ULTIMA ORĂ! VIDEO și FOTO! Clase de a IX-a, desființate la liceele și colegiile vrâncene; profesorii protestează

0
8068

Profesorii vrânceni din cadrul liceelor și colegiilor vrâncene se pregătesc de proteste. Nemulțumirea acestora are la bază o decizie a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (ISJ) din data de 14 ianuarie 2021, care a aprobat planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022. Planul prevede ca la nivelul județului Vrancea, numărului de clase a IX-a să fie redus cu 22. Aceasta este principala nemulțumire a profesorilor de la liceele și colegiile vrâncene care susțin că numărul de clase reduse ar trebui să fie mult mai mic. Dascălii afirmă că există elevi în clasele a VIII-a care să acopere clasele propuse de licee pentru anul școlar 2021-2022. În realitate, conform unor surse din cadrul ISJ Vrancea, numărul elevilor care ar urma să intre în clasa a IX-a în anul școlar 2021-2022 este mai mic cu 800 de elevi față de numărul elevilor care sunt în clasa a IX-a în acest an școlar. Așa s-ar explica de ce Ministerul Educației a cerut reducerea numărului de clase.

Însă acest lucru are implicații majore și asupra numărului de profesori și a normelor didactice ale acestora. Mai precis, reducerea numărului de clase va însemna și reducerea posturilor pentru profesori, respectiv trimiterea acestora în șomaj. Și, de aici, toate nemulțumirile iscate…  La această situație se mai adaugă și nemulțumirile create la nivelul fiecărui liceu sau colegiu, directorii acestora susținând că numărul de clase propuse pentru a fi reduse este cu mult mai mare decât numărul real de elevi, raportat la numărul solicitărilor de înscriere în clasa a IX-a în cadrul acestor unități de învățământ.

 

Protest al profesorilor de la Economic în fața ISJ Vrancea

Mai multe cadre didactice din cadrul Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani s-au adunat astăzi în fața Inspectorului Școlar Județean (ISJ) Vrancea pentru a protesta față de hotărârea reducerii numărului de clase a IX-a de la 8, la 6. Mai mult decât atât, cadrele didactice au înaintat conducerii ISJ Vrancea și un memoriu prin care solicită „anularea deciziei despre care am fost informați în cadrul Consiliului întrunit astăzi, 15.01.2021 și menținerea, pentru anul școlar 2021-2022 a aceluiași număr de clase, a aceleiași încadrări la clasa a IX-a (8 clase)‟.

Mai mult decât atât, semnatarii memoriului consideră că „decizia este lovită de nulitate, având în vedere următoarele argumente:

1. Potrivit Legii Educației Naționale, unitățile școlare sunt cele care îți estimează numărul de clase, raportat la numărul de elevi înscriși;

2. Ați emis această decizie, fără o consultare prealabilă a cadrelor didactice din cadrul Colegiului Ecomonic, și fără o transparență privind criteriile pentru care a fost aprobat numărul de clase, în anul școalr 2021-2022‟.

Colectivul profesoral din cadrul Colegiului Ecomonic „Mihail Kogălniceanu“ Focșani solicită „imperativ atribuirea de drept a numărului de 8 (opt) clase, la clasa a IX-a, în anul școlar 2021-2022, având în vedere criteriile care ne recomandă la nivel național: procentul însemnat de promovabilitate la examenul de Bacalaureat; numărul notelor de 10 obținute la examenul de Bacalaureat; rezultatele excelente obținute la Olimpiade și concursuri școlare; interesul atât al elevilor, cât și al părinților, care reiese din sondajele efectuate permanent, inclusiv de către ISJ; și lipsa abandonului școlar‟.

Din cauza faptului că doamna inspector general este într-o videoconferință‟, în fața profesorilor nemulțumiți de la Colegiul Economic Focșani a fost trimis consilierul juridic care i-a îndrumat pe aceștia să solicite „convocarea Consiliului de Administrație al ISJ‟. Întrebat de reporterii noștri dacă situația reducerii numărului de clase este una izolată la nivelul Colegiului Economic Focșani, sau dacă aceasta se aplică mai multor instituții de învățământ preuniversitar din județ, purtătorul de cuvânt al ISJ Vrancea ne-a spus că „nu am primit niciun document“ pentru că ieri cred că a fost Consiliul de Administrație. Nu știu. Sunați-o pe doamna inspector general să vă confirme sau să vă infirme“. Liberala Gabriela Daniela Marchitan, inspectorul școlar general al ISJ Vrancea, nu a binevoit să ne răspundă apelului telefonic.

 

Profesorii din Adjud amenință cu proteste!

La nivelul municipiului Adjud există două colegii: Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș“ și Colegiul Național „Emil Botta“. Directorii celor două unități de învățământ au propus ca în anul școlar 2021-2022 să funcționeze câte șapte clase a IX-a. Conducerea ISJ Vrancea a transmis însă fiecărei unități de învățământ câte o adresă prin care aprobă un număr de 5 clase a IX-a pentru fiecare colegiu în parte. „Cele două colegii din Adjud au propus ca în anul școlar 2021-2022 să funcționeze câte 7 clase a IX-a la fiecare unitate. Însă ISJ Vrancea a aprobat câte 5 clase la fiecare colegiu. ISJ a justificat decizia Consiliului de Administrație motivând că în zona Adjudului nu sunt copii suficienți pentru a funcționa câte 7 clase de a IX-a. Dar în realitate în zona Adjudului sunt 344 de elevi care vor termina clasa a VIII-a, din localitățile Adjud, Homocea, Ploscuțeni, Corbița, Tănăsoaia, Boghești, Ruginești, Păunești, Pufești, din județul Vrancea, dar și din localitățile Urechești, Huruiești, Tătărăști, Corbasca și Găiceana din județul Bacău, care în mod tradițional vin la cele două colegii din Adjud. În acest context noi credem că la nivelul municipiului Adjud trebuia redus numărul de clase cu 2 și nu cu 4. Câte una la fiecare colegiu, ceea ce ar fi însemnat ca în Adjud să rămână 12 clase de a IX-a“, a afirmat profesorul Marian Drăghici, fost director al Colegiului Tehnic „Gheorghe Balș“. Acest a mai susținut că cele două colegii vor înainta câte un memoriu către ISJ Vrancea și Ministerul Educației, prin care vor prezenta situația reală, cu acte doveditoare.

 

Deciziile ISJ Vrancea, luate „noaptea ca hoții“

De menționat că ședința Consiliului de Administrație al ISJ Vrancea a avut loc, joi după-amiază, ședință care s-a întins până în noapte, conform unor surse din cadrul Inspectoratului. Adresele au fost trimise joi către colegii și licee, în jurul orei 20.00. Din aceste considerente, reprezentanții instituțiilor de învățământ au putut reacționa abia vineri, când au amenințat cu proteste. Rămâne de văzut dacă conducerea liberală a ISJ Vrancea va explica de ce a luat decizia de a reduce numărul de clase a IX-a… „noaptea ca hoții!“

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here