De Boboteaza pe rit vechi, Putin n-a renunţat la tradiţie şi s-a scufundat în apa rece ca gheaţă

0
77

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a scufundat marţi într-o piscină cu apă rece ca gheaţa pentru a celebra Botezul lui Iisus Hristos, în pofida avertismentelor autorităţilor sanitare şi religioase în legătură cu pandemia de COVID-19, relatează EFE, AFP şi RBC. Într-o înregistrare video publicată de Kremlin se poate vedea cum preşedintele rus, într-un costum de baie albastru, intră într-o gaură în formă de cruce făcută într-o piscină şi se scufundă de trei ori, făcându-şi semnul crucii înainte de fiecare scufundare, aşa cum spune tradiţia ortodoxă.

Putin, 68 de ani, a venit în cojoc şi în pâsle tradiţionale la piscina înconjurată complet de zăpadă lângă o casă de lemn, în faţa căreia o fost ridicată o cruce de gheaţă cu o înălţime de peste doi metri. El a coborât în apele îngheţate ale bazinului pe o scară de lemn pentru a evita alunecarea. Putin, un credincios declarat, face anual scufundări de Bobotează, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe.

Bobotează ortodoxă de rit vechi a coincis anul acesta cu o scădere accentuată a temperaturii, care a atins valori de minus 25 de grade în Rusia, iar, în regiunea Moscovei, unde Putin a făcut baie, termometrul arăta minus 18 grade Celsius. Kremlinul susţine întotdeauna că preşedintele rus este „absolut sănătos” şi are o sănătate de fier.

Anul acesta, Boboteaza în Rusia, la fel ca peste tot în lume, este sărbătorită în plină pandemie de COVID-19, pe fondul numeroaselor apeluri ale bisericii şi autorităţilor sanitare de a se renunţa la scufundările în apa rece ca gheaţa. În unele regiuni din Siberia, nordul şi Extremul Orient al Rusiei, cum ar fi Tomsk, Iakutia, Omsk, Magadan, Kamceatka şi regiunea Habarovsk, au fost impuse interdicţii parţiale sau restricţii.

Totuşi, preoţii au binecuvântat încă din zori zilei mii de bazine, iazuri, râuri şi chiar găuri în mare cu crucifixuri de argint, astfel încât ruşii să-şi poată îndeplini obiceiul sacru de Bobotează. Pe lângă credincioşii ortodocşi, amatorii de sporturi cu risc ridicat, precum „morsele” (morjî, în rusă), la aceste scufundări participă grupuri de fani ai băilor în aer liber în timpul iernii, care cred cu tărie că această activitatea extremă ameliorează şi previne răcelile, bolile coronariene, atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale.

„Virusul nu se transmite sub apă, important este să menţinem distanţa”, a declarat Svetlana Verbitskaya, după ce a făcut o baie în apa îngheţată, la fel ca mii de compatrioţi ai săi. Doar la Moscova, în cursul zilei de luni şi de marţi peste 100.000 de persoane au participat la slujbă, o cifră care, deşi reprezintă o scădere cu 20 % faţă de anul trecut, este totuşi foarte mare în actuala pandemie de coronavirus.

Tradiţia acestui ritual, care s-a oficiat în peste 500 de biserici, recreează în zilele de 18 şi 19 ianuarie botezul lui Iisus Hristos. Numărul locurilor amenajate pentru îmbăierea în apele îngheţate s-a redus totuşi la o treime faţă de anul trecut în contextul pandemiei. Responsabilul inspecţiei fluviale, Andrei Pecenin, a precizat că au fost puse la dispoziţie 2.630 de spaţii pentru ca oamenii să poată intra în apă, în timp ce anul trecut au fost amenajate 3.836. Potrivit arhiepiscopului Ilarion, şeful pentru relaţii externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, aceste băi nu sunt totuşi o idee bună în astfel de momente. „În actuala situaţie în care virusul îşi face de cap iar multe persoane sunt slăbite după boală, nu recomand niciunui creştin ortodox să se arunce într-un râu îngheţat”, a declarat el postului de televiziune Rossiya 24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here