Duminică seara, începând cu ora 19.00, Boovie 2020 a bifat al doilea eveniment al anului, după ce a făcut posibilă o nouă întâlnire în mediul online, în cadrul secțiunii pilot organizată pentru prima dată, ExtROBoovie. „Ne-am cunoscut, am vorbit despre noi, despre filme, despre cărți și despre proiecte comune de viitor și am văzut, desigur, trailerele din concurs, după care am împărțit premiile. (…) Festivalul de book-trailere Boovie a reușit în premieră, în acest an, să facă posibilă organizarea a două sesiuni de concurs distincte. Ediția națională a avut loc la finalul lunii august, fiind desfășurată în mediul online”, arată organizatorii într-un comunicat de presă.
Proiectul de implicare a comunităților de români din afara țării într-o secțiune separată, ExtROBoovie, a devenit posibil anul acesta ca urmare a unui proiect derulat de Asociația Grow Up Project cu finanțare din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Astfel, în perioada august-decembrie 2020, ExtROBoovie a reușit să adune mai multe echipe din afara țării care au lucrat pentru realizarea trailerelor care au intrat în concursul de la această secțiune.
Profesori din afara granițelor au alcătuit echipe de elevi și, sub indrumarea trainerilor Boovie, s-au implicat în acest proiect inedit pentru ei. Au fost citite trei cărți – „Elevul Dima dintr-a șaptea“, de Mihail Drumeș, „Cartea miracolelor“, de K.J. Mecklenfeld și „Cei doi teribili în sălbăticie“, de Mac Barnett, Jory John. „Din nefericire, vizitele propuse nu au mai putut fi efectuate, dar contactele au fost create și dezvoltate în varianta online, urmând ca în anii ce vin, să ne întâlnim fizic la Focșani”, se mai arată în comunicat.
Pentru această ediție pilot au fost purtate discuții cu mai multe echipe din Austria, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda și Spania. Condițiile restrictive cauzate de pandemie au împiedicat unele dintre echipe să finalizeze proiectul, așa că juriul a realizat evaluarea trailerelor primite de la echipele din Italia și Olanda, clasamentul final fiind următorul:
1. Echipa ”Cei șase teribili” de la Școala Românească din Eindhoven, Olanda.
2. Echipa ”IsCoMe” de la Istituto Comprensivo Corrado Mellone, Italia
3. Echipa ”Călător prin Univers” de la Școala Românească din Amsterdam, Olanda
„Premiile sunt constituite din cărți, licențe și jocuri de dezvoltare a comunicării în limba română, utilizarea acesteia de către copiii și tinerii implicați în proiectul ExtROBovie, fiind, poate, cel mai important câștig al acestui eveniment, după cum au susținut și coordonatorii echipelor participante. ”Proiectul-pilot ExtRoBoovie, destinat copiilor români din diaspora a avut ca scop principal dezvoltarea abilităților vorbire/ citire în limba română și crearea unor punți între «aici» și «dincolo». Unul dintre copiii din echipa Școlii Românești din Eindhoven, Olanda ne-a mărturisit că datorită implicării în acest proiect i-a cunoscut mai bine pe colegii lui, au vorbit mai mult în limba română, în condițiile în care de obicei vorbeau în olandeză sau engleză între ei la școală. În plus, după ce le-am trimis cărțile din România, le-au citit in limba natală, prilej de bucurie. Pe de altă parte, echipă din Italia a avut în componența ei și o tânără italianca, aceasta incepând să învețe un pic românește”, spune profesorul Carmen ION, de la Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret” din Focșani, președinte al Asociației GrowUp Project, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului Boovie”, mai precizează sursa citată.
Trailerele participante la această ediție a ExtROBoovie pot fi vizionate și apreciate pe canalul de Youtube, https://www.youtube.com/c/BoovieFestival
„Pentru această ediție-pilot, numai bună pentru a descoperi spiritul Boovie, le mulțumim și partenerilor din diaspora – Școala Românească din Eindhoven (Olanda), Fundația Români pentru Români din Schoener (Olanda), Istituto Comprensivo “Corrado Melone”, Ladispoli (Italia), Asociația Socio Culturala RO IBERICA 2020, Villanueva de la Canada, (Spania) și coordonatorilor echipelor participante în concurs respectiv Sorinela Ciobică, Angela Nicoară, Ionelia Stoica și Robert Dobrică”, precizează organizatorii.
Boovie este un concurs de book-trailere destinat elevilor, care se organizează în echipe. Elevii citesc o carte și creează un trailer de 4 min. Festivalul se desfășoară la Focșani și este unul din cele mai mari evenimente din țară, pentru elevi.