Alertare falsă/ Eveniment privat întrerupt de polițiști
La data de 17 noiembrie a.c., ora 04.04, poliţiştii Secției 8 Poliție Rurală Tulnici au fost sesizați prin apel 112 de către un bărbat din satul Coza, cu privire la faptul că ar fi sechestrat într-o locuință din Lepșa.
Polițiștii sosiți la locuința indicată de apelant au constatat faptul că cele sesizate nu se confirmă și s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în respectiva locație avea loc o petrecere privată, persoanele participante încălcând astfel măsurile de prevenire a răspândirii virusului Sars-Cov-2.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 1500 de lei, conform Legii 55 din 2020.
Totodată, apelantul a fost sancţionat contravenţional conform OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, cu amendă în cuantum de 1000 lei.
Organizatorul evenimentului a fost identificat, respectiv un tânăr de 21 de ani, în cauză fiind întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.
CÂND APELĂM 112?
O.U.G. 34/2008 este actul normativ care reglementează organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Acesta stabilește că numărul de urgență se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
CE ÎNSEAMNĂ ALERTAREA FALSĂ SAU APELAREA ABUZIVĂ?
Tot acest act normativ ne arată că alertarea falsă reprezintă utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție, în mod nejustificat. Apelarea abuzivă se consideră situația apelării repetate, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție.
CE RISCĂM?
Alertarea falsă ori apelarea abuzivă a numărului de urgență 112 se sancționează cu amendă contravențională de la 500 la 1.000 de lei. Polițiști ne atenționează că, trecând peste sancțiunea pecuniară pe care o riscă cel care apelează numărul de urgență, fără a avea un motiv întemeiat, trebuie să avem în vedere că, în timp ce noi stăm de vorbă cu operatorul pe marginea unei chestiuni care nu reclamă o urgență, este posibil ca altcineva chiar să aibă o problemă reală și să fie pus în situația de a nu putea beneficia de sprijinul autorităților în cel mai scurt timp.
Comunicat IPJ Vrancea din 17 noiembrie 2020