Vârteșcoiu. Finanțare europeană pentru alimentarea cu gaze naturale a comunei

0
371

Primarul comunei Vîrteșcoiu, Viorel Mîrza, a anunțat că a depus pentru finanțare europeană proiectul „Înființare rețea gaze în Comuna Vârteșcoiu, județul Vrancea“. Acesta este primul proiect de acest fel din Vrancea care a fost depus spre finanțare cu fonduri europene. „Vă aducem la cunoștință că astăzi (luni-n.r.) am depus pentru finanțare europeană proiectul «Înființare rețea gaze în Comuna Vârteșcoiu, județul Vrancea», un proiect în cadrul căruia toate satele din comuna noastră vor fi racordate la rețeaua de gaze naturale, lungimea rețelei de gaze fiind de 37,6 km. Mulțumesc tuturor celor implicați în implementarea acestui proiect și în mod special colegilor din primărie“, a scris pe pagina sa de facebook, primarul Viorel Mîrza.

Edilul șef al comunei Vîrteșcoiu a precizat că una dintre soluții este cea de racordare la rețeaua existentă în Cartierul Unirea din orașul Odobești. Conducta de la Unirea la Vârteșcoiu ar urma să fie construită de Transgaz pe o lungime de doi kilometri.

Rețeaua de alimentare cu gaze a comunei Vîrteșcoiu va avea o lungime totală de 37,6 kilometri, o stație de pompare și repompare, dar și mai multe cămine de racordare. Valoarea totală estimată a proiectului este de circa 5 milioane de euro. „Locuitorii comunei își doresc foarte mult să aibă acces la rețeaua de alimentare cu gaze, iar în acest moment pot să vă spun că peste 70 la sută din locuitorii comunei și-au exprimat intenția de a se racorda la rețeaua de alimentare cu gaze“, a mai spus primarul comunei Vîrteșcoiu, Viorel Mîrza.

Și primarul de la Fitionești, Iordache Cazacu, a anunțat că demersurile pentru branșarea la rețeaua de alimentare cu gaze naturale a locuințelor din comună sunt avansate. Acesta a precizat că identificat două surse de finanțare pentru realizarea rețelei de alimentare cu gaze naturale. Un proiect vizează realizarea coloanei principale de transport gaze naturale în localitate și stația de distribuire, în valoarea de 2,2 milioane euro. Cel de-al doilea proiect vizează realizarea branșamentelor aferente fiecărei gospodării în parte, în valoare de 5,4 milioane de euro. Primarul Cazacu a mai precizat că a depus la Distrigaz, studiul de fezabilitate pentru realizarea sistemului de alimentare cu gaze a comunei. „Am obținut avizul de la Transgaz, în care se arată că localitatea Fitionești va fi alimentată prin racordarea de la sistemul de transport gaze naturale existent la limita satului Mănăstioara. Va fi realizată o conductă de racord care va avea o lungime de 8,7 kilometri. De asemenea, am obținut certificat de urbanism pentru această investiție de la Consiliul Județean Vrancea“, a afirmat primarul Iordache Cazacu. Rețeaua de alimentare cu gaze naturale va avea o lungime totală de 20 kilometri pentru toată comuna și va deservi 1380 de locuințe, din care peste 800 locuințe vor fi racordate în prima fază.

De reținut că lucrările pentru realizarea sistemului de alimentare cu gaze naturale sunt avansate în mai multe localități din Vrancea. Deja în localitatea Străoane au fost demarate lucrările propriu zise de introducere a sistemului de alimentare cu gaze naturale. În faze avansate cu astfel de proiecte se mai află localitățile Vulturu și Milcovul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here