Vrâncenii nu au mai dansat Hora Unirii la manifestările organizate, ieri, în Piața Unirii din Focșani pentru a comemora 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentele nu au mai avut nici amploarea și nici frumusețea celor organizate în anii trecuți. Nu a venit Garda de Onoare de la București, nu a existat nici tradiționala scenetă cu Moș Ion Roată, domnitorul Alexandru Ioan Cuza și făuritorii Unirii Principatelor.
Și totuși, sutele de oameni prezenți în Piața Unirii nu au respectat niciun fel de regulă de distanțare socială. Doar măștile de pe fețe arătau că trăim într-o perioadă cu pandemie de Covid 19. Așadar, ce s-a întâmplat? De ce la 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, când ne aflam, ca și acum, în stare de alertă, autoritățile nu au permis participarea publicului, dar ieri, oricine a dorit, a putut să participe? Care e diferența între cele două mari sărbători? Or fi vrut liberalii să-l expună pe Ludovic Orban și aveau nevoie de public? Și dacă tot au permis participarea, puteau măcar să respecte sărbătoarea și să le ofere oamenilor momente de bucurie. De altfel, președintele Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban, a fost primit cu huiduieli atât la sosirea în Piața Unirii dar și în momentul în care și-a început discursul oficial.
Sărbătoarea Unirii Principatelor a fost salvată de Primăria Focșani și primarul Cristi Misăilă. Sub motto-ul „Focșani, Oraș al Unirii”, au organizat mai multe acțiuni menite să marcheze aniversarea a 162 ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentele au debutat sâmbătă, 23 ianuarie 2021, de la ora 17.00, la Sala Balada, unde a avut loc spectacolul artistic „Uniți în cuget și-n simțiri” organizat de Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” și Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Ieri dimineață, primarul municipiului Focșani Cristi Misăilă a participat la un TE DEUM oficiat de ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la Catedrala ”Sf. Cuvioasă Pasacheva” din Focșani.
Duminică, evenimentele pregătite de Primăria Focșani au început de la 12.45 în Piața Unirii cu un minirecital susținut de Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”, urmat de un ceremonial militar organizat de militarii Garnizoanei Focșani. În cadrul evenimentului au fost susținute alocuțiuni de către oficiali și ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. „Ziua de 24 Ianuarie este înscrisă cu adânci semnificații în inimile tuturor românilor dar îndeosebi ale frățiilor voastre, cei care sunteți urmașii făuritorilor Unirii de la 1859 pe aceste meleaguri. Aveți această îndatorire morală de a vă ridica la învrednicirea înaintașilor, de a păstra nealterate valorile națiunii române cu privire la unitate, demnitate, responsabilitate și, mai ales, credința în Dumnezeu, aceea care i-a ținut uniți întotdeauna pe români, în toate momentele cruciale din istoria sa”, a spus ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Primarul Misăilă: „Vocea românilor spune că școlile trebuie deschise!”
Primarul Cristi Misăilă a arătat că Unirea Principatelor rămâne o mișcare politică abilă din care au de învățat politicienii de astăzi. „Astăzi, mulți dintre noi au uitat această lecție de istorie! Dacă uităm care sunt interesele națiunii noastre, atunci să nu ne așteptăm că vom reuși să construim România la care visau cei ce au înfăptuit Unirea! Tocmai am încheiat un an în care o parte dintre semenii noștri au pierdut afaceri, au pierdut slujbe și, din nefericire, mulți și-au pierdut și pe cei dragi! Chiar și așa, viața merge înainte, dar românii au nevoie să vadă lumina de la capătul tunelului! 24 ianuarie este unul dintre acele momente în care trebuie să ne uităm la lecțiile trecutului ca să învățam ce avem de făcut în prezent! La fel ca acum 162 ani, trebuie să ascultăm vocea românilor căci e vocea celor care ne-au trimis pe noi, astăzi, aici! Vocea românilor spune că școlile trebuie deschise pentru ca să putem avea generații de copii educați! Vocea românilor cere infrastructură mai bună și legi care să se respecte! Vocea noastră, a moldovenilor, cere o autostradă care să unească Iașiul cu București și Cluj. Cu toții avem nevoie de dezvoltare și de proiecte care să nu-i dezamăgească pe români! Aceasta este lecția lăsată mostenire de pașoptiști, de Alexandru Ioan Cuza și Moș Ion Roată la 24 ianuarie 1859! Aceasta este misiunea noastră de astăzi!”, a fost mesajul primarului Cristi Misăilă.
