GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta. Str. Nicolae Titulescu – farmecul Focșaniului de odinioară

0
410

Luni am continuat călătoria în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟, cu o vizită pe strada Nicolae Titulescu din Focșani, pentru a vedea cum arată covorul asfaltic, trotuarele, căile de acces și ce s-a mai schimbat în zonă în urma lucrărilor de modernizare a străzilor, prin proiectul „Modernizare și reabilitare drumuri locale în intravilanul municipiului Focșani‟ derulat de Primărie.

În pofida picăturilor mărunte de ploaie pe care norii le cerneau deasupra Focșaniului gri, oamenii găsesc motive de bucurie. „Știți ce-mi place mie?! Uite vremea asta, spală totul în cale ei și lasă frumusețea-n loc. Pe aici nu era dezastru ca în alte zone ale orașului, dar era asfaltul peticit și cam făcea probleme la mașini. Prin octombrie au asfaltat, mi se pare. Treaba bună trebuie continuată. Mă bucur că avem un primar așa harnic‟, spune Ivan C, un bătrân care se pregătea să meargă la catedrala „Sfânta Parascheva‟ din Focșani, să aprindă o lumânare pentru Sfântul Andrei pe care l-am sărbătorit luni.

„Ce facem cu clădirile ce stau să cadă?‟

Pereți vechi, scorojiți, geamuri sparte și bucăți de tencuială ce încă se mai văd din loc în loc pe trotuar… este imaginea dezolantă a două case vechi, monumente istorice, situate pe str. Nicolae Titulescu. „Ce facem cu clădirile ce stau să cadă? Sunt înfiorătoare, mai ales noaptea. Nu cunosc ale cui sunt, dar, nu mai bine s-ar ocupa cineva de ele? Păcat de strada asta, că-i cochetă, și e în zona centrală. Nu zic să le demoleze, că, până la urmă, e vorba de istorie aici, dar nu le putem lăsa să moară așa cum au murit primii lor proprietari‟, spune o femeie care s-a oprit în loc atunci când a văzut că fac poze în zonă.

O altă clădire veche, monument istoric, găzduiește sediul Bibliotecii pentru copii și tineret din cadrul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu‟ Vrancea. În curtea spațioasă și acoperită de o pătură firavă de frunze uscate, două statui privesc spre trecătorii grăbiți. Una dintre ele înfățișează bustul scriitorului și jurnalistului Leon Kalustian, celălat bust fiind ridicat în cinstea scriitoarei Oana-Diana Renea. Clădirea bibliotecii este însă reabilitată, așa că micii iubitori ai cărților îi calcă pragul cu drag.

Casa dr. Saideman, din str. Nicolae Titulescu, clasificată drept monument istoric, are câteva plăcuțe pe fațadă care ne anunță că aici este Uniunea Scriitorilor din România, filiala Vrancea, și sediul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea. În mai, anul acesta, conducerea Direcției de Cultură anunța că o echipă de arhitecți a început realizarea documentației tehnice necesare pentru restaurarea monumentului istoric „Casa dr. Saideman”.

Pe aceeași stradă, într-o altă casă veche, dar îngrijită, funcționează o agenție de securitate, iar în vecinătatea ei este sediul Companiei de Utilități Publice (CUP) Focșani. În capătul străzii Nicolae Titulescu, aproape de intersecția cu str. Constantin Dobrogeanu Gherea găsim un restaurant, snack bar și pensiune. În rest, în zonă sunt doar case și multe mașini parcate în șir indian aproape de trotuarele proapăt refăcute.

Cine a fost Nicolae Titulescu?

Născut în Craiova, la data de 4 martie 1882, Nicolae Titulescu a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular (din 1935) al Academiei Române.Nicolae Titulescu moare la Cannes (sau Souvrettes, Elveția, după Petre Pandrea), după o lungă suferință, la data de 17 martie 1941. În 1992, rămășițele sale au fost aduse în țară și înhumate în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, după o dificilă procedură legală, organizată de Jean-Paul Carteron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here