“Se încearcă oare distrugerea învățământului odobeștean?”. Profesorii sunt nemulțumiți de decizia ISJ privind desființarea unor clase a IX-a

0
3037

După ultimele tăieri de clase de nivel liceal și aprobarea noului plan de școlarizare de către Inspectoratul Școlar Vrancea, elevi din zone îndepărtate ale județului sunt obligați să vină la Focșani ca să frecventeze studiile liceale, în dezacord cu opțiunile lor personale și limitându-se dreptul lor de a alege o unitate de învățământ apropiată de casă. Tăierile au rezultat în urma aprobării noului plan de școlarizare de către Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Vrancea, din data de 14 ianuarie 2021. Profesorii de la Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” Odobești au aflat acum câteva zile că o clasă de liceu, din cele două propuse, a fost tăiată din oferta școlară. Substratul acestei operațiuni este oare salvarea unor licee de la Focșani, cu specializări neatractive, care an de an nu mai atrag elevi?

Liceul Teoretic Odobești, cea mai veche instituție din orașul Odobești, reînființat sub această denumire în anii `90 prin eforturile unor cadre didactice inimoase, va ajunge în pragul desființării în urma unor astfel de măsuri, mai ales acum când se fac investiții uriașe cu fonduri europene pentru dezvoltarea unității de învățământ. Acest liceu școlarizează an de an elevi de la Odobești, Broșteni, Vîrteșcoiu, Andreiașu, Reghiu, Mera, Jariștea. Fundamentarea planurilor de școlarizare este total greșită în acest moment, credem noi, și ar trebui revizuită de oameni care au disponibilitate, care sunt de „acțiune”,  nu iau totul ca pe ceva impus de sus și care vor să găsească soluții la problemele învățământului.

Probabil că Vrancea nu duce lipsă de astfel de oameni, lucrurile pot fi îmbunătățite dacă există voință. La nivel de inspectorate școlare nu se știe situația exactă a intențiilor de admitere a elevilor din zonele apropiate de liceu și nu se așteaptă până în vară să se vadă dacă aceste clase vor fi completate, din start se preconizează că nu vor fi complete. De asemenea, elevii din Odobești care nu ar putea să-și mai aleagă profilul dorit de la Liceul Teoretic Odobești vor fi obligați să facă naveta la Focșani, nemaigăsindu-și loc la liceul de care emoțional sunt legați, mai ales că unii au mers la această școală încă de la clasa pregătitoare.

Din câte am aflat, aceeași soartă o au acum și liceele din Mărășești și Dumitrești. Elevii vor fi purtați pe drumuri, în loc să își folosească timpul pentru învățare sau activități de relaxare. Deja, în zonele învecinate Odobeștiului s-a instalat o stare de incertitudine și de panică în rândul elevilor și părinților la aflarea veștii că posibilitățile lor de a merge la liceul dorit vor fi limitate. O soluționare favorabilă a acestei situații ar fi în beneficiul comunității din care acești elevi fac parte.

Profesorii Liceului Teoretic Odobești au redactat un memoriu pe care l-au înaintat ieri Inspectoratului Școlar Vrancea și la care așteaptă răspuns. De asemenea, părinții elevilor de la Odobești și din școlile apropiate de liceu au semnat declarații de susținere a liceului pentru a se reveni asupra deciziei Inspectoratului Școlar și au depus un memoriu la Inspectoratul Școlar.

Motivul invocat în anumite medii, “că nu sunt elevi”, nu poate fi susținut cu argumente, mai ales că în ultimii ani, la Liceul Teoretic din Odobești, clasele au fost completate, fiind insuficiente pentru numărul de cereri, unii elevi rămânând pe dinafară. Propunerea din partea liceului pentru formarea celor 2 clase a venit după o analiză atentă. La baza acestei proiectări a stat faptul că liceul are o “pepinieră” proprie de elevi, din care se pot acoperi clasele. Nu s-au propus clase care să nu poată fi realizate, în ultimii ani cele 2 clase de liceu au avut 28 de elevi și instituția nu a fost în situația liceelor care nu au reușit să își completeze locurile la clasa a noua. Rezultatele la bacalaureat au fost bune în ultimii ani, niciodată procentul de pomovabilitate nu a fost sub 70 %, fiind chiar și de 100% într-un an, liceul menținându-se pe locurile 6-7 in clasamentul liceelor vrâncene.

O întrebare retorică ar fi: “Se încearcă oare distrugerea învățământului odobeștean?”. Profesorii odobeșteni așteaptă de la Inspectoratul Școlar o motivare oficială a deciziei de tăiere a unei clase de liceu, punctuală și nu la modul general, pliată pe realitățile de la nivel local. Liceele teoretice, specializate de ani buni pe așa ceva, sunt văduvite de clasele care atestă însăși existența lor și pentru care în următorii ani își vor pierde acreditarea, dacă nu vor școlariza elevi în domeniile specifice de pregătire. La nivel județean se cunoaște situația, cât de greu se acreditează un profil și ce eforturi se depun.

“De ce nu s-au redus clase de la toate unitățile de învătământ și de ce unele licee au fost favorizate? În condițiile unui învățâmânt tot mai modern și digitalizat, tăierea unor clase, fără o motivație solidă și tăind de la unii fără o justificare punctuală și doar pe criterii generale, neținând cont de specificul fiecărei unități școlare, nu va fi în interesul elevilor pe care avem datoria să–i îndrumăm”, se arată în memoriul cadrelor didactice. Cele 3 clase de gimnaziu pe nivel, de la Liceul Teoretic Odobești, pot asigura baza celor 2 clase care reies din propunerea Consiliului profesoral, fără a mai ține cont de elevii care vin din comunele învecinate.

Unii elevi din Andreiașu, din cauza lipsei mijloacelor de transport, decid să stea cu chirie la Odobești. Acum, astfel de elevi sunt trimiși la o distanță și mai mare, către Focșani și cu eforturi financiare din partea părinților, unii neavând mijloace de trai care să îi avantajeze. O navetă mai ușoară ar veni în beneficiul elevilor, unii dintre ei riscând să-și abandoneze studiile. Revoltător este faptul că se investesc în acest moment miliarde de lei în construirea unui corp de școală cu dotări excelente, fonduri europene care se duc pe apa sâmbetei, iar liceul va fi golit în scurt timp de elevi.

Prof. Ema Dragomir,

Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” Odobești

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here