VIDEO: Investițiile în infrastructură continuă în Odobești și în 2021

0
331

Primăria Odobești va continua în 2021 mai multe proiecte de investiții ce vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale. Este vorba de reabilitarea și asfaltarea de străzi, refacerea de trotuare, reabilitarea și extindere unități de învățământ, realizarea unor parcuri de agrement, construirea unui planetariu, realizarea unui sistem inteligent de iluminat public, etc.

Una din cele mai mari investiții aflate în derulare este proiectul integrat „Creșterea calității vieții populației în Orașul Odobești, județul Vrancea“. În cadrul acestui proiect va fi construit un Planetariu unic în România și al patrulea în Europa. Astfel, pe fostul amplasament al Grădinii de Vară din centrul orașului se va pune în operă obiectivul care va utiliza ultima tehnologie disponibilă, 8K 3D. Odată cu această investiție unică în țară, proximitatea acesteia va beneficia de schimbări majore de amenajare. Spații verzi, locuri de joacă, modernizarea unui număr de 15 străzi și alei pietonale, piste de biciclete, treceri de pietoni prevăzute cu suprafețe tactilo-vizuale pentru persoane cu dizabilități, alei carosabile, parcări auto, o zona de camping, un loc de joacă pentru copii, un teren multifuncțional și foișoare pentru picnic sunt doar câteva dintre facilitățile recreative și sportive ce vor însoți Planetariul. Astfel, în zona Supuși din orașul Odobești, se vor construi obiective de recreere și sportive pe o suprafață de aproximativ 14 mii de metri pătrați.

O altă parte inedită a acestui proiect este realizarea unei plaje artificiale pe malul râului Milcov de aproape 4 mii de metri pătrați, dar și amenajarea unei liziere pe care vor fi plantați salcâmi și tei. Totodată, zona va fi o oază verde cu gazon unde se vor planta trandafiri de diferite culori. Perimetrul va fi dotat cu bănci, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat, cișmele, toalete ecologice, foișoare, căsuțe de camping și echipamente de joacă pentru copii.

Valoarea acestui proiect este de 5 miloane euro. În cadrul acestui proiect vor fi modernizate următoarele străzi și alei pietonale: Drumul Comunal DC 135 (Stradă Libertății); Stradă Eremia Grigorescu; Stradă Fundătura Cetățuia; Stradă General Dragalina Tr. 1; Stradă General Dragalina Tr. 2; Stradă George Coșbuc; Stradă Ghica Rafail; Stradă Piața Libertății; Stradă Teilor; Stradă Viitorului; Aleea pietonală Barbu Lăutaru; Aleea pietonală Ghica Rafail; Aleea pietonală Obor; Aleea pietonală Libertății; Aleea pietonală Viticulturii.

Iluminat public modern

Primăria Odobești mai are în derulare proiectul de investiții „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public și scăderea emisiilor de CO2 prin modernizare, extindere, telegestiune în oraș Odobești, județul Vrancea“. Proiectul vizează modernizarea sistemului de iluminat public prin înlocuirea aparatelor de iluminat stradal existente cu noi aparate de iluminat cu tehnologie LED în număr de 2562, extinderea sistemului de iluminat public cu 77180 ml, înfiinţarea unui dispecerat destinat controlului şi monitorizării sistemului de iluminat public.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014–2020. Proiectul urmează să fie implementat într-o perioadă de 62 luni (15.06.2018-31.07.2023), valoarea totală a proiectului fiind de 22.131.479,51 lei. „Împreună cu Observatorul astronomic, zona de agrement din Cartierul Sturza, Parcul Sf. Ilie, Parcul Gării, terenurile de sport, stadioanele și zonele de fitness, Planetariul și plaja artificială vor transforma Odobeștiul într-o zonă cu potențial turistic ridicat, într-un oraș frecventabil și atractiv în care nivelul de trai al populației va crește cu fiecare zi. Modernizarea iluminatului public și telegestiunea acestuia, transportul public electric în interiorul localității precum și Palatul Copiilor sunt certitudinile care ne asigură că în următorii ani orașul Odobești va deveni un oraș cu adevărat european“ , a precizat primarul Daniel Nicolaș.

