Liberalii au revocat mandatarul de la Administrația Piețelor Focșani pentru că a respectat deciziile Guvernului Orban

0
1975

Liberalii l-au revocat pe Vasile Melinte din funcția de mandatar al Consiliului Local la Administrația Piețelor din Focșani în cadrul ședinței extraordinare organizate marți seară. Revocarea mandatarului de la Piață și numirea altei persoane în această funcție au fost două proiecte de hotărâre suplimentare pe ordinea de zi, propuse de consilierii PNL. În pandemie de Covid 19, când Focșaniul este în scenariul roșu, liberalii sunt preocupați de funcția mandatarului de la Piață pe care doreau să îl înlocuiască cu un consilier local PNL de la Mărășești. Propunerile liberalilor i-au nemulțumit pe consilierii social democrați care au atras atenția că mandatarul de la Piață avea contract până în 2023 iar consilierii locali nu au fost informați despre motivele pentru care se solicită revocarea din funcție. „Sunt dezamăgit și siderat de ceea ce faceți dumneavoastră. În pandemie alergați și vânați posturi. Nu este corect și legal ceea ce faceți”, a spus consilierul Marius Iorga.

Consilierul Mihai Nedelcu a atras atenția că în sală nu este prezent mandatarul Vasile Melinte, pentru a-și prezenta punctul de vedere în fața consilierilor locali. „Domnul Vasile Melinte are mandat până în 2023 și cred că este ilegal ceea ce faceți. Care sunt motivele pentru care se cere revocarea lui? De ce nu a fost invitat și domnul Melinte, să își spună punctul de vedere?”, a spus consilierul Mihai Nedelcu. De asemenea, consilierul USR Alexandra Tătaru a solicitat explicații privind motivele pentru care se solicită revocarea mandatarului.

Răspunsurile liberalilor au fost comice. Practic, Neculai Tănase a susținut că liberalii cer revocarea mandatarului pentru că a fost anunțată închiderea pieței Obor, așa cum a hotărât Guvernul Orban. Argumentele liberalilor arată metoda prin care Guvernul PNL vrea să scape de responsabilități în plină pandemie de Covid 19 și pasează responsabilitatea către administrațiile locale. Însă, dacă acestea nu respectă actele normative emise de Guvern, se fac dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. De altfel, Piața Obor a fost redeschisă duminică abia după ce reprezentanții Poliției vrâncene au confirmat că sunt respectate restricțiile impuse de Guvern.

Consilierii Marius Iorga și Radu Nițu au atras atenția că proiectul de hotărâre este ilegal atât timp cât nu este niciun motiv pentru care să fie revocat mandatul lui Vasile Melinte. Mai mult, Marius Iorga a arătat că situația financiară de la Piața Moldovei este una bună. Pentru anul 2019, Administrația Piețelor a raportat un profit net de aproape 200 mii lei, din care jumătate reprezintă dividende către Primăria Focșani. Iar anul acesta, chiar dacă este o pierdere raportată de conducerea Piețelor, aceasta este cauzată de restricțiile impuse de pandemia de Covid 19, de cheltuielile suplimentare care au trebuit făcute la Piața Moldovei.

În schimb, primarul Cristi Misăilă a spus că susține proiectul de hotărâre referitor la revocare. Edilul a arătat că, pentru primul semestru din 2020, la Administrația Piețelor a fost o pierdere de 250 mii lei. „L-ați văzut pe mandatar să vină și să spună ceva în Consiliul Local? Au venit investitori care ne-au propus parteneriate pentru a face din Piața Moldovei un loc civilizat unde să își vândă agricultorii produsele iar conducerea Administrației Piețelor a spus că „aici miroase a DNA”. Ați primit vreun raport din partea mandatarului? Eu nu l-am văzut”, a susținut primarul Misăilă, care a spus că îi este rușine de cum arată Piața Moldovei. În final, după toate discuțiile între cele două grupuri politice, a fost votată revocarea mandatarului de la Administrația Piețelor.

Consilier local de la Mărășești, propunerea PNL pentru postul de mandatar la Piața din Focșani

Următorul proiect a fost alegerea prin vot secret a unui nou mandatar unde propunerea PNL a fost Mihaela Baclov, consilier local și fost candidat PNL la Primăria Mărășești. De asemenea, numele acesteia figurează pe lista persoanelor angajate la DSP Vrancea de către conducerea liberală la începutul pandemiei de Covid 19. Propunerea PSD pentru funcția de mandatar a fost tot Vasile Melinte. Surpriză însă la rezultatul votului. Niciuna dintre propuneri nu a întrunit numărul necesar de voturi iar proiectul nu a fost aprobat.

De altfel, niciunul dintre proiectele de hotărâre discutate, ieri, în Consiliul Local nu a fost aprobat. Proiectele vizau desemnarea membrilor consiliilor de administrație la Școala „Duiliu Zamfirescu”, grădinițele cu program prelungit 16, 17 și 18, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”. Un alt proiect se referă la numirea a doi consilieri și a unui reprezentant al comunității ca membri în Comitetul Director al CSM Focșani. Ultimul proiect de pe ordinea de zi se referea la completarea unui proiect de hotărâre care viza aprobarea închirierii prin licitație publică a șapte spații comerciale situate în „Perimetrul Istoric Piața Unirii și Grădina Publică”. Niciunul dintre grupurile politice din Consiliul Local, respectiv PSD și PNL, nu are majoritate dacă nu primește voturile celor două consiliere de la USR. Ori, la votul secret de la toate proiectele de hotărâre, au fost două voturi nule.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here