Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Europarlamentarul Victor Negrescu: Până acum, Guvernul a minţit că are un plan de redresare economică

Sumele pe care România va putea să le acceseze prin Planul de European de Redresare Economică nu sunt rezultatul unor negocieri dintre reprezentanţii Executivului român şi cei ai Comisiei Europene, ci au fost alocaţi pe baza unui algoritm matematic, a declarat, joi, europarlamentarul Victor Negrescu, care a susţinut că actualul Guvern a „minţit” până acum când a spus că are un plan naţional în acest sens. „Nu a negociat nimeni, nu s-a bătut nimeni, această alocare financiară, undeva la 30 miliarde de euro, a revenit României în baza unei formule matematice. Şi trebuie spus că din această sumă jumătate sunt sub formă de împrumuturi şi trebuie rambursată, iar cealaltă jumătate ar urma să fie plătită într-un termen stabilit, din resursele naţionale, printr-o contribuţie eventual suplimentară, sau din taxe europene care ar urma să fie introduse. (…) Actualul Guvern ne-a minţit în primăvară, spre vară, când, la un restaurant faimos din Bucureşti, a prezentat acel plan care, de fapt, nu era plan şi nu corespundea cerinţelor europene, ulterior au spus că vor prezenta unul, dar nu au făcut-o, au prezentat doar date, care nu corespundeau cerinţelor europene”, a afirmat Negrescu, într-o conferinţă de presă.

Conform europarlamentarului PSD, cerinţele CE care nu au fost respectate sunt consultări cu societatea civilă, sindicatele, patronatele, autorităţi locale, precum şi existenţa unui consens larg pe acest plan, neexistând un dialog cu celelalte partide politice. În acelaşi context, Negrescu a subliniat că sectorul HoReCa nu beneficiază de sprijin, în ciuda unor măsuri de anunţate recent, măsuri care în alte state europene, „au fost demarate încă din prima fază a efectelor generate de pandemie şi deja au dus la efectul scontat”, în timp ce, „la noi, abia acum anunţăm un potenţial plan”.

„Anunţatele măsuri ale Guvernului privind sprijinirea sectorului economic sunt realizate cu întârziere şi fără o corelare reală cu nevoile adevărate din sectorul economic românesc”, a afirmat europarlamentarul PSD.

Totodată, el a vorbit şi despre banii europeni pe care România va putea să-i acceseze pentru Sănătate. „România ar trebui să fie deja pregătită cu proiecte pentru a putea beneficia de banii din Programul European pentru Sănătate, în care sunt prevăzute sume pentru îmbunătăţirea infrastructurii, creşterea capacităţii organizatorice şi administrative a unităţilor medicale, îmbunătăţirea calităţii resursei umane şi chiar pentru construcţia de noi spitale, inclusiv a unora de proximitate. Trebuie menţionat, însă, că statele membre, inclusiv reprezentanţii României, nu au vrut să alocăm pentru acest program suma prevăzută iniţial şi reprezentanţii în CE, au susţinut tăierea sumelor undeva către 3 miliarde, dar la insistenţele Parlamentului European, am reuşit să mai câştigăm sume suplimentare”, a mai susţinut Victor Negrescu.

În ce priveşte Programul multianual de finanţare, europarlamentarul social-democrat a menţionat că acesta presupune „un efort substanţial din partea României”, multe dintre sume trebuind accesate în prima parte a perioadei de finanţare. „Este foarte important să nu comitem erorile Guvernului tehnocrat, format din majoritatea celor care astăzi sunt în USR-PLUS, care, atunci când s-a început actuala perioadă de finanţare, nu a fost în stare să autorizeze autorităţile de management, ceea ce a dus la întârzieri în accesarea banilor europeni”, a punctat Victor Negrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?