Reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI)– Serviciul pentru Imigrări al județului Vrancea – au remis un comunicat de presă cu privire la evaluarea activității polițiștilor de Imigrări din Vrancea, în anul 2020, prin care menționează că polițiștii IGI Vrancea „au asigurat managementul șederii și rezidenței în România pentru 949 de persoane, dintre care 659 din state terțe și 290 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE. Au fost efectuate 56 de acțiuni și controale, în urma cărora au fost depistați 11 cetățeni străini în situații ilegale și emise 29 decizii de returnare. De asemenea, au fost gestionate 149 de cereri pentru avize de angajare/detașare lucrători permanenți. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 73 de sancțiuni contravenționale în valoare de 3.300 de lei‟.
Reîntregirea familiei sau angajarea, motivele rezidenței străinilor în România
Reprezentanții IGI din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Vrancea au precizat că „principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit rezidența pe teritoriul României sunt: angajarea în muncă, reîntregirea familiei sau șederea pe termen lung în țara noastră. În ceea ce privește șederea/rezidența pe teritoriul României, în anul 2020, polițiștii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Vrancea au emis 29 decizii de returnare, cele mai multe, 26, ca urmare a revocării dreptului de ședere temporară în România. În cadrul unei acțiuni desfășurate pe raza municipiului Focșani, polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Vrancea au depistat cu ședere ilegală un cetățean moldovean, care nu a respectat decizia de returnare emis anterior, fiind îndepărtat sub ecortă de pe teritoriul României și aplicată măsura nepermiterii intrării în țară pentru o perioadă de 1 an.
În ceea ce privește admisia în România, în perioada de referință au fost primite 6 invitații în scop de vizită pentru cetățeni din Egipt. De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 309 permise de ședere, dintre care 300 pentru ședere temporară și 9 pentru ședere pe termen lung. Au fost acordate 71 de certificate de înregistrare pentru cetățeni UE/SEE. În aceeași perioadă au fost înregistrate 149 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind aprobate 137 de avize de angajare pentru lucrători permanenți și detașați‟, potrivit sursei citate.