Într-o zi friguroasă, cum e cea de azi, vă propun trei rețete delicioase și ușor de preparat, care ne vor umple bucătăria de arome irezistibile, masa, de bucate atrăgătoare și sufletele celor dragi din familie, de încântare.
O tartă extrem de gustoasă, cu brânză Feta și spanac, o saramură de pui tradițională, absolut delicioasă, și niște minunate clătite cu miere și nucă, sau cu ciocolată, fructe, ori ce ne place mai mult și ne e la îndemână – iată variantele unui răsfăț memorabil de duminică!
Tarta cu brânză Feta și spanac
Dacă vrei să pregătești pentru toți cei dragi, o tartă delicioasă cu brânză și spanac, primul pas e să te înarmezi cu răbdare. E treabă minuțioasă să pregătești umplutura, dar un lucru e sigur: gustul merită din plin tot efortul.
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 cană și jumătate de făină,
2 lingurițe rozmarin proaspăt sau uscat,
2 lingurițe cimbru proaspăt sau uscat,
1/2 cană unt rece, tăiat cubulețe,
1/4 cană apă rece ca gheața, sare, piper.
Pentru umplutură:
1 lingură ulei de măsline,
2 cepe mari tăiate felii,
2 legături frunze de spanac,
7 felii subțiri de șuncă,
3 ouă mari,
2 căni smântână,
1 cană cașcaval ras,
300 g brânză Feta tăiată cubulețe,
sare, piper, nucșoară.
Mod de preparare:
Pentru început, trebuie să ne apucăm de pregătit aluatul. Cu voie bună, amestecăm repejor făina cu untul, un praf de sare, cimbrul și rozmarinul. Dacă avem, putem folosi un robot de bucătărie, ca să ne fie mai ușor. Treptat, adaugăm apa rece, până se omogenizează aluatul. Se formează o bilă de aluat, care se dă la rece, timp de un ceas.
În acest timp, trebuie să curățăm cu grijă frunzele de spanac de cotoare, să le spălăm și să le tocăm mărunt. Se pun apoi la încins, într-o tigaie mare, uleiul și ceapa. Când ceapa începe să se înmoaie, se adaugă frunzele de spanac, se presară câte un praf de sare și de piper, după gust, și se mai lasă la foc domol, 1-2 minute.
Între timp, într-un bol potrivit, se pregătește crema: se amestecă ouăle cu smântâna, cașcavalul, sarea, piperul și un praf de nucșoară.
Acum că s-a terminat de pregătit și umplutura, iar aluatul s-a răcorit bine de tot, putem să îl întindem și să-l punem într-o tava rotundă de tartă. Se îndepărtează bucățelele de aluat care depășesc marginea de sus a tăvii și se înțeapă aluatul cu furculița, din loc în loc, apoi, pentru încă jumătate de ceas, se lasă totul să se odihnească la frigider.
Când s-a scurs timpul, se pune tava la copt, la 200 de grade, timp de 12-15 minute. După ce minutele au trecut și tarta a devenit aurie, se scoate cu grijă din cuptor și se lasă să se răcească puțin. Se toarnă deasupra primul strat, de umplutură cu spanac, urmat de un strat de cremă cu smântână și ouă, iar la final se presară șnuncă și brânză Feta, tăiate cubulețe. Plăcinta se binecuvântează pe deasupra cu un pic de ulei și se dă totul la cuptor pentru 20 de minute. Când crema de ouă se rumenește și se umflă, iar în casă începe să miroasă a bunătăți, e timpul să-i chemi pe toți cei dragi la masă.
Saramură tradițională de pui cu usturoi
O saramură de pui făcută după rețeta tradițională este numai bună să aline întreaga familie, în zilele friguroase, și să ne încânte simțurile.
Ingrediente:
1 pui întreg, mare,
5 roșii,
3 ardei grași,
1 ardei iute,
5 căței de usturoi,
sare și piper boabe, după gust,
1 legătură de pătrunjel și 1 legătură de leuștean,
un praf de tarhon (opțional).
Mod de preparare:
Începem prin a spăla bine și prin a porționa puiul. Asezonăm apoi bucățile de pui cu sare și piper din belșug. Punem bucățile de carne pe grătarul încins, apoi spălăm roșiile și ardeii grași, și îi așezăm tacticos lângă carne. Avem grijă să nu se ardă nici legumele, nici puiul – acestea trebuie să rămână suculente, așa că… le putem întoarce de oricâte ori este nevoie, pentru a se pătrunde bine.
Între timp, cât se rumenesc legumele și puiul, umplem cu apă o oală potrivită, adaugăm sare și o lăsăm la foc mic, până ce apa începe să clocotească. Atunci când ardeii grași și roșiile s-au copt, le facem loc, rând pe rând, în apa care clocotește. Putem toca aceste legume, sau le putem lăsa întregi, după cum știm că ne plac, în familie.
