Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Vrancea va avea 12 centre de vaccinare anti-Covid, jumătate dintre ele în săli de sport

Aproximativ 1500 de medici şi 4500 de asistenţi medicali urmează să fie implicaţi în campania de vaccinare anti-COVID care urmează să înceapă anul viitor în România, a afirmat col. dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

În Vrancea, vor fi înfiinţate 12 centre de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2, o jumătate dintre acestea în săli de sport, după cum a declarat vineri, pentru AGERPRES, prefectul PNL Gheorghiţă Berbece. Patru dintre centrele de vaccinare vor fi înfiinţate în municipiul Focşani şi câte unul la Adjud, Panciu, Odobeşti, Vidra, Tâmboeşti, Dumitreşti, Măicăneşti şi Suraia.

Prefectul liberal motivează organizarea unor centre de vaccinare în săli de sport printr-o „recomandare de la Ministerul Sănătăţii, pentru că sălile de sport fiind libere, le putem compartimenta după cum va fi nevoie”.

Berbece a mai declarat pentru AGERPRES că „fiecare centru de vaccinare va fi dotat cu câte un frigider. În centrele zonale vaccinul va fi păstrat la temperaturi foarte scăzute, dar la noi va ajunge în cantităţi bine programate, care pot sta până la câteva zile la temperatura de +2 grade”.

60-70% din populația adultă a țării, însemnând aproape 11 milioane de români, ar trebui să primească vaccinul anti-COVID pentru a pune capăt epidemiei de coronavirus, a declarat duminică la Digi24, col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID. Când se va atinge acest prag, nivelul de infectare va scădea foarte mult și se vor mai înregistra cel mult cazuri sporadice, lucru care va ridica presiunea de pe sistemul medical, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pentru a ajunge la acest nivel de vaccinare este nevoie de circa șase luni de la prima doză de vaccin administrată, a adăugat medicul, punând totuși o condiție: „ca oamenii sa se prezinte la centrele de vaccinare”. În acest sens, va fi demarată și o campanie națională de informare, prin care populația să primească toate informațiile necesare.  „Vom comunica transparent, onest”, a spus dr. Gheorghiță, precizând că informații sunt deja disponibile pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.

Pe lângă acestea, vor fi bannere, pliante disponibile în farmacii, în cabinetele medicale, plus o campanie de informare în mass-media, care va începe în jurul datei de 20 decembrie.

Dr. Valeriu Gheorghiță a adăugat că în acest moment sunt evaluate centrele de vaccinare din țară, pentru a se asigura că nu apar probleme în lanțul de vaccinare. El a spus că, deși a primit solictări ca aceste centre să fie amenajate inclusiv în cabinetele medicale, s-a mers pe ideea organizării unor centre mari, cu capacitate crescută de vacinare, pentru a nu fragmenta lanțul de distribuție și administrare a vaccinurilor. În prima fază a campaniei de vaccinare, destinată personalului medical, vor fi organizate 350 de centre de vaccinare în spitale, dintre care 45 în București.

Potrivit site-ului vaccinare-covid.gov.ro, „conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie.” De asemenea, „conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este gratuită.”

Centrul de stocare central pentru vaccinul anti-COVID va fi Institutul Naţional de Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, de la care acesta se va distribui către centrele regionale. „S-a stabilit un centru de stocare central şi anume Institutul Naţional de Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ de la nivelul căruia se vor distribui mare parte a vaccinurilor la nivelul centrelor regionale din ţară: Spitalul Militar Timişoara, Spitalul Militar din Braşov, Spitalul Militar din Cluj, Iaşi, Constanţa şi Craiova. De la nivelul acestor centre regionale de stocare, vaccinurile vor fi distribuite descentralizat în fiecare judeţ în centrele de vaccinare”, a precizat într-o conferinţă de presă, col dr. Valeriu Gheorghiţă.

Vaccinarea anti-COVID se va desfăşura în baza unei programări care se va face într-o platformă unică şi va cuprinde trei etape principale, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiţă. „În campania de vaccinare sunt trei etape principale de vaccinare. Prima etapă – care este destinată tuturor lucrătorilor din sistemul medical, atât public de stat, cât şi privat, tuturor lucrătorilor din domeniul asistenţei medico-sociale. Etapa a doua este cea destinată persoanelor la risc să dezvolte forme severe, persoanelor vulnerabile şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani, respectiv persoanele cunoscute cu boli cronice, indiferent de vârsta acestora. Ultima etapă a vaccinării va fi cea adresată populaţiei generale. De asemenea, în etapa a doua, cea care se referă la populaţia la risc, sunt incluse persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?