Vrancart Adjud își extinde activitatea, printr-un proiect de reciclare a deșeurilor, și va face angajări

0
4686

Vrancart Adjud, producătorul vrâncean de carton ondulat şi hârtie igienică, a primit la finele anului trecut aprobarea pentru un ajutor de stat de maxim 40 milioane lei pentru investiţii într-un proiect de reciclare a deşeurilor de tip “green field” în valoare totală de 17 milioane de euro. Ajutorul de stat a fost acordat pentru societatea Vrancart Recycling, la care Vrancart Adjud este unic acţionar. Societatea din Adjud reciclează peste 30% din totalul de maculatură colectat la nivel național.

Potrivit unui comunicat al Vrancart, prin noua societate vor putea fi reciclate tipuri de deșeuri complementare celor reciclate în momentul de față, precum reciclarea deșeurilor de plastic și lemn, obținerea de produse modelate din deșeuri de hârtie și carton, reciclarea cenușii industriale și valorificarea energetică a reziduurilor industriale. „Vrancart este asimilat, în mod tradițional, unui producător de hârtie și carton, însă compania activează pe mai multe direcții conexe, fiind chiar lider de piață în domeniul colectării și reciclării deșeurilor. Noua facilitate completează și extinde activitatea grupului în acest domeniu în care Vrancart are deja o expertiză incontestabilă”, a declarat Ionel Marian Ciucioi, director general și Președinte al Consiliului de Administrație Vrancart.

Investiția va fi amplasată în Adjud, pe platforma industrială a Vrancart și va presupune o perioadă de implementare de 2 ani, angajarea unui număr suplimentar de 164 de persoane și o cifră de afaceri anuală estimată la 8,5 milioane de euro.Vrancart Recycling va fi susținută și de societatea de implementare a răspunderii extinse a producătorilor pentru ambalajele puse pe piață, Ecorep Group.

Potrivit unui comunicat al societății din Adjud, la finele anului 2020 a fost înfiinţată societatea Ecorep Group S.A., societate care are ca obiect de activitate implementarea obligaţiilor privind răspunderea extinsă a producătorului (O.I.R.E.P.), la care societatea VRANCART SA este acționar majoritar, alături de acționarii ROM PAPER S.R.L., DEDEMAN S.R.L., SOMPLAST S.A. și I.A.M.U. S.A.”.

Conform raportului trimestrial depus la Bursa de Valori, Vrancart Adjud a încheiat primele nouă luni din 2020 cu un profit net de 10,09 milioane lei, în scădere cu 34,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în condițiile scăderii cifrei de afaceri cu circa 8% în perioada respectivă. În același timp, datoriile totale ale companiei au scăzut cu 9% față de începutul anului, ca urmare a scăderii gradului de îndatorare bancară, prin rambursarea ratelor la imprumuturile pe termen lung, dar și a diminuarii utilizării liniilor de creditare pe termen scurt. „Profitabilitatea Societății în primele nouă luni ale anului 2020 a fost puternic influențată de criza generată de virusul Covid-19, conducând la efecte negative atât în interiorul societății, precum întreruperi temporare ale activitătii, costuri suplimentare cu măsurile de siguranță a personalului, dificultăți în aprovizionare și logistică, cât și în piata acesteia, precum scăderea puternică a cererii pentru unele produse (în special în perioada martie – iunie), evoluție negativa a prețurilor de vânzare, dificultăți în privința identificării și contactării de clienți noi. Rezultatele obtinute de Societate în această perioadă, precum mentinerea profitabilității și a unor indicatori financiari buni, reducerea gradului de îndatorare și o lichiditate ridicată, confirmă însă capacitatea acesteea de a reacționa rapid la schimbările adverse din piață și de a lua măsurile necesare în vederea protejării intereselor acționarilor și salariaților”, se arată în raportul trimestrial al companiei din Adjud.

Vrancart Adjud este controlată în proporţie de 75% de SIF Banat-Crişana iar Pavăl Holding, deținut de fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman, are o participaţie de 16,9%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here