Curățăm usturoiul și îl pisăm, apoi îl adaugăm în oală, alături de boabele de piper, ardeiul iute tocat mărunt, dar și de tarhon. După ce acest amestec dă iar în clocot, este momentul să oprim focul, pentru că toate aromele s-au întrepătruns exact cât trebuie.
Cât ai clipi, iată că și puiul de pe grătar este rumenit și arată delicios! Îl așazăm tacticos într-o tavă sau într-un vas de yena și turnăm peste el toată saramura de legume și condimente pregătită mai devreme. Îl lăsăm să se mai odihnească la cuptor, vreme de 15 minute, la o temperatură de maximum 180 de grade.
Imediat ce scoatem saramura de pui din cuptor, presarăm pe deasupra pătrunjelul și leuștean, tocate mărunt. Mmmm, ce arome minunate!
Îi cheamăm pe cei dragi la masă și ne bucuram de o saramură de pui veritabilă, așezată cu spor lângă o mămăligă caldă, proaspăt făcută!
Clătite pufoase
Pe cât de ușor se prepară clătitele, pe atât de gustoase sunt. Un mare avantaj al acestui desert este că îl putem adapta în funcție de gusturile noastre sau ale celor din familie – unii le vor prefera cu dulceață, ceilalți cu diverse tipuri de gem sau cu cremă de ciocolată.
Poate adulții vor prefera să mănânce clătitele fără umplutură, doar însiropate cu miere sau alături de fructe de sezon.
Sfaturi pentru cele mai pufoase clătite
Secretul clatitelor delicioase constă în ouăle proaspete, tigaia specială pentru clătite (de teflon), care să fie încinsă bine, consistența amestecului de clătite (ca o smântână groasă, care curge).
Nu numai compoziția clătitelor este răspunzătoare pentru textura acestora, ci și modul și timpul de coacere. Dacă vreți clătite pufoase, e important să nu le coacem prea mult, pentru că altfel se vor usuca la interior.
Coaceți clătitele la foc mediu și întoarceți–le pe partea cealaltă înainte să apară zonele mai uscate – asta înseamnă că le vei întoarce după 30 de secunde. După ce le veți întoarce, vor avea nevoie de și mai puțin timp – cel mult 10-15 secunde.
Pentru cam 12 clătite, avem nevoie de:
120 g făină,
1 ¼ cană lapte,
3 ouă,
2 linguri de unt topit,
3 linguri de zahăr,
½ linguriță de sare,
1 lingurita esență de vanilie,
coaja rasă de la jumătate de lămâie,
ulei pentru prepararea clătitelor în tigaie.
Pentru umplutură, putem folosi nucă măcinată și miere, ciocolată topită, fructe mărunțite și frișcă, dulceață sau cremă de brânză, după cum dorim.
Mod de preparare
Într-un vas încăpător, batem ouăle cu ajutorul unui tel, apoi adaugăm și laptele. Treptat, încorporăm untul topit și aromele.
Într-un alt bol, punem făina, sarea, dar și zahărul, amestecăm bine, apoi vărsăm lent compoziția pe bază de ouă și lapte peste făină, amestecând continuu. până ce obținem un amestec omogen.
Acoperim recipientul în care se află compoziția de clătite cu folie de plastic și îl lăsăm deoparte preț de 20 de minute, astfel încât amestecul să aibă timp să se „așeze”
Încingem o tigaie antiaderentă, de clătite, la foc mediu. Ungem cu puțin ulei tigaia, apoi îndepărtăm excesul cu un șervețel.
Luăm folia de plastic de pe vasul în care se află compoziția pentru clătite, amestecăm încă o dată cu telul și apoi luăm un polonic de compoziție și îl turnăm în tigaie, învârtind cu mâna liberă tigaia în așa fel încât lichidul să se distribuie uniform.
Pentru a ne asigura că vom obține o clătită pufoasă, nu o vom lăsa mai mult de jumătate de minut, după care o întoarcem pe partea cealaltă. Mai lăsăm așa câteva secunde, apoi o răsturnăm pe o farfurie întinsă.
Repetăm acest proces până când se termină toată compoziția de clătite.
Servim celor dragi clătitele pe un platou, alături de mai multe tipuri de umplutură, astfel încât fiecare să își savureze clătita cu umplutura care îi place.
Printre umpluturile cele mai apreciate, cu siguranță se numără dulcețurile, gemurile de fructe, crema de ciocolată, sosul de caramel, mierea cu nucă, dar și fructele proaspete.
Așadar, dacă ești în căutarea unui desert pe placul tuturor celor din familie, fie ei chiar și mai mofturoși din fire, nu ai cum să dai greș dacă prepari clătite pufoase. Important este să ai la îndemână cât mai multe umpluturi și topping-uri, pentru a-i mulțumi pe fiecare în parte..