Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta. Controversă pe Timotei Cipariu: „Vii de la Câmpineanca și pui gunoaiele în containerele noastre?”

Am continuat călătoria în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟, cu o vizită pe strada Timotei Cipariu din Focșani, pentru a vedea cum arată covorul asfaltic, trotuarele, căile de acces în blocuri și ce s-a mai schimbat în zonă în urma lucrărilor de modernizare a străzilor, prin programul „Modernizare și reabilitare drumuri locale în intravilanul municipiului Focșani‟ derulat de Primărie. În mare parte, cetățenii care locuiesc pe această stradă sunt mulțumiți de rezultatul lucrărilor, însă reclamă lipsa de civism a oamenilor care vin din alte localități pentru a-și arunca gunoiul în tomberoanele aflate în gestiunea asociațiilor de proprietari.

 „A venit de la Câmpineanca să arunce gunoiul aici‟

Trei oameni, un hârleț, o greblă, câțiva butași pentru amenajarea „gardului‟ viu și… câteva probleme care-și așteaptă soluțiile. Așa și-au început ziua de luni doi vecini împreună cu președintele Asociației de proprietari dintr-un bloc situat în vecinătatea Liceului Pedagocic Focșani. „Amfăcut cerere în numele asociației la Direcția de Dezvoltare, și mi-a dat să pun gard viu ca să-l completăm pe cel deja existent. Ca să fie frumos, aspectuos. Arată bine lucrările, dar e o zonă care era spațiu verde și pe care s-a turnat mixtură. Și ne-a promis primarul Cristi Misăilă că ne va turna asfalt și acolo. Din câte am înțeles au avut contract cu o firmă din Prahova care a făcut asfaltul, iar în zona despre care v-am spus au zis că-i vor pune pe cei de la Direcția de Dezvoltare să se ocupe. Așteptăm. În vară au început. A mers bine, foarte repede s-au mișcat, și foarte bine. Cu unele imperfecțiuni. În ce sens?! Unele alei puteau fi mai înguste, ca să pună locuri de parcare. Mai ales că este Liceul Pedagogic aici, și pe colț, în spate, este IREE-ul (un sediu al Electrica – n.r.), oamenii vin și parchează aici‟, ne-a spus dl. Ionică, președintele Asociației de proprietari în cadrul unui bloc situat pe str. Timotei Cipariu.

O altă problemă pe care ne-a semnalat-o domnul Ionică îl vizează pe un bărbat din Câmpineanca, comună aflată în apropierea Focșaniului, care ar fi venit pe str. Timotei Cipariu să-și arunce gunoiul. „Duminică am văzut o mașină mare și un bărbat care punea gunoi în tomberoane. I-am spus că acele containere le avem în locație de gestiune și le plătesc locatarii. Și el a spus: «Cum, nu sunt pentru toată lumea să pună gunoi?!». I-am spus că este informat greșit și că aceste containere sunt concestionate. Bărbatul a sunat pe cineva de la primărie, i s-a spus că sunt containere concesionate de asociațiile de locatari, și că nu are voie. La urmă am auzit un cuvânt magic: «Dar noi, ăștia de la Câmpineanca, unde punem gunoiul?!». Vii de la Câmpineanca și pui gunoaiele în containerele noastre?!‟, spune contrariat domnul Ionică.

Pandemia le răpește bucuria

Primul strat de asfalt a fost turnat pe această stradă la începutul lunii august a.c.. În prezent, lucrările sunt aproape gata, urmând a fi trasate marcajele. Oamenii care locuiesc în zonă sunt mulțumiți de noul aspect al străzii lor, spunând că: „Focșaniul avea nevoie de mult timp de un primar cum este Cristi Misăilă… și popular, și muncitor… E bine. Puțin ar trebui lucrat însă și la parcări. Am  înțeles că trebuie incluse într-un alt proiect. În rest, noi suntem mulțumiți de cum arată rezultatul final. E altceva‟, spune Vlad.

Diminețile în care micuța stradă Timotei Cipariu mustea de elevii care mergeau la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret‟ Focșani, au rămas doar o amintire pentru bunicii nostalgici care locuiesc în zonă și pentru care acești copii însemnau o bucurie. „Acum au făcut și trotuarele frumos, au asfaltat… am scăpat de gropile în care se aduna apa după ploaie, dar tot trist e. Covidul ăsta ne-a zăpăcit cu totul. Ce s-o alege de săracii copii cu școala asta online?! Eu chiar mă bucuram când îi auzeam pe aici. Parcă ne dădeau din tinerețea lor‟, spune doamna Marga.

În capătul străzii Timotei Cipariu, către strada Unirea Principatelor se află Parcul Ghergheasa, locul în care-și mai petreceau timpul elevii Liceului Pedagogic. „Vara, când erau la liceu, mai veneau pe aici prin parc. Uneori făceau și orele de sport, dar văd că nu i-au mai adus profesorii de mult aici. În parcul ăsta mai ies și oamenii care au căței, să-i plimbe‟, spune un domn care locuiește pe strada Timotei Cipariu. Pe lângă Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret Focșani, pe strada Timotei Cipariu mai sunt un magazin mixt, în scara unui bloc, și un butic cu snack-suri, lângă care se află o clădire a cărui parter de 100 metri pătrați se dă spre închiriere.

Cine a fost Timotei Cipariu?

În urma unei scurte căutări pe internet aflăm că: „Timotei Cipariu (n. 21 februarie 1805Pănadeplasa Hususăucomitatul Târnava-Mică – d. 3 septembrie 1887Blaj) a fost un erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, «părintele filologiei române», poliglot (cunoștea circa 15 limbi)[1]‟, potrivit Wikipedia.

Conform aceleiași surse,Timotei Cipariu este considerat „unul dintre pionierii ziaristicii românești din Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?