Protest al sindicaliştilor din poliţie, administraţie publică, asistenţă socială, penitenciare. „Cîţu pentru un dolar îngheaţă şi-un urs polar”

0
1100

Sindicaliştii afiliaţi Federaţiei PUBLISIND au organizat, miercuri, un miting în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi acţiuni similare în faţa prefecturilor din Bacău, Timiş şi Cluj, potrivit unui comunicat de presă. Federaţia PUBLISIND include 35.000 de membri de sindicat din domeniile administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefă judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS.

Prin măsurile de austeritate luate de Guvern, din cei 5 milioane de lucrători din România, doar 500.000 de bugetari suferă pentru criza economică provocată de pandemie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei PUBLISIND, Ştefan Teoroc, în timpul mitingului organizat de federaţia sindicală în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Solicităm Guvernului să aplice legea, nimic mai mult. Nu vrea nimeni creşteri salariale. Guvernul trebuie să aplice legea-cadru privind salarizarea aşa cum a fost adoptată în Parlament. Legea este la jumătatea perioadei de aplicare, a fost implementată timp de doi ani. Jumătate dintre cei un milion de bugetari aproape au atins salariile din grilă prevăzute pentru anul 2022, pentru ceilalţi trebuie luate (Guvernul a luat, n.r.) măsuri de austeritate. Practic doar 500.000 din cei 5 milioane de lucrători ai României suferă pentru declarata criză provocată de pandemie”, a afirmat Ştefan Teoroc.

Pe de altă parte, preşedintele PUBLISIND a subliniat că majorarea salariului minim cu doar 40 de lei net este prea mică în raport cu valoarea productivităţii muncii lucrătorilor şi cu creşterea preţurilor. „Federaţia PUBLISIND a început protestele pe 31 decembrie. Astăzi este prima zi din calendarul de proteste din 2021. Avem proteste în Bucureşti, aici în faţa Ministerului Muncii, dar şi la trei prefecturi din ţară – Bacău, Timişoara şi Cluj. Motivul protestelor este, evident, decizia guvernanţilor de a îngheţa salariile şi sporurile şi refuzul de a indexa pensiile cu valoarea inflaţiei – este pentru prima oară când se ia această decizie. De asemenea, salariul minim a fost aproape plafonat – este crescut cu o sumă penibilă, de doar 40 de lei, complet disproporţionat cu valoarea productivităţii, dar şi cu creşterea preţurilor la produsele de consum. Aceea nu este o creştere, de 40 de lei pe net, în timp ce preţurile explodează”, a precizat Ştefan Teoroc.

Liderul sindical a explicat că protestele vor continua în fiecare miercuri. „În Federaţia PUBLISIND avem 60 de sindicate şi un total de 35.000 de membri, suntem afiliaţi la Blocul Naţional Sindical. Începând de azi, în fiecare miercuri, la ora 10, vom avea proteste la câte o instituţie din Bucureşti – ministere, Guvern, Parlament, Preşedinţie, suprapus cu proteste la 3 sau 5 Prefecturi”, a adăugat preşedintele Federaţiei PUBLISIND.

Sindicaliştii solicită eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea Legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi corelarea creşterii salariului minim cu majorarea preţurilor de consum.

Manifestanţii au afişat pancarte inscripţionate cu mesajele: „Cu masca protestăm, salariu-l dezgheţăm”, „Murim la datorie, cu minim pe economie”, „Cîţu pentru un dolar îngheaţă şi-un urs polar”, „Florin Cîţu-n România va-ngheţa şi pandemia” sau „Cîţu când apare, salariul şi dispare”.

„Respect pentru militarii ţării”

Mai mulţi poliţişti clujeni au protestat, miercuri, în faţa Prefecturii Cluj, împotriva ordonanţei de urgenţă de îngheţare a salariilor, emisă la sfârşitul anului trecut. „Scopul protestului este salarizarea poliţiştilor, mărirea pensiilor pentru rezervişti şi salarizarea ordinii şi siguranţei publice naţionale. Guvernanţii îşi bat joc, noi suntem pe ultimul loc, dar trebuie să ieşim să facem linişte, să apărăm cetăţenii, suntem în prima linie şi nu suntem respectaţi”, a declarat unul dintre protestatari.

Protestatarii, în umăr de aproximativ 35 – 40, au purtat, printre altele, bannere cu mesaje precum: „Respect pentru militarii ţării”, „Onoare şi demnitate pentru militari”. De asemenea, printre altele, au scandat: „Mincinoşii, mincinoşii!”, „Hoţii, hoţii!”. La protest au participat şi membri ai Sindicatului grefierilor clujeni, Dicasterial, iar o delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul Clujului, Mircea Abrudean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here