Dr. Doru Calistru a fost detașat în Gorj. Veterinarii acuză abuzurile ANSVSA și cer oprirea acestora

0
2595

Presiunile făcute de liberali pentru schimbarea directorului Doru Calistru de la DSVSA Vrancea sunt prezentate într-o scrisoare deschisă, transmisă de Federația Sindicală a Veterinarilor din România către premierul PNL Florin Cîțu și președintele României, Klaus Iohannis. Federația Sindicală a transmis o notă de protest către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în care acuză acțiunile abuzive și distructive ale președintelui instituției, Robert Chioveanu. Scrisoarea deschisă, semnată de mai mulți oficiali din sectorul sanitar veterinar, prezintă o serie de acțiuni considerate represive și „executări” ale angajaților din domeniu. Sindicaliștii acuză că președintele ANSVSA se folosește de instituția „detașării” pentru „executarea” profesională a personalului din subordine. Iar atunci când persoanele vizate de aceste detașări contestă și obțin în justiție desființarea actelor administrative prin care le-au fost afectate drepturile, acestea sunt ulterior amenințate cu convocări la Comisia de Disciplină (transformată, de asemenea, în instrument de represiune) pentru diverse fapte imaginare.

„Șicanarea și intimidarea unui număr extrem de mare de angajați din structura centrală sau structurile subordonate ANSVSA prin mutări abuzive (cca 100 de 1 an de când ați preluat funcția) dintr-o structură în alta sau dintr-o instituție în alta, fără o justificare logică și mai ales fără asigurarea specificului/specializării activității desfășurate de persoanele în cauză; formularea de plângeri tendențioase fără o minimă justificare sau verificare prealabilă, în unele cazuri cu scopul de a îndepărta anumite persoane din anumite funcții sau pentru a le pune în imposibilitatea de a-și îndeplini corespunzător atribuțiile de serviciu”, se arată în nota de protest a Federației Sindicale.

Un asemenea caz este la DSVSA Vrancea, unde directorului Doru Calistru i s-a cerut la începutul anului trecut să prezinte cât mai repede, un raport de activitate pentru perioada 13 iunie 2019-7 ianuarie 2020, detaliat „pe zile și ore“, lucru nemaiîntâlnit până acum, după cum spun cei care lucrează în domeniu. „Un comportament abuziv și absurd al președintelui Chioveanu este legat de solicitarea adresată domnului director al DSVSA Vrancea, Calistru Doru Sava, căruia i s-a cerut, prin adresa 25566 din data de 24.02.2020, raport de activitate pe zile și ore pentru perioada 13.06.2018-24.06.2019 și, respectiv 25.06.2019-07.02.2020, adică pentru o perioadă ce se derulase cu aproape doi ani în urmă”, se arată în scrisoarea deschisă.

Specialiștii arată că, prin „acțiunile represive” exercitate de la nivelul conducerii ANSVSA, se încearcă „subminarea activității sanitar veterinare” la nivel național. Un exemplu este lipsa măsurilor care trebuiau luate de autorități pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane. Ori, statul român riscă să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro pentru că nu au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea bolii așa cum au fost dispuse de Comisia Europeană. Din nou, este oferită situația de la Vrancea, unde „este un director interimar, numit de către dl. Chioveanu, care nu are experiență în gestionarea focarelor de pestă porcină africană”, iar directorul Doru Calistru a fost detașat în Gorj de la începutul anului 2021.

„Din bugetul statului urmează a fi plătite toate despăgubirile rezultate, care se ridică la sume de zeci de milioane de euro, ca urma a pasivității în ceea ce privește luarea măsurilor de prevenire și combatere a pestei porcine africane, impuse de Comisia Europeană. De exemplu, astăzi, când redactăm această scrisoare, în județul Vrancea a izbucnit un nou focar de pestă porcină africană la o fermă cu un efectiv mare de porci. Precizăm că la conducerea DSVSA Vrancea este un director interimar, numit de către dl. Chioveanu, care nu are experiență în gestionarea focarelor de pestă porcină africană, în timp de directorul adjunct, cu o vechime de peste 30 de ani și un bun specialist în domeniu a fost detașat într-un alt județ începând cu 01.01.2021 pentru a doua oară în decurs de un an. Până la venirea dlui Chioveanu la conducerea ANSVSA, România a beneficiat de aproximativ 50 milioane de euro pentru despăgubiri aferente pestei porcine africane din partea Comisiei Europene, despăgubiri pe care, în împrejurările actuale, determinate de lipsa măsurilor necesare de prevenire și combatere a bolii impuse de către Comisia Europeană, statul român va fi cel care va suporta integral aceste despăgubiri”, se arată în scrisoarea deschisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here