Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vrea să înființeze la Focșani o filială cu 10 specializări pentru licență și master

De Ziua Culturii Naționale, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a găzduit o întâlnire cu o delegație a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, condusă de rectorul prof. univ. dr. Tudorel Toader și formată din doi prorectori și șase decani.

Instituția de învățământ superior din Iași intenționează să înființeze o filială la Focșani, cu mai multe programe de studii universitare de licență și master, care să se plieze pe profilul și pe cererea educațională din județul Vrancea. ”Nu întâmplător am venit în vizită la Focșani de Ziua Culturii și de ziua marelui poet național Mihai Eminescu, care este un pilon pentru educația românească. Universitatea noastră dorește să realizeze o investiție în comunitate, să aducă un plus pentru educație, prin înființarea a patru programe de studii de licență și șase programe de master”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader. Universitatea din Iași deține în comuna Tulnici o stație de cercetare care va funcționa ca stație de  monitorizare a calității aerului.

UAIC Iași a prezentat propunerile de programe de studii care urmează să fie înființate la Focșani:

Programe de studii universitare de licență – Istorie – forma de învățământ ID, Facultatea de Istorie; Limba și literatura română – o limbă și literatură străină (engleză, franceză, germană, italiană, latină, rusă, spaniolă) – forma de învățământ IF, Facultatea de Litere; Planificare teritorială – forma de învățământ ID, Facultatea de Geografie și Geologie; Asistență Socială – forma de învățământ ID, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice.

Programe de studii universitare de master: Management și expertiză vitivinicolă – master interdisciplinar, cu specialiști din Iași și experți din Franța (Bordeaux); Drept și ordine publică – forma de învățământ IF, Facultatea de Drept; Politici și management în educație – forma de învățământ IF, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației; Evaluare clinică, consiliere și psihoterapie de cuplu și familie – forma de învățământ IF, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației; Politici publice și management instituțional – forma de învățământ IF, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice; Riscuri naturale, SIG și teledetecție – forma de învățământ IFR, Facultatea de Geografie și Geologie.

Viitoarea filială a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași urmează să funcționeze în sediul fostei Prefecturi Putna, o clădire de patrimoniu reabilitată de Consiliul Județean Vrancea. În cadrul vizitei de vineri, delegația universitară din Iași, împreună cu conducerea administrației publice județene, a vizitat sediul Prefecturii Putna, o bijuterie arhitecturală. „Vrem să punem bazele unei universități la Focșani, vrem să avem specialiști și experți instruiți de cei mai buni profesori. Dorim să găsim specializările potrivite pentru ca familia vrânceană să rămână acasă, iar tinerii să rămână să studieze la Focșani. Vom  oferi tot sprijinul instituțiilor superioare de învățământ care vor să vină în Vrancea, prin punerea la dispoziție a fostului sediu al Prefecturii Putna, pentru derularea cursurilor“, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Delegația Universității ”Al. I. Cuza” din Iași a fost compusă din: Prof. univ. dr. Tudorel Toader – Rector;  Conf. Univ. dr. Constantin-Iulian Damian – Prorector pentru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din învățământul preuniversitar; Conf. Univ. dr. Florin Brînză – Prorector pentru programe de masterat, studii doctorale, managementul calității și Extensiunile UAIC; Conf. Univ. dr. Ioana Maria Costea – Decan al Facultății de Drept; Prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu – Decan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice; Prof. univ. dr. Adrian Grozavu – Decan al Facultății de Geografie și Geologie; Prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba – Decan al Facultății de Istorie; Prof. univ. dr. Alexandru Arnold Francisc Gafton – Decan al Facultății de Litere; Conf. Univ. dr. Ștefan Boncu – Decan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?