GALERIE FOTO: Preotul Florentin Răuță îi aduce un omagiu celui care a fost părintele Nicolae Cobzaru, „ctitorul de suflete”

0
1894

Moartea preotului Nicolae Cobzaru, fost protopop al Protoieriei Focșani I și fost paroh al Bisericii „Precista”, situată în apropierea Cinematografului Balada din Focșani, după aproximativ trei săptămâni de suferință pricinuită de infectarea cu virusul COVID-19, i-a îndurerat atât pe enoriași cât și pe preoții focșăneni. Printre aceștia se află și părintele Florentin Răuță, de la Catedrala „Sfânta Cuvioasa Parascheva“ din Focșani. Sub denumirea „Un OM, o viață, un destin!“, părintele Răuță a postat pe pagina sa de facebook un mesaj tulburător dedicat vieții și activității părintelui Nicolae Cobzaru.

„Născut în Munții Vrancei, în legendarul Păulești al consacratei actrițe Leopoldina Bălănuță, fiică a vrednicului preot Nicolaie Bălănuță, părintele Nicolae Cobzaru, și-a identificat viața cu slujirea lui Dumnezeu și a semenilor.

Crescut din fragedă pruncie la umbra Sfântului Altar, în miros de tămâie și-n gust de prescură, cu multă dăruire pentru știința științelor „teologia”, va deveni în anii ’70 slujitor al lui Dumnezeu în Spineștii Vrancei.

          Apreciat la justa valoare de vlădica Antim al Buzăului, de episcopul Veniamin Râmniceanul, de episcopul Antonie Plămădeală, mai târziu Mitropolit al Ardealului, și în cele din urmă de episcopul Epifanie, va fi transferat pentru vrednică slujire la Parohia Garoafa unde a reușit să-I zidească lăcaș de închinare Lui Dumnezeu în timpuri aproape imposibile și descoperindu-i vocația de ctitor, în anii ’90, vlădica Epifanie l-a rânduit să rectitorească biserica Precista din Focșani, împodobindu-o ca pe o adevărată mireasă a lui Hristos.

N-a ctitorit doar ziduri ci a clădit pe temelii de piatră, vrednici urmași întru  slujirea lui Dumnezeu.

          Stau mărturie neclintită crâmpeie din fototeca personală care vorbesc despre părintele Nicolae, ctitorul de suflete. M-a remarcat din vremea în care nu aveam nici 30 de ani, ca un posibil ctitor al Catedralei Vrancei și nu s-a înșelat; se bucura asemenea unui copil de fiecare etapă de lucrări de la Catedrală, dorindu-și să fie prezent și la Sfințirea Mare, apoi să săvârșească măcar o Sfântă Liturghie.

          A fost deopotrivă apreciat și de actualul Întâistătător al eparhiei Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care aflând de suferința pricinuită de boală l-a îmbărbătat cu părintească grijă, invitându-l să slujească împreună la Catedrală, în ziua prăznuirii Sfântului Ștefan, când Dumnezeu l-a chemat la Sine, întru odihnă veșnică pentru neobosita-i trudă.

          Pecetluind în cuvinte amintirea vrednicului preot Protoiereu Nicolae Cobzaru, cuvine-se să ne aducem aminte de îndemnul Sfântului Apostol Pavel care spune: „Cinstiți pe mai marii voștri care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu, priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința” !

          Veșnică odihnă întru lumina cea neînserată a iubirii milostivului Arhiereu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos!“, a scris părintele Florentin Răuță pe pagina sa de facebook.

Trupul neînsuflețit al părintele Nicolae Cobzaru a fost depus ieri, în Biserica ,,Precista”. Astăzi, un sobor de preoți va oficia slujba de înmormântare a părintelui. Ulterior va fi dus la Petrești, acolo unde va fi înmormântat.

Monitorul de Vrancea transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l primească în împărăția Sa pe părintele Nicolae Cobzaru pentru odihna veșnică!

Sursa foto: Facebook/Florentin Răuță

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here