Invitatul special al primarului Focșaniului la manifestările de ieri a fost Octavian Țîcu, președintele Partidului Uniunii Naționale din Republica Moldova. „Focșaniul ar trebui într-un mod aparte să ne inspire pentru că așa cum aici a fost o vamă care a separat două state române, exact la fel avem o vamă care separă două două state române și așa cum a fost un Focșani al Munteniei și un Focșani al Moldovei avem un Ungheni al Moldovei și un Ungheni al altei Moldove. Acest lucru ar trebui să nu îl uităm pentru că nouă, românilor, ne-a rămas să facem încă un pas important și să readucem Basarabia acasă într-un proiect de țară care să unească toată suflarea românească, toate partidele și instituțiile statului român”, a spus Octavian Țîcu.
Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a subliniat că, fără Focșani și Vrancea, nu s-ar fi discutat despre Marea Unire. „Acum 162 de ani, oamenii au muncit, au luptat pentru ceva, poate simbolic la vremea respectivă, dar atât de important astăzi, și anume Unirea. Suntem în Focșani, orașul Unirii. Vrancea este, din toate punctele de vedere, un obiectiv important în ceea ce privește România. Fără Vrancea, fără Focșani, nu am fi avut Unirea de care se vorbește astăzi. De aici a pornit Unirea, de la noi, dragi vrânceni și toate aceste lucruri trebuie să nu le uităm. Toate aceste lucruri trebuie să le memorăm, să le comemorăm așa cum merită fiecare dintre noi, fiecare vrâncean care astăzi, din păcate, fie nu mai este printre noi, fie a plecat pe alte meleaguri. Autoritățile județene, autoritățile naționale și locale trebuie să fim alături de dumneavoastră, de cetățean. Trebuie și îmi doresc să fiu partenerul dumneavoastră în tot ceea ce privește acest frumos și minunat județ”, a spus Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean.
Oprișan: „Unde sunt toate lucrurile care făceau ca Vrancea și Focșaniul să fie pe harta României la 24 Ianuarie?”
Reprezentanții Partidului Social Democrat au ales să nu fie prezenți pe esplanada Palatului Administrativ din Piața Unirii. Delegația social democrată condusă de Marian Oprișan, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, a asistat la evenimente lângă oamenii prezenți în Piața Unirii. ,,Noi n-am rătăcit niciodată, spre deosebire de cei care ne conduc astăzi și le fac o viață amară românilor, noi știm să stăm cu poporul”, a spus Marian Oprișan. Acesta a criticat modul în care au fost organizate anul acesta manifestările dedicate împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. „24 Ianuarie este o zi specială pentru Vrancea, dar și pentru România‼ La fel ca 1 Decembrie, Ziua Națională a României, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, este zi liberă! Noi, cei din PSD Vrancea, am făcut toate demersurile pentru a declara 24 Ianuarie zi liberă A fost o obligație morală și am dus-o la îndeplinire! Chiar dacă este pandemie, cred că ziua de 24 Ianuarie 2021 ar fi trebuit aniversată la cel mai înalt nivel! Garda de onoare și restul chestiunilor care țin de protocolul unei astfel de manifestări arată capacitatea de organizare și dorința celor care ne conduc de a face din Vrancea un județ respectat! Vă întreb astăzi, unde sunt toate lucrurile care făceau ca Vrancea și Focșaniul să fie pe harta României la 24 Ianuarie? Nu sunt‼ Atât au putut‼ Respect înaintașilor care au luptat pentru Unire, respect eroilor noștri, respect Armatei Române‼“, a scris Marian Oprișan pe pagina sa de facebook.
Premii pentru cuplurile de aur din Focșani
„La mulți ani cuplurilor de aur din Municipiul Focșani‼️”, a transmis primarul Cristi Misăilă. Duminică, acesta a premiat 20 cupluri care au împlinit 50 ani de căsătorie. Evenimentul a avut loc la Sala Balada. „Pentru noi toți, cei care și-au dedicat 50 ani familiei și au reușit să-si crească împreună copiii sunt modele de urmat. Sincere felicitări și cât mai mulți ani împreună‼️ Fie ca Bunul Dumnezeu să binecuvânteze România, iar nouă să ne lumineze mintea, inima și gândurile noastre! Focșani, acasă‼️”, a spus primarul municipiului Focșani. Acesta a transmis „La mulți ani” și „doamnei folclorului românesc, Maria Murgoci, directorul Ansamblului Folcloric “Țara Vrancei”, instituție din subordinea Primăriei Municipiului Focșani”.