GALERIE FOTO: Focșaniul de mâine, pe mâini bune: Maria Laura Mihai, elevă a Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu‟

0
2467

Maria Laura Mihai este unul dintre elevii care în această vară și-a „sacrificat‟ o lună din vacanța mare pentru a ajuta la realizarea mascotei noii clădiri a Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu‟ Focșani. Fire discretă și diplomată, Maria Laura Mihai n-a vrut să iasă prea mult în evidență atunci când am scris articolul despre mozaicul de cinci metri înălțime realizat de profesori și elevi din cadrul Liceului de Artă Focșani. De curând, adolescenta a fost premiată în cadrul concursului „Mesajul Meu Antidrog‟ , ocazie cu care i-am propus un interviu.

Niciodată nu mi-a plăcut să mă descriu. Dacă ar fi să încep cu ceva, m-aș prezenta. Mă numesc Mihai Maria Laura și am 17 ani împliniți de curând. Deși ambii părinți sunt români, m-am născut în Italia, la Roma. De aproape 12 ani am revenit în România, la Focșani, alături de familie pentru a-mi continua studiile. Din fericire, nu sunt singură la părinți. Am un frate mai mic, elev în clasa a IX-a la Liceul de Artă «Gheorghe Tattarescu», specializarea Muzică.

Îmi place să cred că sunt un om corect, sociabil, prietenos și diplomat. Calmitatea nu este unul din punctele mele forte. Țin foarte mult la corectitudine și-mi susțin punctele de vedere până la capăt. Nu am fost din clasele gimnaziale la Liceul de Artă. Clasele VI-VIII le-am petrecut în cadrul Școlii Gimnaziale «Duiliu Zamfirescu», Focșani. Un loc minunat, alături de oameni și mai minunați. Mă bucur că am ales să-mi termin studiile  gimnaziale în cadrul acesteia, chiar dacă nu a fost deloc ușor, din cauza volumului mare de informații noi ce trebuiau aprofundate și acumulate, însă am făcut față cu brio acestei «provocări»‟, spune Maria Laura Mihai.

De la hobby, la o viitoare carieră

Ceea ce la început părea a fi doar un hobby, a devenit ușor un drum sigur spre o carieră de succes în cazul elevei de la Liceul de Artă Focșani. „Încă din clasa aV-a, am

început să merg la clasa de pictură, din cadrul Palatului copiilor din Focșani. Apoi, din clasa a VI-a, am început să-mi dezvolt latura artistică în particular. Totul era făcut doar la nivel de hobby, nu m-am gândit că-mi doresc cu adevărat să urmez acest drum. Cu timpul, am realizat că iubesc ceea ce fac și că nu știu ce loc mai potrivit este pentru mine, decât Liceul de Artă. Nu pot spune că m-am hotărât într-o clasă anume, ceea ce-mi doresc să urmez, totul a venit de la sine, văzând conexiunea dintre mine și artă.

În clasa a VIII-a, eram sigură, fără vreo șansă de a mă răzgândi, că voi urma Liceul de Artă. Țin minte și acum cum m-am prezentat în cele două zile, de 16 și 17 mai 2018, în fața liceului pentru a da probele eliminatorii, în urma cărora eram admisă…sau nu.Mi-a fost foarte frică, deși eram destul de stăpână pe forțele mele și conștientă de abilitățile pe care le am, însă dorința mea era atât de mare de a intra, încât mi-am inventat numeroase scenarii negative, care nu au avut o influență prea bună, în acel moment, asupra mea. Momentul afișării rezultatelor a fost unul minunat. Când am văzut media 10, rezultat: Admis, am realizat că visul meu începe să prindă contur și să devină realitate‟, mai spune tânăra.

„Când vezi cum lucrările tale «prind viață», uiți de toate orele petrecute în picioare‟

În prezent, Maria Laura Mihai este elevă în clasa a XI-a, în cadrul Liceului de Artă Focșani, specializarea Sculptură „având-o ca profesor pe doamna Claudia Lăscan, un om căruia nu am cuvinte să-i mulțumesc pentru evoluția mea și pentru ceea ce sunt astăzi, pentru toate lucrările realizate și premiile obținute. Un profesor care îți este partener de învățare, nu o autoritate care este menită să predea absolutul sau să-și exteriorizaze superioritatea. Cred că este o provocare majoră, ca un cadru didactic să descopere omul din spatele elevului și să-l ajute să devină una din cele mai bune versiuni ale sale, iar dumneaei este unul dintre cei care reușesc să înfăptuiască aceste aspecte. Un om plin de viață, mereu cu zâmbetul pe buze și cu care îți face plăcere să-ți desfășori orele.

