ULTIMA ORĂ! Incendiu de proporții la un magazin mixt din Mărășești, din cauza unei aeroterme, lăsată în funcțiune pe timpul nopții

0
3549

Un scurtcircuit electric produs la o aerotermă lăsată în funcțiune nesupravegheată într-o încăpere folosită ca spațiu de comercializare produse mixte, a provocat un incendiu de proporții în localitatea Mărășești.
Evenimentul a fost anunțat prin apel la numărul unic de urgență 112, în această dimineață, în jurul orei 03:35.
La fața locului s-au deplasat de urgență, 3 echipaje cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD din cadrul Stației de Pompieri Panciu. De asemenea, la locul intervenției a acționat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mărășești, cu 1 autospecială de stingere.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, cuprinzând marfa și aparatele frigorifice aflate din interiorul spațiului de comercializare, precum și acoperișul locuinței și anexelor, care erau alipite acestuia.
A fost o intervenție dificilă și de durată, din cauza cantității mari de materiale care au întreținut arderea. Eforturile depuse de echipajele de stingere au dus la salvarea din calea flăcărilor a locuinței și gospodăriilor aflate în imediata vecinătate.
În urma evenimentului, au ars: spațiu de comercializare în suprafață de 60 mp și bunurile aflate în interior, printre care 5 vitrine frigorifice, 4 congelatoare, 2 aparate de cafea, 1 aerotermă și produse alimentare, precum și 120 mp din acoperișul locuinței și anexelor și 20 mp din acoperișul unei locuințe învecinate.
Din fericire evenimentul s-a soldat doar cu pagube materiale, fără a fi înregistrate victime sau persoane rănite.

* * *

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al județului Vrancea reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite:
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
NU IMPROVIZAŢI!
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
SUPRAVEGHEAŢI COPIII!
• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
• Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vrancea, 1 decembrie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here