Tulcea: Ulei industrial produs din deşeuri de plastic şi cauciuc, printr-un proiect finanţat cu fonduri UE

0
123

O fabrică de lângă municipiul Tulcea produce ulei industrial din deşeurile din plastic şi cauciuc şi este singura investiţie ecologică privată dată în folosinţă anul acesta în judeţ, cu un buget total de un milion de euro, finanţat din fonduri europene. Ideea acestei afaceri i-a aparţinut administratorului societăţii, Bogdan Gheorghe, el arătând că provocarea cea mai mare întâmpinată a fost obţinerea autorizaţiei de mediu. „Scopul este de a fabrica uleiuri pentru industrie. Ca materie primă folosim deşeuri din plastic şi cauciuc, produse care se aruncă şi pe care noi le refolosim şi le dăm valoare. Încercăm să dăm o folosinţă deşeurilor”, a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Bogdan Gheorghe, în vârstă de 35 de ani, absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti.

În hala din fosta staţiune de cercetare a cartofului aflată la o distanţă de circa şapte kilometri de municipiul Tulcea, deşeurile se descompun în recipienţi de dimensiuni mari, iar procesul a fost explicat de iniţiator. „Toate deşeurile din plastic şi cauciuc sunt polimeri formaţi din produse petroliere. Noi inversăm procesul. Descopunem deşeurile în materii prime de bază, le purificăm şi le dăm o altă valoare. În acel reactor se bagă deşeurile din plastic şi cauciuc, iar într-o atmosferă închisă, încălzită, ele se descompun. Se formează mai întâi un ulei primar condensat. O parte din produs se transformă în gaz de sinteză care ne ajută la încălzirea reactorului, aşa că procesul se autosusţine. După ce se formează uleiul primar, el se rafinează în cea de-a doua instalaţie”, a adăugat tânărul investitor.

Fabrica de ulei industrial a început să funcţioneze luna trecută, numără şase angajaţi, iar cel mai în vârstă dintre ei, Petrică Alexe, are 62 de ani şi continuă să înveţe alături de colegii de muncă. „Am lucrat în combinatul de feroaliaje, la turnătorie şi cunosc ansamblul de utilaje. Aici, supraveghez procesul de producţie. Sunt lucruri pe care le învăţăm pe parcurs. Pentru mine, e ceva nou şi provocator”, a afirmat Petrică Alexe.

Paradoxal, cea mai mare problemă în derularea investiţiei a fost obţinerea autorizaţiei de mediu, însă iniţiatorul proiectului a explicat situaţia prin lipsa unor metodologii în domeniu, în contextul în care investiţia este una inedită pentru România. „Cea mai mare provocare a fost cred obţinerea autorizaţiei de mediu. Este o activitate nouă şi nu sunt foarte multe informaţii despre proces. Sunt multe lucruri pe care şi eu le învăţ, dar sunt încrezător că va fi bine”, a mai spus Bogdan Gheorghe.

El a menţionat că echipamentele din hala de lângă municipiul Tulcea sunt cumpărate din România şi că în ţară mai există instalaţii similare care însă nu finalizează procesul cu rafinare. Potrivit acestuia, fabrica de ulei industrial produs din deşeuri din plastic şi cauciuc are o capacitate totală de producţie de 10 tone de ulei industrial pe zi, parafina fiind un produs secundar care ar putea fi folosit la producerea de lumânări.

Circa 30% din bugetul total al investiţiei ecologice reprezintă cofinanţarea asigurată de iniţiator. Bogdan Gheorghe a dezvoltat această activitate după ce timp de şapte ani a lucrat într-o fabrică din Tulcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here