Bază sportivă cu nocturnă

Tot în Odobești , prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI) va fi realizat obiectivul de investiții „Construire bază sportivă TIP 1, str. Ștefan cel Mare, nr. 2, oraș Odobești, județul Vrancea” – varianta 2 încălzire cu gaz. Valoarea estimată a investiției este de 5.616.403,81 lei, fără TVA. Complexul sportiv va avea un teren de fotbal cu nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori. Acest complex va fi construit pe actuala locație a stadionului din Odobești. „Complexul va cuprinde: un teren sportiv de fotbal cu dimensiuni omologate UEFA și FRF- dimensiuni 105 x 68 m cu nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori; un teren sportiv mic ce va fi tusat pentru minifotbal, handbal, baschet, tenis și va avea dimensiunea de 20 x 40 m; clădire vestiare; clădire administrativă; parcare autovehicole și autocare“, se arată într-un anunț al primarului Daniel Nicolaș.

Suprafața totală a stadionului va fi de 13.200 metri pătrați, din care gazon artificial va fi montat pe 8.833,50 metri pătrați, iar tartan va fi așternut pe 1.100 metri pătrați. Suprafața de joc va avea 7.140 metri pătrați. Stadionul va avea 57 locuri de parcare, dar și spații verzi și sistem de iluminat public.

Aripă nouă și bază sportivă la Liceul Teoretic

Tot anul acesta vor fi continuate lucrările la proiectul de investiții „Extindere Liceu Teoretic, amenajare incintă Bază Sportivă, alei și căi de acces”. Proiectul este finantat din fonduri ale Uniunii Europene prin Programul Operational Regional POR 2014-2020, Axa prioritara 13. Prin intermediul acestui proiect se va construi o aripă nouă în suprafață de 533 mp care va avea 8 săli de clasă, sală de informatică și cameră servere, sală de festivități (amfiteatru), spații de depozitare, secretariat, cancelarie, grupuri sanitare, cameră tehnică. De asemenea, va fi amenajat un teren de sport multifuncțional în suprafață de aproape 500 mp, un teren pentru festivități în aer liber, alei și căi de acces în suprafață de 2,5 mii mp. Totodată, vor fi amenajate spațiile verzi din apropiere în suprafață de 15 mii mp. Valoarea estimată a obiectivului de investiții este de 5,3 milioane de lei (proiectare+lucrari+dotari).

Tot în orașul Odobești se mai află în derulare și proiectul „Modernizare, reabilitare și dotare Liceu Tehnologic Odobești, jud. Vrancea“. Proiectul este finanțat din PNDL II și are o valoare de adjudecare de peste 4 milioane de lei cu TVA. Clădirea în care funcționează liceul a fost construită în anul 1901 și are 2 corpuri, respectiv corpul A în suprafață de 3067 mp și corpul B cu o suprafață de 870 mp. Acestea vor fi reabilitate și dotate în întregime. În prezent, la acest liceu sunt înscriși 415 elevii, pe următoarele domenii de pregătire profesională: agricultură, protecția mediului, industria alimentară, economic și comerț.

Transport public electric

Tot în 2021, Primăria Odobești va continua proiectul “Înființare transport public nepoluant pentru mobilitatea urbană a populației și reducerea emisiilor de carbon în orașul Odobești”, în valoare de 4,5 milioane de euro. Proiectul prevede înființarea unor linii de transport intra-orășenești, achiziția de microbuze electrice, construirea a 34 stații inteligente pentru călători precum și construirea unui depou pentru gararea, încărcarea și mentenanța microbuzelor.

Liniile transportului public vor lega principalele cartiere ale orașului (Sturza, Cartierul Nou, Centrul Civic) precum și noile puncte de intreres care vor fi construite prin celelalte proiecte aflate în curs de implementare, respectiv Observatorul Astronomic, Planetariul, Zona cu facilități recreative din zona Supuși, parcurile din cartierul Sturza și cel de la Sf Ilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here