«Sculptura este piedestalul pe care sculptorul așază chipul plastic și tridimensional al spiritului», spune un citat. A fost o alegere luată în ultimul  moment, fiind total paralelă și necunoscătoare cu tainele modelajului. Nu știam cum este să lucrezi cu argila, să torni în ipsos, să realizezi că sârma, șpaclul, dalta, ciocanul ș.a.m.d vor fi esențiale și uneltele fără de care nu poți duce o lucrare la bun sfârșit. Procesul realizarii unei lucrări în ipsos este într-adevăr mai costisitor. Modelarea în lut, turnarea negativului apoi a pozitivului, patinarea și altele necesită mai mult timp, dar momentul în care vezi cum lucrările tale «prind viață», uiți de toate orele petrecute în picioare, și de supărările că nu-ți iese ceva anume‟, subliniază Maria Laura Mihai.

Momentul absolvirii liceului se apropie cu pași repezi, iar eleva rememorează cu plăcere cele mai frumoase momente din cei trei ani de liceu. „Unul din momentele minunate, din clasa a IX-a, de care cu siguranță îmi voi aminti cu drag, a fost Balul Bobocilor. Inițial, nu am dat importanță  acestui eveniment, nedorind să particip, însă, la insistențele colegilor de clasă și ale colegilor de clasa a XII-a, am acceptat.

De la bun început am luat totul ca pe o experiență, fără să am așteptări, astfel încât, la finalizarea acestuia, indiferent de rezultat, să nu fiu dezamagită. Surpriza a venit după ce s-au anunțat premiile de popularitate și originalitate, urmând să se anunțe Miss Boboc. Eu nu înțelegeam de ce sunt singura fără diplomă. Știu, e destul de amuzant, fiindcă nu m-am gândit  nicio secundă că pot fi chiar eu cea care va primi acest premiu.Vestea a venit la pachet cu multă bucurie, bineînțeles, însă consider că toți am fost câștigători, indiferent de premiul de pe diplomă‟, consideră tânăra.

Talent oglindit în zeci de premii

Dacă-i privești picturile Mariei Laura Mihai, observi maturitatea unui condei atent instruit în toți acești ani de exercițiu continuu. Liniile fine, jocurile de lumini și culori îmbracă un tablou echilibrat a cărui poveste te invită pe tine, ca privitor, să o împletești pas cu pas. Un astfel de talent a atras multe premii câștigate de Maria Laura Mihai de-a lungul timpului. „Odata cu începerea studierii la acest liceu, am avut ocazia de a participa la numeroase concursuri de  pictură, grafică sau chiar și fizică, unde am obținut atât premiile I, II, III, cât și diplome de participare. Fiecare concurs este o experiență.

Câteva dintre premiile obținute sunt: premiul II la Concursul Regional (Focșani) și Interjudețean (București) de Fizică «Șerban Țițeica», premiul I la Concursul Național «Primăvara Artelor» Bacău (grafică), premiul II la Concursul Național de arte grafice cu participare internațională «Fantasticul din mine și din afara mea» Arad (grafică), premiul I la Concursul Național «Mesajul meu antidrog» (pictură), etapa județeană și premiul II la etapa națională, premiul III la Concursul de pictură din cadrul Festivalului de arte Câmpina, și multe altele‟, enumeră Maria Laura Mihai.

Eleva a povestit și despre mozaicul de cinci metri înălțime la care a lucrat în vara acestui an. „Un proiect de suflet, atât pentru noi cei implicați în realizarea lui, cât și pentru Liceul de Artă, este reprezentat de mozaicul amplasat pe fațada noului sediu al liceului. A fost o provocare, o experiență nouă și unică. Nu voi regreta nicio secundă că am acceptat să-mi petrec o lună din vacanță, lipind piesă cu piesă, de la 8:30-9 dimineața  până la 13,14 sau chiar 15 după-amiaza. La Liceul de Artă Focșani am întâlnit oameni minunați, de la gardian, colegi, până la profesori.

Mediul unui liceu de artă, consider că este unul dintre cele mai frumoase. Oameni liberi în gândire. Oameni speciali care-și trăiesc viața din tot sufletul, și care poate că nu-și complică existența cu lucruri nesemnificative. Relația cu un profesor este mult mai caldă și mult mai frumoasă. E greu de exprimat în cuvinte. Doar cei care sunt la acest liceu pot confirma‟, adaugă fata.

Maria Laura Mihai n-a vrut să ne divulge prea multe din planurile ei de viitor. „În momentul de față, vă pot spune doar că-mi doresc să continui studiile în cadrul unei facultăți de artă… poate  UNArte București sau oricare alta. Fiind o persoană spontană, prefer să nu divulg mai multe detalii înainte de realizarea propriu-zisă a lor. Însă, iau în considerare și studierea celei de-a doua facultăți, cu un profil total diferit‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here