Consiliul Județean caută directori noi pentru două dintre instituțiile de cultură importante pentru Vrancea. La Muzeul Vrancei, instituția care administrează mausoleele și muzeele din județ, și la Centrul Cultural Vrancea, instituția care răspunde de patrimoniul imaterial și tradițiile vrâncene, au început procedurile pentru organizarea concursurilor de proiecte de management.
La Centrul Cultural Vrancea, data limită pentru depunerea proiectelor de management și a dosarelor de concurs de către candidați este 3 februarie. Între 4 și 8 februarie are loc selecția dosarelor, iar ulterior, timp de zece zile, se va desfășura analiza proiectelor de management. În zilele de 22 și 23 februarie va avea loc susţinerea proiectelor de management în cadrul interviului. În termen de 24 ore de la interviu vor fi anunțate rezultatele concursului și iar 25 februarie este data limită de depunere a contestațiilor pentru candidații nemulțumiți. În prezent, insitituția este condusă de Liviu Nedelecu.
La Muzeul Vrancei, data limită pentru depunerea proiectelor de management și a dosarelor de concurs de către candidați este 5 februarie. În perioada 8-10 februarie va avea loc selecția dosarelor, iar analiza proiectelor de management se va desfășura între 11 și 22 februarie. Ulterior, în 23 și 24 februarie vor fi susținute proiectele de management în cadrul interviului. În termen de 24 ore de la interviu vor fi anunțate rezultatele concursului și iar 26 februarie este data limită de depunere a contestațiilor pentru candidații nemulțumiți. „În termen de 24 de ore de la expirarea termenului în care pot fi depuse contestații sau, după caz, de la data soluționarii acestora, rezultatul final al concursului, lista nominală a candidaților și alte informații de interes public sunt aduse la cunoștința publică, prin grija autorității, prin afișaj la sediul și pe pagina de internet a autorității și a instituției publice de cultură”, se arată în anunțul concursului. În prezent, Muzeul Vrancei este condus de istoricul Horia Dumitrescu.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească potențialii candidați sunt identice, de parcă nu ar fi nicio diferență între cele două instituții culturale. Astfel, candidații trebuie să aibă studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul fundamental „Științe umaniste și arte”. Această primă condiție arată o primă diferență între concursul organizat la Vrancea și cele organizate la alte instituții culturale din țară. Potrivit legislației în domeniu, fiecare autoritate, respectiv Consiliul Județean Vrancea, poate impune condițiile specifice pentru posturile de conducere, în funcție de specificul de activitate al instituției culturale. Iar în alte județe din țară autoritățile locale sunt mult mai stricte, mai atente la studiile pe care trebuie să le aibă persoanele care se vor ocupa de destinul culturii din județ. De exemplu, la un concurs organizat pentru Centrul de Cultură „Augustin Bena”, din Alba Iulia, autoritățile locale au impus ca participanții la concursul de proiecte să aibă studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul fundamental „Științe umaniste și arte”, cu domeniu de licență în Muzică, Studii Culturale sau Arte Vizuale. Sunt condiții de bun simț deoarece, de exemplu, domeniul fundamental „Științe umaniste și arte” cuprinde ramura de știință Teologie. Ori, este greu de crezut că un absolvent de teologie are pregătirea necesară pentru a conduce o instituție care gestionează patrimoniul imaterial al Vrancei, care organizează anual festivaluri de muzică populară și coordonează meșterii populari din județ. O situație similară este la Muzeul Vrancei, instituția care gestionează mausooleele din județ, dar și muzeele din Focșani, Muzeul „Alexandru Vlahuță” sau Casa Memorială „Moș Ion Roată” de la Câmpuri.
Candidații pentru instituțiile culturale trebuie să aibă o vechime în specialitatea studiilor de minimum cinci ani, cu experienţă în domeniul activității manageriale de minimum 3 ani sau să aibă specializări în domeniul managementului, respectiv un document care să ateste absolvirea unui curs de management. „Dacă deţine o funcţie de manager la o altă instituţie publică de cultură din România va declara pe propria răspundere, în condiţiile în care este declarat/declarată câştigător/câştigătoare la concursul de proiecte de management organizat pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Vrancei, că va renunţa la postul de manager deţinut”, se arată în anunțul Consiliului Județean pentru Muzeul Vrancei. O formulare aproape identică este în anunțul pentru Centrul Cultural Vrancea.