Sumal 2.0 introduce restricții pentru micii transportatori de lemn

0
850

Versiunea veche a sistemului Sumal va putea fi folosită până la 30 ianuarie 2021 pentru ca noii utilizatori să se familiarizeze cu noul sistem 2.0. Termenul inițial pentru operaționalizarea sistemului Sumal 2.0 era 1 noiembrie însă din cauza modificărilor legislative era practic imposibil să fie înregistrați ca utilizatori zeci de mii de noi agenți economici la nivel național într-un termen atât de scurt. Așa cum reiese și dintr-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, prin modificarea Codului Silvic apare obligativitatea deținerii avizului de transport nu doar pentru materialul lemnos, ci și pentru toate celelalte produse obținute din lemn precum rumeguș, biomasă, coaja arborilor dar și orice rest de lemn.

Practic, modificările la Codul Silvic aduc obligativitatea pentru zeci de mii de agenți economici să se înregistreze în Sumal 2.0, firme care până acum nu aveau obligația raportării în sistem. „Practic, fiecare șantier de construcții, fiecare retailer sau fiecare cumpărător a peste 20 mc de lemn de foc, fiecare atelier care prelucrează PAL din care rezultă rumeguș, fiecare reciclator de paleți din care rezultă tocatură din lemn, este asimilat unui depozit de material lemnoase, cu gestiune on-line în timp real, registre speciale de intrare ieșire, etc., au arătat și reprezentanții Comunității Forestierilor – Fordaq într-un comunicat de presă.

Garda Forestieră Focșani a anunțat, joi, că sistemul vechi și Sumal 2.0 vor funcționa în paralel până la 30 ianuarie 2021. „Se acordă o perioadă de grație tuturor noilor utilizatori ai SUMAL 2.0 de a se familiariza cu noul sistem, prin extinderea obligativității utilizării vechii versiuni a sistemului până la data de 30 ianuarie 2021. Până la data de 30 ianuarie 2021 sistemul vechi si SUMAL 2.0 vor funcționa în paralel. Utilizatorii sunt obligați să le folosească concomitent. După acest termen, urmărirea trasabilității se va realiza exclusiv prin noul SUMAL. Agenții economici au obligația de a trimite în continuare documentele solicitate pentru a fi inițializați în sistemul SUMAL 2.0. În situația în care se vor surveni modificări ale actelor normative în vigoare la data prezentei, vor fi solicitate alte documente în completare”, se arată în comunicatul Gărzii Forestiere.

Noul sistem Sumal 2.0 are mai multe modificări care vor crea probleme micilor transportatori de masă lemnoasă. SUMAL 2.0 nu mai permite realizarea transportului dublu pe același aviz și nici evitarea voită a înregistrării în sistem prin realizarea de transporturi multiple cu cantități reduse. În acest caz, transportatorii de volume mici, pentru care nu este necesar avizul de însoțire, nu vor mai avea voie să transporte, în total, mai mult de 20 mc pe an, dacă nu sunt înregistrați în noul SUMAL ca transportatori profesioniști. Sistemul are acum capacitatea de a depista și bloca automat astfel de practici, se arată în comunicatul Ministerului Mediului.

Pe de altă parte, Comunitatea Forestierilor – Fordaq a acuzat operaționalizarea improvizată a sistemului Sumal 2.0 și a avertizat că nu este realist termenul de 1 noiembrie pentru operaționalizarea acestui sistem. Într-un comunicat de presă se arată că testarea publică a aplicațiilor Sumal 2.0 a început abia în 15 octombrie, deși de la 30 iunie, de când a survenit ultima prorogare, a fost destul timp. „Feed-back-ul comunității forestierilor după scurta și improvizata perioadă de testare a SUMAL este clar: aplicațiile nu sunt funcționale, pregătirea implementării este practic incipientă! În acest moment există zeci de mii de profesioniști – în special transportatori, dar și din industria construcțiilor sau din rândul utilizatorilor de materiale lemnoase – care nu știu că au obligații în SUMAL. Despre suport pentru implementare și instruirea zecilor de mii de utilizatori SUMAL –nici vorbă! Un haos total!”, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here