Campania de vaccinare antigripală gratuită, extinsă pentru toate categoriile de populație

0
893

La mijlocul săptămânii trecute, reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat extinderea campaniei de vaccinare antigripală gratuită pentru întreaga populație, „fără a mai exista o prioritizare la vaccinare impusă de grupele de risc. (…) Reamintim că, în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii, sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC‟, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

În acest context, pe pagina de Facebook a Cabinetului Medical din Poiana Cristei a apărut următorul anunț: „În 13.01.2021, Ministerul Sănătății a decis ca, pentru a limita răspândirea gripei, vaccinarea antigripală se poate face la toate grupele populaționale. Cine dorește să se vaccineze, indiferent de vârstă, dacă e asigurat sau nu, se poate prezenta la cabinet în fiecare zi de luni până vineri. Să aveți la dumneavoastră actul de identitate‟.

Vaccinul antigripal nu trebuie să se suprapună cu cel anti-Covid!

Am stat de vorbă cu medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, care ne-a confirmat faptul că: „într-adevăr, sunt disponibile mai multe doze de vaccin antigripal, față de anul trecut, și se fac tuturor celor care doresc. Trebuie avut în vedere faptul că, dacă persoana

doritoare, între timp, a reușit să se programeze pe platforma pentru vaccinarea anti-Covid, să nu se suprapună, adică să aibă un interval de 28-30 de zile între unul și celălalt vaccin. Și dacă deja are planificare pentru anti-Covid, personal, n-aș recomanda să se vaccineze antigripal pentru că va trebui să rateze anti-Covid-ul. Prioritate are vaccinul anti Covid‟, a precizat dr. Grigore Hanță.

Pentru sezonul 2020-2021, Minsiterul Sănătății a achiziționat 3 milioane de doze de vaccin gripal, „o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire‟, se mai arată într-un alt comuncat de presă al Minsiterului Sănătății. „Erau mult mai puține doze de vaccin antigripal disponibile anul trecut, și erau asigurate, în general, doar pentru populația cu risc, respectiv persoanele peste 65 de ani, copiii din colectivitățile închise, bolnavii cronic, gravide, personal medico-sanitar. Acum, este foarte bine că avem pentru toată lumea. Vaccinările sunt gratuite, nu s-a plătit niciodată niciun cent, doar dacă beneficiarul a ales să și-l cumpere de la farmacie. Dar tot ce se furnizează prin Direcția de Sănătate Publică către cabinetele medicilor de familie, nu se plătește. Cei care vor să se vaccineze antigripal trebuie să aibă carnetul de sănătate sau buletinul și să fie totuși înscriși la un medic de familie‟, a mai spus dr. Grigore Hanță.

În Vrancea, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP), sunt disponibile 19.000 de doze de vaccin antigripal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here