Medicii veterinari de liberă practică împuterniciți au început, ieri, pichetarea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea pentru a protesta față de neplata banilor promiși pentru acțiunile efectuate la gospodăriile populației. Este o acțiune derulată la nivel național, prin care veterinarii acuză că ANSVSA nu se achită de sarcinile clare trasate de Legea 236/2019 și OUG 117/2020 prin care fiecare medic veterinar de liberă practică trebuie să primească 10 000 de lei.
La nivelul județului sunt 45 medici veterinari în 63 circumscripții. Legea 236 este din decembrie 2019, în luna august au fost deja emise primele facturi de către veterinari însă banii nu au ajuns până acum la medicii veterinari. Din această cauză s-a ajuns în situații aberante deoarece medicii au trebuit să achite impozite și TVA pentru facturile emise deși nu au primit banii din contracte. Au fost situații în care veterinarii au fost nevoiți să facă împrumuturi la bancă pentru a plăti taxele către stat deoarece riscau să li se blocheze conturile.
Veterinarii arată că „sunt la limita existenței, tarifele pe acțiunile din programul strategic nu au mai fost modificate din 2013, deși cheltuielile cu salariile s-au triplat în acești ani”. Din cauza evoluției PPA pe teritoriul României, s-au luat o serie de măsuri care trebuie aplicate de medicul veterinar fără a fi plătit, mai acuză medicii veterinari. „S-au dat atribuții foarte multe însă fără a fi plătite. S-au triplat salariile din 2013 până în prezent, avem angajați la cabinet, iar medicul veterinar a ajuns în imposibilitatea de a mai face plăți, aproape de faliment. Este un protest la nivel național. Dacă revendicările nu vor fi rezolvate, vom merge cu protestul până la capăt. În fiecare zi suntem șase medici care pichetăm în fiecare zi însă activitatea este întreruptă în tot județul, cu excepția urgențelor. Nu mai emitem acte, nu mai facem inspecții în exploatații. Vom continua protestul până când autoritățile vor înțelege ce înseamnă activitatea sanitar veterinară de liberă practică, ce înseamnă medicul veterinar de liberă practică, rolul lui în societate”, a spus medicul veterinar Grigore Mihăeș, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Vrancea.
Acesta a arătat că ANSVSA emite note de serviciu prin care sunt date atribuții medicilor veterinari. O anomalie deoarece aceste note de serviciu trebuie să se adreseze funcționarilor din instituție, nu medicilor veterinari de liberă practică, care nu sunt angajați ai Autorității.
De partea celaltă, conducerea DSVSA Vrancea spune că banii solicitați urmează să ajungă la medicii veterinari. „Situația s-a deblocat urmând să primim banii de la Autoritate. Imediat ce vom primi banii vom face plățile către colegii medici veterinari concesionari”, a spus directorul DSVSA Vrancea, Mihai Cristinel. Acesta a recunoscut că nu este stabilită o dată exactă pentru ziua în care vor sosi banii.
Fără sporuri pentru veterinarii din focarele de Pestă Porcină Africană
Veterinarii vrânceni solicită să li se asigure echipamente de protecție și să fie stabilită o procedură clară privind COVID 19, având în vedere faptul că acțiunea de inspecție presupune vizitarea tuturor gospodăriilor populației în arealul de activitate. Nu în ultimul rând, veterinarii sunt nemulțumiți pentru că nu primesc sporurile legale pentru cei care lucrează efectiv în focarele de Pestă Porcină Africană. Nu primesc aceste sporuri din cei care lucrează în laboratoarele instituției, în mediul infecțios și alte focare existente în funcție de statusul epidemiologic. În schimb, aceste sporuri au fost atribuite personalului din compartimentele economice și juridice, compartimente care decid asupra medicului veterinar privind remunerația acestuia.
Într-un comunicat de presă se arată că Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu-și respectă contractele încheiate cu medicii veterinari referitoare la Inspecția în exploatații. „Această măsură este luată pentru că ANSVSA nu-și respectă contractele încheiate cu medicii veterinari referitoare la Inspecția în exploatații, introducând în procedură elemente noi care exced clauzelor contractuale și care pun medicul veterinar de liberă practică în postura de a-și depăși atribuțiile prin stabilirea unor coordonate GPS în Exploatațiile non-profesionale, astfel medicul veterinar nefiind specialist în această zona indiferent de mijloacele electronice disponibile în acest sens. Supravegherea PPA în timpul inspecției în exploatații face practic imposibilă efectuarea acțiunii de inventariere prin măsuri impuse de ANSVSA, de a pune sub observație exploatațiile cu suine timp de 2 săptămâni și apoi să revii în exploatație să identifici acele animale, să le introduci în baza de date și să închizi inspecția în exploatație. Practic nu ai timpul fizic necesar să faci aceste lucruri“, se arată în comunicatul de presă.