ACoR dă în judecată Guvernul pentru că a înghețat salariile din sistemul bugetar. Federația Sanitas anunță proteste

0
1428

Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), filiala Vrancea, primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, a anunțat că Asociația va da în judecată Guvernul fiindcă a înghețat salariile din sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie a anului 2020. Primarul Ștefan Moscu a precizat că Guvernul României este acuzat de exces de putere și comportament abuziv, ca urmare a adoptării OUG 226/2020, fără dezbatere publică. Reprezentanții ACoR susțin că acest act normativ, prin care se îngheață salariile din sectorul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020, a fost emis fără a respecta prevederile Constituției și ale altor legi, astfel că au înaintat plângere prealabilă Guvernului, rezervându-și dreptul legitim de a se adresa instanței de contencios administrativ competente, dacă în cel mult 30 de zile calendaristice de la înregistrarea plângerii nu se va adopta măsură solicitată.

„Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1332/31.XII.2020, a fost emisă cu nerespectarea prevederilor Constituției României, republicată, și a altor prevederi legale menționate la pct. I – VI, concluzionând în mod succint și fără echivoc, că Guvernul României și-a depășit vădit competența, acționând discreționar, manifestând dispreț atât față de prevederi constituționale, cât și de prevederi legale, fiind în prezența unui exces de putere de o gravitate extremă, vătămând drepturile întregului personal din administrația publică locală, inclusiv drepturile autorităților administrației publice locale care funcționează ca autorități administrative autonome, precumpănitoare fiind principiul legalității și cel al autonomiei locale.

Facem precizarea că potrivit prevederilor art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare: „(1) Înainte de a se adresa instanței de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său … trebuie să solicite autorității publice emitente …, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia. În cazul actului administrativ normativ, plângerea prealabilă poate fi formulată oricând. Față de cele de mai sus, vă rugăm, să procedați la depunerea tuturor diligențelor pentru abrogarea art. I și V din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, act administrativ normativ DISCREȚIONAR, ILEGAL și ILOGIC, rezervându-ne dreptul legitim și statutar de a ne adresa instanței de contencios administrativ competente, dacă în cel mult 30 de zile calendaristice de la înregistrarea prezentei plângeri nu veți adopta măsura solicitată, de altfel scontată.

De asemenea, pentru constatarea ilegalității, cel puțin a art. I și V din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, ne adresăm și Avocatului Poporului“, se arată în plângerea prealabilă înaintată de ACoR premierului Florin Cîțu.

Președintele ACoR Vrancea, primarul Ștefan Moscu, a precizat că susține toate demersurile făcute de Asociație pentru eliminarea articolelor din ordonanța de urgență 226/2020 prin care Guvernul a înghețat salariile din sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie a anului 2020. „În numele primarilor din județul Vrancea susțin toate demersurile privind respectarea prevederilor legale, având în vedere că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020 a fost emisă prin nerespectarea mai multor acte normative și sancționează conduita profund nelegală și lipsită de transparență manifestată încă de la început de actualul guvern, raportat la un proiect de act normativ cu implicații majore pentru comunitățile locale și pentru administrația locală“, a încheiat președintele ACoR Vrancea, Ștefan Moscu.

Sanitas nu acceptă îngheţarea salariilor şi somează Guvernul să îşi respecte promisiunile

Și Federaţia Sanitas somează Guvernul să respecte promisiunile făcute angajaţilor din sistemul sanitar în perioada de urgenţă şi de alertă, în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Sindicaliştii ameninţă că vor recurge la proteste faţă de blocarea Legii salarizării unitare.

Președintele filialei vrâncene a Sanitas, Claudiu Grosu, a declarat că din textul Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare reiese intenţia Guvernului de a bloca aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare 153/2017 pentru categorii importante de angajaţi din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Acesta susţine că astfel personalul tehnic-administrativ şi de deservire, infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, asistenţii sociali, personalul TESA nu vor putea beneficia de dreptul legal de creştere a salariului de bază, începând cu 1 ianuarie 2021. De asemenea, ordonanţa limitează veniturile salariaţilor cel mult la nivelul lunii decembrie 2020 ceea ce face imposibilă raportarea sporurilor şi a orelor de gardă la salariul aflat în plată. „Biroul Executiv al Federației Sanitas a luat act de intenţia vădită a Guvernului României de a bloca pentru salariaţii din sănătate şi asistenţă socială, orice posibilitate de a beneficia de drepturile legale, în condiţiile în care aceşti salariaţi se află în prima linie a luptei pandemice de mai bine de 10 luni şi vor continua lupta şi în anul 2021, expunându-se pe ei şi familiile lor la riscuri enorme care deja au dus la decesul a peste 70 de salariaţi.

De asemenea, atragem atenţia că nu vom accepta declaraţia actualului premier care încearcă să ne convingă că marele câştig al acestei ordonanţe este faptul că nu se taie salariile şi îi reamintim premierului PNL că fostul guvern, tot PNL, şi-a asumat nişte angajamente faţă de lucrătorii din sănătate şi asistenţă socială iar caracterul aşa-zis temporar al îngheţării salariilor bugetarilor nu mai convinge pe nimeni: cu siguranţă el se va permanentiza. De aceea, noi nu vom accepta actuala formă a Ordonanţei de urgenţă şi vom recurge la toate mijloacele de manifestare sindicală pentru a apăra drepturile salariaţilor dinsistemul de sănătate“, a declarat liderul sindicatului Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu.

Plângerea prealabilă înaintată de ACoR poate fi consultată AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here