Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Doar 2 angajați ai SAJ Vrancea sunt pozitivi. „După orice urgență, personalul este dezinfectat, mașinile la fel, apoi se pleacă la altă solicitare‟

Zi și noapte, sirenele ambulanțelor răsună în toată țara. Și nu doar din cauza pandemiei de COVID-19, oamenii se confruntă și cu alte probleme de sănătate sau situații de urgență care necesită sprijin de specialitate. Permanent, Serviciile Județene de Ambulanță (SAJ) au oameni pregătiți la orice oră să plece la intervenții. Pandemia nu i-a oprit pe eroii din prima linie să-și facă în continuare meseria, chiar dacă riscurile infectării sunt uriașe.

Marți, am stat de vorbă cu medicul Vitalie Bețișor, managerul general al SAJ Vrancea care ne-a spus că, din cei aproximativ 250 de angajați, la momentul actual, doar 2 sunt testați pozitiv, aflându-se în izolare la domiciliu. „Noi avem 250 de angajați, din care, la zi, sunt pozitivi 2 asistenți, unul testat în data de 16.11.2020, o asistentă contact cu familia (fiica), și a doua asistentă, la fel, testată în data de 22.11.2020, rezultatul pozitiv venit în data de 23. Deci avem 2 asistenți medicali dintr-un total de aproximativ 250 de angajați la nivelul județului Vrancea, unde activăm cu 11 substații. Asta vă pot spune oficial, la zi. Nu mai avem izolați, pozitivi la zi, decât cele două cazuri‟, a precizat dr. Vitalie Bețișor, directorul Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Vrancea.

 „Nu-i putem testa decât pe cei care prezintă simptome‟

Pacienții pozitiv simptomatici COVID, dar care nu necesită a fi internați și tratați în spitale, sunt testați de echipajele SAJ trimise în teren. În aceste condiții, respectarea măsurilor de siguranță de către angajații SAJ este importantă. „Respectăm definiția de caz și nu-i putem testa decât pe cei care prezintă simptome sau pe cei care îndeplinesc definiția de caz. Am înțeles de la ministrul Sănătății că săptămâna aceasta se va modifica definiția de caz și atunci vom urma alți pași. Momentan, testăm doar pe cei care sunt simptomatici atât din cadrul Serviciului nostru, cât și pe cei din afara serviciului, adică populația care ne sună prin serviciul 112 și care prezintă simptome dar nu necesită a fi internați; în aceste situații, mergem cu o mașină specială și îi testăm la domiciliu.

          Momentan, facem față!  Ne descurcăm cu personalul pe care-l avem. Așteptăm să vedem noua repartiție pentru că se așteaptă să apară o repartiție nouă la cele 1.000 de posturi care vor veni în cadrul serviciilor județene de ambulanță la nivel de țară și în cadrul DSP-urilor. Dacă vom primi posturi, vor fi binevenite astfel încât să ne desfășurăm activitatea în condiții și mai bune. Momentan, facem față la orice. Tot sistemul medical face eforturi. Toți sunt conștienți că suntem în prima linie și că trebuie să ne facem datoria față de cetățeni cu brio‟, mai spune dr. Vitalie Bețișor.

Siguranța celor din jur, responsabilitatea fiecărui om

Riscul infectării cu noul virus este mare, însă toți angajații SAJ Vrancea sunt instruiți cu privire la importanța respectării măsurilor de siguranță, astfel încât numărul posibilelor cazuri pozitive să fie ținut sub control. La rândul lor, oamenii din prima linie au familii, prieteni, pe care vor să-i protejeze. „Absolut toți agajații Serviciului nostru, din tot județul Vrancea, sunt instruiți; știu că trebuie să fie protejați atunci când merg la orice caz, pentru că orice caz trebuie tratat ca și posibil COVID pozitiv. Trebuie să se protejeze maxim pentru că este atât în beneficiul lor, cât și al cel din jur.

           După serviciu, mergem la familiile noastre, ne întoarcem acasă, avem părinți, copii, bunici și trebuie să ne protejăm. Avem în cadrul seriviciului montate mai multe nebulizatoare. După orice urgență, personalul este dezinfectat, mașinile sunt dezinfectate, apoi se pleacă la altă solicitare. Momentan nu avem niciun motiv să fim îngrijorați că stăm rău fie ca personal, fie ca dotare, ca ambulanțe, ca echipamente de protecție sau soluții pentru dezinfectarea autospecialelor și a echipamentelor‟, a mai spus dr. Vitalie Bețișor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?