- Vrancea a avut 74 medaliați și o echipă medaliată la sporturile olimpice și 21 sportivi medaliați la sporturile neolimpice
Sportul a trăit în anul 2020 la limita de avarie. Din cauza coronavirusului care, prin efectele sale văzute sau doar imaginate, a generat întreruperea oricăror activități la început de primăvară, a spaimelor care l-au cuprins, asemenea întregii societăți românești, ca și globale. Dar și din cauza oamenilor de sport ori care aveau conivență cu sportul care au înțeles foarte greu că se poate trăi cu Sars-cov 2 și că sunt datori să afle căile pentru aceasta. Să lase, adică, sportul să iasă din nemișcarea prin care risca să-și anuleze esența. După luni lungi de antrenamente doar cu numele, ori făcute pe furate, unele discipline sportive au ieșit la aer, după care altele au intrat în sălile unde le era locul.
Târziu, în vară, au început și concursurile de atletism ori tenis, jocurile de pregătire pentru echipele ale căror campionate fuseseră înghețate, dar care aveau nevoie de antrenamente pentru viitoare campionate. Protocoale medicale au început să normeze comportamentul sportivilor și echipelor, al organizatorilor și managerilor sportivi. Șomaj tehnic și reducere de venituri pentru sportivi și serii de testări – necesare – dar costisitoare pentru cluburi, apoi competiții ratate la sporturile individuale ori meciuri pierdute la masa verde, din cauza Covid 19 pentru echipe. Sportul s-a adaptat din mers la condițiile constrângătoare din 2020, a trăit la limita de avarie, dar a trecut până la urmă suficient de bine printr-o perioada extrem de grea, care continuă.
Sportul vrâncean a experimentat toate trăirile pe care le-am evocat ca și altele care, cu siguranță, mi-au scăpat la inventar. Ca un amănunt de culoare în apăsătorul an sportiv 2020: CSM Focșani 2007 a fost clubul din România care a organizat primul joc fără spectatori din anul trecut, chiar înainte de apariția celebrelor protocoale! A fost jocul din 12 martie când handbaliștii focșăneni au întâlnit Steaua București în Sala Polivalentă în campionatul Ligii Naționale. Același club a organizat un turneu din seria a treia, ultima din 2020, tot fără spectatori și tot în Sala Polivalentă. Turneul de baschet din Liga Națională, din 29 și 30 decembrie. În ambele situații organizarea – și cu contribuția personalului Sălii Polivalente – a fost fără cusur!
Sportivii vrânceni, medalii naționale, balcanice și europene în an de criză!
Începutul de an a fost productiv în competiții pentru vrînceni. Așa cum era de așteptat! La tenis, Maria Daciana Ciubotaru câștiga medalii naționale și juca finală de turneu european U 16, la arte marțiale sportivii de la CSM Focșani 2007 și CS Unirea aduceau acasă multe titluri de campioni naționali și medaliați la competițiile naționale. La volei, echipa de senioare de la CSM Focșani 2007 câștiga seria Est a Campionatului Diviziei A2 și se califica pentru barajul de promovare în prima divizie iar handbaliștii aceluiași club continuau cursa pentru intrarea în play-off-ul Ligii Naționale. La atletism, Claudia Prisecaru lua medalia de bronz la senioare la Balcaniadă și medalii de argint și bronz la campionatele naționale în alte probe decât cea în care este specializată – 3000 metri obstacole și în care nu mai avea să concureze până la sfârșitul anului. A urmat blocajul, practic, total de până la reluarea competițiilor în care unii dintre sportivi nu aveau să mai revină pentru că acestea nu au mai fost organizate!
Iar la reluarea competițiilor, vrâncenii au revenit cu veritabile performațe – la tenis, Maria-Daciana Ciubotaru, la judo sportivi de la CSM 2007, CS Unirea, CSS Focșani și LPS Focșani, la atletism formidabilul grup de alergătoare antrenate de profesorul Marius Batog, la baschet, cu titlul de campioană a României cu echipa U 18 a CSM 2007 – LPS Focșani, la taekwondo, cu Alexandru Iancu, cel care obținea două titluri de campiona național la seniori, la tir sportiv cu suita de medalii obținute se sportivii pregătiți de antrenorul emerit Adrian Alaci și profesorul Aurel Giurgea.
Finalul de an avea să aducă uluitoarea performanță a gimnastelor junioare Ana Maria-Bărbosu, cu ale sale 9 medalii naționale de aur și 6 medalii de aur pentru titlurile de campioană europeană și Iulia-Florentina Trestianu cu medaliile sale naționale și cea de campioană a Europei. Vrancea dădea țării și Europei o stea care se ivește la orizontul unui sport care a urcat, în timp, alte stele ale gimnasticii provenite din județ. În sfârșit, finalul de an a adus urcarea echipei de hadbal a CSM Focșani 2007 pe loc de play-off și victorii ale echipei de baschet seniori în Liga Națională.
Sportivii vrânceni de fapt, sportul vrâncean în ansamblul său, pentru că performanța are mai multi autori, inclusiv antrenori, manageri, finanțatori – în anul 2020 a avut 74 de sportivi și o echipă medaliați la sporturile olimpice și 21 medaliați la sporturile neolimpice. De regulă, fiecare sportiv a avut cel puțin două-trei medalii. Ceea ce este, totuși remarcabil pentru un an cu sport la limita de avarie!