în domeniul automotive din Oradea

0
5474

Prima companie din România cu capital integral românesc în domeniul automotive a supravieţuit pandemiei fără să înregistreze niciun caz de îmbolnăvire, i-au crescut comenzile venite din partea unor mărci de renume şi pentru a-şi onora clienţii internaţionali a angajat chiar şi muncitori din Sri Lanka, pe care i-a şcolit timp de patru luni. Un obiectiv îndrăzneţ pentru acest an este realizarea independenţei faţă de sistemul clasic de furnizare a energiei electrice, în noul sediu al fabricii din Parcul industrial II din Oradea, realizat cu fonduri europene. „Doresc în acest an, sper să şi pot realiza, să devin prima companie din România – eu până la ora asta nu ştiu să fie o alta – independentă de energie electrică. Pe suprafaţa acoperişului am pus, de probă, câteva celule fotovoltaice şi sunt foarte mulţumit. Am finalizat şi depus proiectul pentru fonduri europene pe Măsura 3 programul Electric Up şi vreau să pun fotovoltaice pe toată suprafaţa de circa 3.000 de metri pătraţi. După calculele noastre, ar fi o investiţie de 300-350.000 de euro. Dacă se aprobă, în toamnă suntem independenţi”, a declarat, pentru AGERPRES, antreprenorul Valeriu Trip.

Potrivit acestuia, fabrica are un consum de 120-130 KWh, iar în zilele de vară, când e soare puternic, celulele fotovoltaice ar putea oferi 150-160 KWh. Astfel ar putea să se acopere consumul în timpul verii. Dar oricum este rentabil, a precizat Trip, investiţia urmând să se amortizeze în opt-zece ani. Având o capacitate de producţie mai mare în noua hală din parcul industrial, cu condiţii de muncă foarte bune, cu sală de mese, vestiare, grupuri sanitare, cabinet medical etc., conducerea firmei a lansat mai multe campanii de angajare în judeţ. „Nu avem forţă de muncă suficientă. Nu vin românii la lucru… Mai sună, întreabă în primul rând de salariu, le spun, le vorbesc despre condiţii, dar nu mai vin a doua zi. Deşi aici au siguranţa locului de muncă. Am avut şase din construcţii din domeniul HoReCa, pe care i-am pregătit, i-am plătit trei luni, luna trecută au plecat. Când s-a dat drumul la muncă, directiva cu 30%. Eu consider că este o greşeală a Guvernului care acordă prea uşor ajutoarele de şomaj, prea uşor se dă sprijinul financiar pentru asistaţii social apţi de muncă. Eu aici consider că este o greşeală mare,” a spus antreprenorul.

Astfel, în prima parte a lunii iulie 2020, Vasile Valeriu Trip a angajat 14 muncitori din Sri Lanka, care au lucrat iniţial la Focşani la o fabrică de confecţii de unde au fost concediaţi. „Sunt mulţumit de ei. S-au adaptat repede şi lucrează bine. Am fost sunat de Crucea Roşie din Vrancea şi de cineva de la Ministerul Muncii şi am fost întrebaţi dacă îi luăm la noi. Iniţial am adus 21 dintre ei, dar şapte, care nu s-au adaptat, au plecat în altă parte. Pe ceilalţi, două luni i-am şcolit, a treia lună de probă, după patru luni pot să spun că sunt bine pregătiţi şi abia după şase luni încep să lucreze cu profit. Le-am acordat şi cazare în spaţiile proprii ale fabricii. Când am construit, de la început am planificat şase camere, tip garsoniere, pentru angajaţi”, a menţionat el.

Întrebat cum a trecut prin pandemie, Valeriu Trip a răspuns că în compania sa nu a avut niciun caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Dar şi măsurile sanitare sunt stricte: măsurarea temperaturii, dezinfecţia mâinilor în mai multe locuri ale fabricii, echipamente de protecţie, inclusiv masca facială. În condiţiile în care, pe plan mondial, producţia de autoturisme a scăzut, firma orădeană nu duce lipsă de comenzi, volane îmbrăcate în piele şi lemn-piele pentru mărci de renume precum Jaguar, Mercedes sau Porsche, dar şi alte accesorii – schimbătoare de viteză, burdufuri, mânere.

Articolul integral și mai multe imagini pe – https://bit.ly/36b5DEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here