Aviatorii vrânceni pregătesc un eveniment special dedicat aniversării, pe 18 decembrie, a 70 de ani de la înființarea la Focșani a învățământului aeronautic pentru formarea ofițerilor naviganți prin constituirea Școlii Ofițeri Naviganți Aviație nr.2. Evenimentul este organizat de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, filiala Focșani-Vrancea. Una dintre acțiunile prevăzute în program se referă la montarea unei plăci comemorative din partea Municipiului Focșani pe clădirea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, aflată pe terenul unde a funcționat Școala Specială Focșani. Achiziția plăcii comemorative, cu o valoare estimată la o mie lei, va fi discutată în ședința Consiliului Local din această săptămână.
În rapoartele atașate proiectului de hotărâre se arată că Școlile de aviație din Focșani au funcționat în perioada 1950-1953 în localul fostei Școli Speciale Focșani, pe locul actual al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”. Conform programului acțiunilor din 18 decembrie, cu acest prilej va fi dezvelită placa în locul unde au funcționat cele două școli de aviație și va fi lansat un studiu inițiat la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, „Realizarea infrastructurii aeroportuare comune civil-militară în zona municipiului Focșani”.
De asemenea, în Piața Unirii va fi amenajat un stand cu materiale reprezentative pentru istoria aeronauticii românești, va fi expusă replica aeroplanului Vlaicu II și, în funcție de condițiile meteo, va fi prezentat omagiul eroilor aviatori de către formații de aeronave din dotarea Aviației Militare Române. „Activitatea din Piața Unirii se va desfășura în funcție de regulile sanitare care vor funcționa în acea perioadă, survolul aeronavelor militare fiind condiționat de evoluția situației meteorologice”, se arată în prezentarea evenimentului făcută de comandorul Jănel Tănase, președintele Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, filiala Focșani-Vrancea.
Conform documentelor istorice, în 1911, prințul Bibescu înființează la Focșani două escadrile cu avioane de tip „Farman”. După Primul Râzboi Mondial, aviația se dezvoltă foarte mult iar prefectul de Putna a cerut înființarea unui aerodrom la Focșani. Pe aerodromul de la Focșani a funcționat în timpul celui de al Doilea Război Mondial o școală de aviatori, reformată în 1950 de regimul comunist sub numele de Școala de Ofițeri Naviganți. Mai târziu, aceasta a ajuns parte componentă a Școlii de Aviație de la Bobocu iar în 1996 a primit drapel de luptă.