De Ziua Culturii Naționale, la Focșani este lansat proiectul național ”Eminesciana 2.0”

0
86

Eminescu înseamnă armonie. Dar armonia eminesciana este un concept mult mai complex, nu numai de ordin muzical, ci și de ordin filosofic. Anul acesta, Primăria Municipiului Focșani împreună cu instituțiile de cultură din subordine vă invită să descoperim împreună această armonie eminesciană de Ziua Culturii Naționale -15 ianuarie 2021. Evenimentele se vor desfășura în Sala Balada, cu un public limitat la 100 de persoane, dar vor fi transmise și on-line pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Focșani.

Ziua Culturii Naționale va debuta cu Simpozionul ”Eminescu și Focșanii”, moderat de actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”. Vor expune: profesorul Anișoara Pițu, care va vorbi despre ”Eminescu și noi”, bibliotecar dr. Teodora Fîntînaru, care va vorbi audienței despre ”Întâlnirile mele cu Eminescu” și cercetătorul, muzeograf prof. Ionuț Iliescu, care va vorbi despre ”Eminescu și intelectualii focșăneni contemporani ai poetului”. Fiecare expunere va fi punctată de un intermezzo muzical susținut de Cvartetul Ateneului Popular ”Maior Gh. Pastia”.

Simpozionul ”Eminescu și Focșanii” se va finaliza cu lansarea cărții pentru copii ”Poveștile timpului”, semnată de Adrian Budescu și publicată la Editura Coresi – ora 16.30, Sala Balada.

De la ora 17.00, tot la Sala Balada, va avea loc un Spectacol Multimedia dedicat ”Zilei Culturii Naționale”, pentru realizarea căruia și-au dat concursul actorii Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”, artiștii Ansamblului Folcloric ”Țara Vrancei”, cvartetul Ateneului Popular ”Maior Gh. Pastia” și Corul ”Pastorala”.

Pe durata spectacolului aniversar vor fi în direct cu focșănenii, prin intervenții video, personalități marcante pentru viața culturală a Municipiului Focșani: Juan Cantarell, Spania – dirijorul Orchestrei de Cameră „Unirea” și binecunoscutul compozitor Horia Moculescu, cetățean de onoare al municipiului. Vor fi intervenții on-line proiectate în Sala Balada.

Tot cu acest prilej va fi lansat, la Focșani, în premieră națională, proiectul ”Eminesciana 2.0” cu participarea extraordinară a actriței Cristina Deleanu, pe muzică interpretată de prietenii focșănenilor, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa.

Accesul în Sala Balada, pe data de 15 ianuarie 2021, la evenimentele dedicate ”Zilei Culturii Naționale” se va face în limita a 100 de persoane, în vederea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19.

Accesul este GRATUIT!

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here