Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

REPORTAJ Aproximativ 15.000 de crăciuniţe pleacă în toată ţara din serele unei familii din Arad

O familie din Arad cultivă flori şi plante decorative de patru generaţii, iar în această perioadă are în sere aproximativ 15.000 de crăciuniţe, pe care le trimite în toată ţara, ele devenind în ultimii ani nelipsite din casele românilor în perioada Crăciunului.În fiecare an, înainte de Sfântul Nicolae, frunzele crăciuniţelor pe care familia Palasthy le-a îngrijit jumătate de an devin rubinii, semn că se apropie sărbătorile de iarnă. Plantele decorative, crescute în ghivece aflate în sere, sunt vândute în toată ţara, inclusiv prin intermediul marilor lanţuri de magazine, pentru a ajunge în casele românilor înainte de Crăciun. Angelica Palasthy spune că familia sa cultivă crăciuniţele de peste 15 ani, de când a descoperit această plantă în Germania. A decis să o aducă şi în România, iar de la un an la altul crăciuniţele au devenit tot mai populare în ţara noastră. A început cu câteva sute de ghivece şi a ajuns să aibă aproximativ 15.000. Un covor de un roşu intens acoperă sera de 4.000 de metri pătraţi a familiei.

De câteva zile am început vânzarea lor, iar cererea este foarte mare. De altfel, toată producţia trebuie vândută până la Crăciun pentru că după sărbători aceste plante decorative nu mai au căutare. Ele au devenit un simbol al Crăciunului şi sunt originare din Mexic, acolo unde înfloresc în această perioadă a anului. Cu ele se împodobeau casele şi bisericile, iar din acest motiv planta a rămas cunoscută drept Steaua Crăciunului‟, a declarat, pentru AGERPRES, Angelica Palasthy. Butaşii crăciuniţelor sunt aduşi din Olanda şi Germania, iar cultivatorii din Arad încearcă an de an soiuri noi şi culori diferite.

În funcţie de decoraţiunile de Crăciun pe care le au oamenii în casă, vor diferite nuanţe, dar tot roşul este cel mai căutat, fiind o culoare specifică Crăciunului. Mai avem crăciuniţe roz sau crem, dar 80% din ce producem sunt roşii‟, a spus Angelica Palasthy.Familia sa se ocupă şase luni pe an de creşterea acestor plante decorative, care au nevoie de condiţii speciale. De la pregătirea solului până la comercializare sunt multe etape de parcurs. Durează câteva zile pentru plantarea butaşilor. Vara, razele puternice ale soarelui le pot distruge, astfel că sunt ţinute la umbră, în timp ce iarna au nevoie de căldură şi un aer lipsit de umezeală.Membrii familiei Palasthy cultivă flori şi plante decorative de patru generaţii. Soţii Angelica şi Ladislau Palasthy au fost colegi de şcoală, la Liceul Agricol Miniş, iar în urmă cu 41 de ani s-au căsătorit. „Soţul este cel care a avut pasiunea pentru flori, moştenită de la tatăl său, care şi el a dus mai departe pasiunea părinţilor. Acum, şi fiul nostru, Robert, ne ajută, toată familia ne ocupăm de cultivarea florilor. Băiatul a terminat Facultatea de Ştiinţe Agricole la Timişoara şi iubeşte florile la fel de mult ca noi‟, a relatat Angelica Palasthy.

De câteva zile, familia Palasthy lucrează de la cinci dimineaţa şi până noaptea târziu pentru a îngriji crăciuniţele. „Este un efort permanent, dar sunt atât de frumoase încât este imposibil să nu ai o stare de fericire când te afli printre ele în seară. De asta sunt şi iubite de oameni, aduc bună-dispoziţie când le priveşti‟, spune cultivatoarea din Arad.Crăciuniţele îşi menţin culoarea câteva luni, iar primăvara frunzele încep să cadă, dar planta nu moare. Dacă este transplantată într-un ghiveci mai mare, va da lăstari. „Dacă sunt îngrijite, crăciuniţele pot rezista ani de zile şi pot să crească până la o înălţime de unu sau doi metri‟, explică Angelica Palasthy.Clienţii care ajung la sera din municipiul Arad sunt firme care le distribuie în pieţe din toată ţara sau în lanţuri de magazine. Preţul la poarta serei este cuprins între 10 şi 15 lei, în funcţie de mărime, dar la vânzătorul final preţul ajunge la 20-30 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?